Babka: Το τέλειο γλυκό, αντί για κέικ -Αφράτο και με γέμιση σοκολάτα, πάει τέλεια με τον καφέ

12 Μαϊος 2023 12:42

Το γλυκό Babka είναι ένα λαχταριστό σνακ που, άπαξ και το δοκιμάσεις μια φορά, θα το λατρέψεις.

Η αφράτη υφή του, η γέμιση σοκολάτας και τα αρώματα σε κάθε μπουκιά είναι μερικοί από τους λόγους που το γλυκό Babka έχει γίνει ανάρπαστο και καταναλώνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το γλυκό σανκ Babka είναι γνωστό ως το εβραϊκό τσουρέκι που έρχεται από την Πολωνία ενώ είναι δημοφιλές και στο Ισραήλ, παρόλα αυτά, αποτελεί γλυκό όχι μόνο για την περίοδο του Πάσχα αλλά καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

ADVERTISING

Είναι γεμιστό με μερέντα και κομμάτια σοκολάτας και ανακαλύψαμε μια από τις πιο εύκολες συνταγές που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Babka: Το τέλειο γλυκό, αντί για κέικ -Αφράτο και με γέμιση σοκολάτα, πάει τέλεια με τον καφέ
Υλικά:

550 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
200 ml γάλα, πλήρες χλιαρό
2 αυγά, medium
3 κ.γ. μαγιά ξερή
2 κρόκους, αραιωμένους σε λίγο νερό
3/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/4 κ.γ. μαχλέπι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
250 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα:
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, θρυμματισμένα

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, ανακατεύουμε με το σύρμα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Την άλλη μισή ζάχαρη τη ρίχνουμε μέσα στο multi μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα με τη ζάχαρη και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.

Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και με το γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το βούτυρο, έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Για τη γέμιση: Βάζουμε την κρέμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε. Μόλις ζεσταθεί καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Σύνθεση γλυκού: Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πασπαλίζουμε ελαφρώς τον πάγκο με αλεύρι. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα 35Χ37 εκ. περίπου. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά, πιέζοντας τις άκρες στο τέλος ώστε να κλείσει.

Με ένα ίσιο μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε. Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 30x15 την οποία έχουμε λαδώσει και τυλίγουμε το σκεύος με μεμβράνη.

Την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 2 ώρες. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε με το δεύτερο μισό της αρχικής ζύμης. Μόλις φουσκώσουν οι πλεξούδες, τις αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα και σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης.

bovary.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos