×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Eισαγγελέας Αρείου Πάγου: Ανοίξτε τα πανεπιστήμια

21 Νοεμβρίου 2013 09:11

Πίεση σε Πελεγρίνη - Αν δεν επαναλειτουργήσει άμεσα το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έχει ακόμα και ποινικές ευθύνες.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τις πρυτανικές αρχές για να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το ΕΜΠ. Χθες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κάλεσε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόσιο Πελεγρίνη, ζητώντας του να πράξει τα δέοντα για την επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Σε αντίθετη περίπτωση, του δήλωσε ότι θα έχει ακόμα και ποινικές ευθύνες, καθώς στο ΑΕΙ διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανάλογες ευθύνες θα καταλογισθούν στις διοικήσεις και στα αρμόδια όργανα των υπολοίπων ιδρυμάτων (όπως το ΕΜΠ), τα οποία δεν θα λειτουργήσουν και θα χαθεί το εξάμηνο. Πάντως, χθες τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ έθεσαν στη διάθεση του πρύτανη τις παραιτήσεις τους, όπως έκαναν τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα.

Ομως, παρά τις πιέσεις, μαθήματα δεν γίνονται καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία, ενώ φοιτητικές παρατάξεις έχουν «εξαγγείλει» καταλήψεις των σχολών τους (π.χ. Νομική, Φυσικομαθηματικό) όταν λήξει η απεργία και ανοίξουν τα κλειστά κτίρια. Στον αντίποδα, στο ΕΜΠ τρεις σχολές (πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί) αποφάσισαν να λειτουργήσουν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για την τύχη του εξαμήνου καθώς και χθες τα μαθήματα δεν άρχισαν.

Ειδικότερα, εκτός από την κλήση του κ. Πελεγρίνη από την κ. Κουτζαμάνη, η δικαστική πίεση άρχισε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου, η οποία διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή τη συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, παρότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η απεργία (για το χρονικό διάστημα από 18 έως 23 Νοεμβρίου) έχει κριθεί παράνομη. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί εάν η απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης.

Βέβαια, οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ έχουν νέες γενικές συνελεύσεις αύριο για να αποφασίσουν τη στάση τους, ενώ χθες μέλος του συλλόγου του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι η απεργία κατά της οποίας προσέφυγε το υπ. Παιδείας αφορά την απεργία των συμβασιούχων διοικητικών και όχι των μονίμων υπαλλήλων. Ως προς τα σχέδια των διοικητικών υπαλλήλων, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύλλογοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ θα ζητήσουν από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αποφασίσει, την Κυριακή, νέα 48ωρη την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Από την άλλη, πάντως, την ίδια στιγμή που κορυφαίοι καθηγητές του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι «υπάρχει ανάγκη διαλόγου για να λυθεί το θέμα» και ότι «οι καλύτεροι υπάλληλοί μας φεύγουν» όπως είπε ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε έγγραφο με τίτλο «Μερικά στοιχεία για τη...μεγάλη οικογένεια του ΕΚΠΑ-ΕΜΠ». Σε αυτό το υπ. Παιδείας υποστηρίζει ότι στα δύο ΑΕΙ απασχολείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων. Παράλληλα, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανέφερε: «Γιατί υπάρχει τόση ένταση από μια χούφτα ανθρώπων στο ΕΚΠΑ; Πάμε να κρύψουμε τα άπλυτα κάτω από το χαλί; Μόνο στο Καποδιστριακό, αν δείτε τους υπαλλήλους, υπάρχουν 313 περιπτώσεις με το ίδιο ακριβώς επίθετο, συνεπωνυμίες». Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο του υπ. Παιδείας, εμφανίζονται 217 περιπτώσεις συνεπωνυμίας διοικητικών υπαλλήλων με μέλη ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ και 66 περιπτώσεις συνεπωνυμίας διοικητικών υπαλλήλων με μέλη ΔΕΠ στο ΕΜΠ.

Οι δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Παν. Αθηνών. «Ο υπουργός ανακάλυψε χάρη στη συνεπωνυμία (στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν 39 Παπαδόπουλοι), το σπάνιο φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στο ΕΚΠΑ. Θέλουμε να τον ρωτήσουμε: τα ανίψια των υπουργών που δεν έχουν το ίδιο επώνυμο υπάγονται στην οικογενειοκρατία;» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos