Μπακαλιάρος τηγανητός – Το μυστικό για να «πιάσει» το κουρκούτι και μερικές ακόμη συμβουλές

20 Μαρτίου 2023 18:24

Σκοπεύετε να φτιάξετε τον πατροπαράδοτο παστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου; Μερικές συμβουλές για να βγει τέλειος.

Ξαλμυρίστε τον μπακαλιάρο εγκαίρως. Πολλές φορές δεν αρκεί καν να μπει στο νερό 24 ώρες πριν, ειδικά ο μπακαλιάρος που πρόκειται να τηγανηστεί. Δείτε περισσότερα για το ξαλμύρισμα εδώ.
Για να μη ρισκάρετε να φάτε τον μπακαλιάρο ...λύσσα, μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο έχει φύγει το αλάτι, βράζοντας ένα κομματάκι μπακαλιάρου 5?-7?. Θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρά αλμυρό στη γεύση.
Αν το κουρκούτι «δεν πιάνει» καλά στην επιφάνεια του ψαριού, περάστε πρώτα τον μπακαλιάρο από λίγο αλεύρι και βυθίστε τον στη συνέχεια στο χυλό.
Στο τηγάνισμα δεν πρέπει να στοιβάζονται πολλά μπακαλιαράκια μαζί, αλλιώς δεν τηγανίζονται ομοιόμορφα και δεν βγαίνουν τραγανά.
Το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν οι μπακαλιάροι άμεσα (και όχι να «βράζουν» για ώρα μέσα στη λιπαρή ύλη).

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά - Ο πρωταγωνιστής του παραδοσιακού τραπεζιού της 25ης Μαρτίου

Εκτέλεση
Tοποθετείτε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε διπλό απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει εντελώς.
Eτοιμάζετε το κουρκούτι ως εξής: διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).
Βυθίζετε στο μείγμα αυτό ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα φιλέτα του ψαριού μέχρι να αποκτήσουν και από τις δύο πλευρές χρυσοκίτρινο χρώμα.
Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά ως εξής: στύβετε το ψωμί για να φύγει το νερό. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε το σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε σιγά σιγά το λάδι και συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ.
Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα, την οποία έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το λάδι του. Κατόπιν τον σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντάς τον με τη σκορδαλιά. Γαρνίρετε με τα ντοματίνια.
Tip. Αν το κουρκούτι «δεν πιάνει» στον μπακαλιάρο, περάστε τον πριν από λίγο αλεύρι!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos