Άνδρος: Το βολάκι, το ξακουστό τυρί του νησιού

28 Αυγούστου 2024 09:36

Το Βολάκι είναι ένα τυρί που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του αρχοντικού τυριού από την Άνδρο, η οποία είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, μετά τη Νάξο.

Η Άνδρος συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα ακτοπλοϊκώς μέσω της Ραφήνας, απέχοντας από το λιμάνι 36 ναυτικά μίλια.

Το Βολάκι παίρνει το όνομά του από το σχήμα του, καθώς αυτό το τυρί πλάθεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνει το σχήμα ενός βόλου. Συνήθως παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Όταν είναι φρέσκο, χρησιμοποιείται σαν φέτα, ενώ όταν είναι αποξηραμένο, η γεύση του θυμίζει πικάντικη παρμεζάνα. Μόνο λίγα γαλακτοκομεία παράγουν αυτό το ιδιαίτερο τυρί και η Άνδρος έχει παράδοση χρόνων στην παρασκευή του.

Το Βολάκι έχει δύο μορφές, το μαλακό που μοιάζει με ανθότυρο και το σκληρό, που αποκτά κίτρινη απόχρωση και μια πιο πικάντικη γεύση.

Το γάλα που χρησιμοποιείται προέρχεται συνήθως από αγελάδες της Άνδρου και πήζει με τη βοήθεια της πυτιάς. Το τυρόπηγμα μένει για οξίνιση περίπου για μια μέρα. Ύστερα από αυτή την φάση το τυρί αλατίζεται και στραγγίζεται σχολαστικά σε ειδικές τσάντες.

Τότε το τυρί είναι έτοιμο, αν θέλουμε να φτιάξουμε μαλακό ή μαλαχτό βολάκι. Αν όχι, τότε ακολουθεί πίεση σε πιεστήριο και να στεγνώσει ακόμα καλύτερα το τυρί. Ύστερα τα βολάκια κρεμιούνται στον αέρα και ο χρόνος που θα παραμείνουν στον αέρα θα καθορίσει και τι ακριβώς γεύση θα έχουν και πόσο πικάντικα θα είναι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos