Κυπελλούχος Ελλάδας η ΑΕΚ -Νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ και πανηγύρισε το νταμπλ, έπαιζε με 10 από το 5'

24 Μαϊος 2023 23:53

Το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της πανηγύρισε η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στον Βόλο.

Τα γκολ της Ένωσης, η οποία έπαιξε με 10 παίκτες από το 5ο λεπτό λόγω αποβολής του Ρότα, σημείωσαν ο Μουκουντί στο 26' και ο Πάολο Φερνάντες στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων.

 Με αυτόν τον τρόπο το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα κατέκτησε και τους δύο τίτλους της σεζόν 2022-23, στην πρώτη χρονιά του Αργεντινού τεχνικού στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Η Ένωση έβαλε στην τροπαιοθήκη της το 16ο Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο Ανδρών, στα 99 χρόνια ύπαρξής της ως σύλλογος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και τις τρεις φορές που συνδύασε τον τίτλο αυτόν μαζί με το πρωτάθλημα, το έκανε κόντρα στον έτερο «δικέφαλο» (1938-39, 1977-78 και πλέον 2022-23).

 Ο Ματίας Αλμέιδα πανηγυρίζει το νταμπλ στην πρώτη του σεζόν με την ΑΕΚ / Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ-EUROKINISSI
Όσο για τους «ασπρόμαυρους», που είχαν κερδίσει τους τρεις προηγούμενους τελικούς με αντίπαλο την Ένωση, δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχαν σχεδόν με το ξεκίνημα του ματς.

 Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχασε πολλές ευκαιρίες, είχε και δοκάρι με τον Σάστρε στο 42', ωστόσο δεν απέφυγε την ήττα, που συνεπάγεται τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Conference League και όχι στο Europa League της επόμενης περιόδου, όπου πηγαίνει ο Ολυμπιακός.

Κύπελλο Ελλάδος: Η ΑΕΚ δεν «μάσησε» από το σοκ της αποβολής του Ρότα -Πέτυχε γκολ, άντεξε στην πίεση του ΠΑΟΚ
Η ΑΕΚ σπατάλησε την πρώτη κλασική ευκαιρία μόλις στο 5ο λεπτό. Ο Χατζισαφί έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, αλλά εξ επαφής ο Κοτάρσκι πρόλαβε τον Λιβάι Γκαρσία.

Από το κόρνερ που ακολούθησε, ο Τάισον έφυγε στην αντεπίθεση, ο Ρότα έκανε λάθος κοντρόλ και στη συνέχεια ανέτρεψε τον Βραζιλιάνο, με τον Γερμανό διαιτητή Φέλιξ Μπριχ να δείχνει την κόκκινη κάρτα.

Η αποβολή έφερε τον Πινέδα σε ρόλο δεξιού μπακ, θέση στην οποία είχε παίξει και στο πρωτάθλημα κόντρα στον Παναθηναϊκό, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει την κατοχή της μπάλας.

 Οι «ασπρόμαυροι» απείλησαν στο 11', με τον Σβαμπ να πλασάρει με το αριστερό μετά την πάσα του Σοάρες, αλλά να αστοχεί. Δύο λεπτά αργότερα, ο Κωνσταντέλιας βρήκε με κάθετη πάσα τον Σάστρε, αλλά το δυνατό σουτ του Ισπανού από κοντινή απόσταση απέκρουσε ενστικτωδώς ο Στάνκοβιτς.

Η πίεση των Θεσσαλονικέων συνεχίστηκε με το άστοχο σουτ του Ζίβκοβιτς στο 20', για να έρθει, κόντρα στη ροή του αγώνα, το γκολ της ΑΕΚ.

 Από εκτέλεση φάουλ του Γκατσίνοβιτς από τα αριστερά, ο Μουκουντί εκμεταλλεύθηκε τις κόντρες και με δυνατό σουτ νίκησε τον Κοτάρσκι για το 1-0 στο 26ο λεπτό.

 Στο ημίωρο ήρθε η πρώτη αντίδραση των Θεσσαλονικέων, με τον Κωνσταντέλια να κάνει το γύρισμα από τα αριστερά και τον Στάνκοβιτς σε δύο χρόνους να μπλοκάρει την κεφαλιά του Σβαμπ. Στο 39' ήταν η σειρά του Κωνσταντέλια να απειλήσει, αλλά το δυνατό σουτ του 19χρονου «έγλειψε» το οριζόντιο δοκάρι.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με το δεξί σουτ του Σάστρε να σταματάει στη ρίζα της δεξιάς δοκού της εστίας του Στάνκοβιτς στο 44', σε μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τους «ασπρόμαυρους».

 Το «μαγικό» του Φερνάντες εξασφάλισε τον τίτλο για την Ένωση
Χωρίς αλλαγές, αλλά με την ίδια εικόνα, ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, με τον Αουγκούστο να σουτάρει ψηλά στα πρώτα δευτερόλεπτα.

 Όσο, πάντως, κυλούσαν τα λεπτά, η ΑΕΚ «απορροφούσε» την πίεση, με τον Αλμέιδα να προχωρά σε τριπλή κίνηση και τον Λουτσέσκου να ακολουθεί.

Μια δύσκολη κεφαλιά του Ζίβκοβιτς στο 66' που πέρασε άουτ και ένα άψυχο πλασέ του Τάισον που βρήκε σε ετοιμότητα τον Στάνκοβιτς στο 73' ήταν οι όχι τόσο πειστικές προσπάθειες του ΠΑΟΚ για την ισοφάριση. Αυτή του 76ου λεπτού, όμως, ήταν κλασική. Ο Αουγκούστο βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά αστόχησε από το σημείο του πέναλτι έπειτα από πανέμορφο συνδυασμό των συμπαικτών του.

Το σουτ του Τζίμα έδιωξε με γροθιές στο 87' ο Στάνκοβιτς, ενώ 3 λεπτά αργότερα το φάουλ του Βιεϊρίνια πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, από ενέργεια του Τσούμπερ και πάσα στον Πάολο Φερνάντες, ο Ισπανός με υπέροχη ενέργεια άδειασε τον Ίνγκασον για το 2-0 με αριστερό πλασέ στην κλειστή γωνία του Κοτάρσκι.

 Το τελευταίο σφύριγμα του Μπριχ έφερε όλους τους ανθρώπους της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 16ου Κυπέλλου στην ιστορία της, βάζοντας παράλληλα στοπ και στο σερί των τριών διαδοχικών επιτυχιών που είχε ο ΠΑΟΚ απέναντί της.

 Κάπως έτσι, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κλείνει μια υπέροχη σεζόν, που συνδυάζει το νταμπλ με την είσοδο στην «OPAP Arena».

 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0
ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (60' Γιόνσον), Πινέδα (60' Σιντιμπέ), Ελίασον (82' Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (86' Φερνάντες), Τσούμπερ, Λιβάι (61' Άμραμπατ)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (61' Βιεϊρίνια), Ίνγκασον, Κουλιεράκης (85' Κεντζιόρα), Ράφα Σοάρες (61' Μπίσεσβαρ), Σβαμπ (77' Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (85' Τζίμας), Τάισον, Τόμα

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos