Σφολιατάκια με ζαμπόν και τυρί: το πανεύκολο σνακ για κάθε περίσταση

03 Φεβρουαρίου 2024 20:04

Αυτά τα απίθανα σφολιατάκια με ζαμπόν και κασέρι είναι πραγματικά μια λύση της στιγμής που όλοι αγαπούν γιατί είναι απλά, νόστιμα και μπορεί να ετοιμαστούν πολύ γρήγορα. Ακόμη κι αφού μας τηλεφωνήσουν ξαφνικά φίλοι για να περάσουν από το σπίτι και δεν θέλουμε να παραγγείλουμε για άλλη μια φορά πίτσα.

Είναι ένα σιγουράκι για πάρτι παιδικά και όχι μόνο, που φτιάχνουμε οικογενειακώς εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Θυμάμαι να τα δοκιμάζω πρώτη φορά στο παιδικό πάρτι της τότε καλής μου φίλης από το Δημοτικό, που ήταν μια έμπνευση της στιγμής της μαμάς της ή κάτι που είχε κάπου διαβάσει η κυρία Μαρία και τα λάτρεψα. Όταν μετά οι μαμάδες μίλησαν στο τηλέφωνο αντάλλαξαν τη συνταγή και γρήγορα έγινε σιγά – σιγά το δικό μας ευκολάκι για πάρτι, ή ακόμη και για ένα γρήγορο ορεκτικό σε ένα ανεπίσημο τραπέζι με φίλους και αγαπημένους. Ετοιμάζονται σε λιγότερο από μισή ώρα, ψήνονται σε περίπου άλλη τόση και πραγματικά γίνεται τόσο απλά που σας προτείνω να τα δοκιμάσετε.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι χρειάζεται λίγα υλικά, μόνο πέντε. Τα βασικά είναι το τριμμένο κασέρι και το ζαμπόν σε φέτες και η έτοιμη κατεψυγμένη σφολιάτα σε ρολό. Συνήθως η συσκευασίες του εμπορίου έχουν 2 ρολά μέσα, οπότε είτε φτιάχνετε και τα δύο διπλασιάζοντας την ποσότητα, είτε ένα μόνο του και το άλλο μια άλλη φορά. Η δοσολογία που σας δίνουμε παρακάτω είναι για ένα ρολό.

Από εκεί και πέρα οι παραλλαγές σε υλικά όπως το τι είδους κασέρι θα βάλετε ή άλλο κίτρινο τυρί (που λιώνει εύκολα) και βέβαια η επιλογή ζαμπόν ή άλλου είδους αλλαντικού που προτιμάτε και εμπιστεύεστε περισσότερο είναι άπειρες. Προσωπικά κατέληξα σε πικάντικο κασέρι και ζαμπόν από μπούτι ή μπριζόλα καπνιστή σε φέτες μεσαίου προς χοντρού πάχους, γιατί αν είναι πολύ λεπτές θα χαθούν μέσα στο ρολό, όπως θα τυλιχτεί.

Προσοχή επίσης στο πρωταγωνιστικό υλικό, τη σφολιάτα, που θα πρέπει να είναι καλής μάρκας, που την έχετε δοκιμάσει, γιατί την έχω πατήσει με σφολιάτες που δεν ξεπαγώνουν καλά και κόβονται καθώς τις ξετυλίγεις.

Μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν τρώγονται με τίποτα κρύα, όπως η πίτσα, αλλά αν σας περισσέψουν (που συνήθως δεν συμβαίνει) ζεστάνετε τα λίγο στον φούρνο ή στη φριτέζα αέρος που παίρνει και λιγότερο χρόνο, αν έχετε.

Ακολουθεί η συνταγή
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας νωπό ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο φλιτζάνι τριμμένο κασέρι ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει
ζαμπόν σε φέτες (περίπου 6-8 τετράγωνες ή 4 μεγάλες οβάλ, ανάλογα με το μέγεθός τους)
1 αυγό
λίγο πιπέρι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο φύλλο σφολιάτας, θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες για να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Παίρνουμε, λοιπόν, το φύλλο σφολιάτας και το απλώνουμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά το 1 αυγό και προσθέτουμε μέσα το τριμμένο κασέρι και λίγο πιπέρι, αν χρησιμοποιήσουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε το μίγμα του τυριού επάνω στη σφολιάτα σε λεπτή στρώση, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσέχουμε να αφήσουμε περιμετρικά ένα περιθώριο ζύμης χωρίς τυρί, για το τύλιγμα που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια, τοποθετούμε από επάνω τις φέτες του ζαμπόν.

Τυλίγουμε το ρολό σιγά -σιγά και σφιχτά. Κόβουμε σε φέτες με ένα καλό μαχαίρι και τις τοποθετούμε στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα διογκωθούν στο ψήσιμο.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά της ώρας περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ψηθούν τα υλικά. Καταναλώνονται καλύτερα αμέσως, όσο είναι ζεστά.

olivemagazine.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos