6 καλοκαιρινά γλυκά που ετοιμάζονται σε χρόνο dt

29 Ιουλίου 2022 15:31

Με τα φρούτα της εποχής και σε χρόνο dt, σκαρώνουμε επιδόρπια δροσιστικά και αξεπέραστα.

 

 

 

 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

1. Σάντουιτς μπισκότων με κεράσια και παγωτό σοκολάτας
30 Λεπτά, Εύκολο,  4 Άτομα

Υλικά:
100 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
3/4  φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/8 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
3/4 φλιτζ. στραγγισμένα & ψιλοκομμένα κεράσια μαρασκίνο, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
3/4 φλιτζ. κομματάκια κουβερτούρας γάλακτος συν επιπλέον για γαρνίρισμα

 Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη με ένα ηλεκτρικό μίξερ για
1΄ ή μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το αυγό και τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου και χτυπάμε ξανά. Σε ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κεράσια μαρασκίνο και τα κομματάκια σοκολάτας, και ανακατεύουμε να ενωθούν. Το μείγμα θα είναι πηχτό. Με τα χέρια μας πλάθουμε μπαλάκια περίπου 40 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολα. Με την παλάμη μας τα πιέζουμε ελαφρά μέχρι να γίνουν επίπεδα. Πιέζουμε επιπλέον κεράσια και κομματάκια σοκολάτας στο εξωτερικό της ζύμης. Ψήνουμε για 15΄.

Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί (περίπου για 10΄) και έπειτα γεμίζουμε τα μισά κούκις μας με μια μικρή μπάλα παγωτό σοκολάτας. Τα κλείνουμε σε σάντουιτς με τα υπόλοιπα κούκις. Σερβίρουμε απευθείας ή διατηρούμε στην κατάψυξη.

 

 

 

2. Παρφέ γιαουρτιού με βερίκοκα
25 Λεπτά, Εύκολο, 4 Άτομα

Για την κρέμα γιαουρτιού:
200 γρ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
4-5 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
½ κ.γ. κανέλα, σκόνη
1 λάιμ, το ξύσμα
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τα υπόλοιπα:
1½ φλιτζ. βερίκοκα, κομμένα σε φέτες πάχους 3 χιλ.
1-2 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζ. γκρανόλα χωρίς ζάχαρη
20 γρ. φλοίδες αποξηραμένης καρύδας

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε την κρέμα γιαουρτιού: Με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, το μέλι, την κανέλα και το ξύσμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Συναρμολογούμε το παρφέ: Βάζουμε από 2 κουτ. σούπας βερίκοκα σε 4 ποτήρια. Προσθέτουμε λίγη κρέμα γιαουρτιού και ελάχιστο μέλι.

Ρίχνουμε από πάνω άλλες 2 κουτ. σούπας βερίκοκα και 3 κουτ. σούπας γκρανόλα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γιαούρτι και βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη γκρανόλα και τα υπόλοιπα βερίκοκα και πασπαλίζουμε με φλοίδες καρύδας. Σερβίρουμε αμέσως.

3. Μους αβοκάντο με σοκολάτα και πρώιμο πεπόνι
15 Λεπτά, Εύκολο, Για 4 Άτομα

Υλικά:
4 αβοκάντο, ώριμα
100 γρ. κακάο, σε σκόνη
150 ml γάλα καρύδας σε κονσέρβα
140 γρ. θυμαρίσιο μέλι
2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. πρώιμο πεπόνι σε μικρά
κυβάκια, για το σερβίρισμα
30 γρ. κάσιους, για το σερβίρισμα
50 γρ. λευκή κουβερτούρα, τριμμένη,
για το σερβίρισμα
λίγο δυόσμο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μίξερ ή μπλέντερ προσθέτουμε το αβοκάντο, το κακάο, το γάλα καρύδας, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε πολύ καλά για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί τελείως το αβοκάντο.

Με τη βοήθεια μιας σακούλας μαγειρικής βάζουμε τη μους μας σε ποτήρια ή μπολ της επιλογής μας. Μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος. Τη διατηρούμε στο ψυγείο την καταναλώνουμε αμέσως.Για το σερβίρισμα, ρίχνουμε τα κυβάκια πρώιμου πεπονιού πάνω από τη μους, λίγα κάσιους χοντροκομμένα, λευκή κουβερτούρα και λίγο δυόσμο.

4. Ταρτάρ φράουλας με ελαιόλαδο & βασιλικό
15 Λεπτά,  Εύκολο, 4 Άτομα

Υλικά:
1 κιλό φράουλες
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
φρέσκα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις φράουλες σε κρύο νερό και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε απαλά με τη βοήθεια μια ξύλινης κουτάλας για 2΄ με 3΄.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο βασιλικό, τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι το ελαιόλαδο να απορροφηθεί καλά από τις φράουλες και να γυαλίσουν ωραία. Σερβίρουμε σε καλά παγωμένα κρύα ποτήρια που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη για να μη χάσουν το ζουμί τους και να είναι καλά παγωμένες.

5. Νεκταρίνια σε σφολιάτα με παγωτό καϊμάκι
30 Λεπτά, Εύκολο,  4 Άτομα

Υλικά:
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 ροδάκινα (ή αντίστοιχους γιαρμάδες ή νεκταρίνια ή ανάμεικτα)
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 2 εκ. χοντροτριμμένο
3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μέντας (ή δυόσμου), ψιλοκομμένα
½ λάιμ, τον χυμό
παγωτό καϊμάκι
20 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας οριζόντια μπροστά μας και τα κόβουμε στη μέση.
Τοποθετούμε ένα φύλλο σε ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε βούτυρο με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Γυρνάμε από την άλλη πλευρά και απλώνουμε βούτυρο και ζάχαρη.

Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο και απλώνουμε βούτυρο και ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τέσσερα φύλλα συνολικά. Καλύπτουμε με άλλη μια λαδόκολλα και ιδανικά βάζουμε βάρος από πάνω (λαδόκολλα με φασόλια) για να μείνουν όλα τα φύλλα επίπεδα. Ψήνουμε για 15΄-20΄. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρά τέταρτα. Αν πρόκειται για νεκταρίνια, δεν τα ξεφλουδίζουμε. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη, το τριμμένο τζίντζερ, την ψιλοκομμένη μέντα και τον χυμό από το λάιμ. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Σπάμε τα φύλλα σφολιάτας σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια και τοποθετούμε ένα φύλλο στο πιάτο σερβιρίσματος. Ρίχνουμε από πάνω τα νεκταρίνια, μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, λίγη ακόμα σπασμένη σφολιάτα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

6. Τιραμισού με τσουρέκι, κεράσια και φράουλες
25 Λεπτά, Εύκολο, 4 Άτομα

Υλικά:
400 γρ. καφέ εσπρέσο, σε θερμοκρασία δωματίου
5 κ.σ. ουίσκι ή κονιάκ
6 φέτες τσουρέκι
3 κρόκους αυγών
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. ζάχαρη
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
110 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (όχι σφιχτή σαντιγί)
20 γρ. κακάο, σκόνη
50 γρ. κουβερτούρα, σε ξύσματα
λίγες φράουλες για το γαρνίρισμα, κομμένες στα 4
λίγα κεράσια, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τον καφέ και 3 κ.σ. κονιάκ. Κόβουμε κάθε φέτα τσουρεκιού στη μέση. Βρέχουμε τα μισά κομμάτια με λίγο καφέ και κονιάκ και τα μοιράζουμε σε 6 ποτήρια ή διάφανα μπολάκια σερβιρίσματος.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη και τους χτυπάμε για 2΄-3΄, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κονιάκ (τις 2 κ.σ.) και χτυπάμε ξανά για 1΄. Ανακατεύουμε το μείγμα με σπάτουλα να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και προσθέτουμε το μασκαρπόνε.

Χτυπάμε για περίπου 1΄ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Ρίχνουμε μέσα 3 κουτ. σούπας χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα σταματώντας τη λειτουργία του μίξερ. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας απαλά ώστε να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας. Γεμίζουμε τα μπολ μας με το τσουρέκι και το μείγμα μας. Πασπαλίζουμε με το κακάο και γαρνίρουμε με τα κεράσια και τις φράουλες.

Ρίχνουμε λίγο κακάο και λίγο ξύσμα σοκολάτας επιπλέον. Επαναλαμβάνουμε μια στρώση τσουρέκι, μια στρώση την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κακάο και τα υπόλοιπα φρούτα. Σερβίρουμε αμέσως ή διατηρούμε στο ψυγείο.

olivemagazine.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos