Ελληνική γλώσσα: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι!

23 Φεβρουαρίου 2024 18:26

Υπάρχουν γλωσσικά λάθη που κάνουμε στον γραπτό ή προφορικό λόγο, τα οποία είναι τόσο συχνά και γίνονται από όλους μας σχεδόν, ώστε τείνουν να καθιερωθούν ως «σωστά»!

Λάθη κοινά, που έχουν «περάσει» στην καθημερινή γλώσσα και χρησιμοποιούνται κατά κόρον αλλοιώνοντας ή ακυρώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο, την ουσία και τον πλούτο της.

Λέμε επί παραδείγματι κατά λανθασμένο τρόπο «δημιουργώ προβλήματα».
Λάθος. Το ρήμα δημιουργώ εμπεριέχοντας την έννοια της δημιουργίας έχει θετική έννοια. Το σωστό είναι να λέμε προκαλώ ή προξενώ προβλήματα.

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι η έκφραση «θερμά συλλυπητήρια». Μπορούμε ασφαλώς να γράψουμε ή να πούμε θερμά συγχαρητήρια με θετική έννοια, αλλά το σωστό θα είναι να λέμε ειλικρινή συλλυπητήρια.

Κατάχρηση στην ελληνική γλώσσα γίνεται και με τη λέξη φανταστικό με την οποία περιγράφουμε μια όμορφη, θαυμάσια κατάσταση ή αντικείμενο. Η λέξη ωστόσο φανταστικό στην γλώσσα μας σημαίνει πλάσμα της φαντασίας. Η λανθασμένη χρήση της ξεκίνησε από τη μετάφραση του αγγλικού fantastic που στα ελληνικά δυστυχώς μεταφράστηκε ως φανταστικό! Θα έπρεπε ωστόσο να μεταφραστεί ως θαυμάσιο που είναι η αντίστοιχη λέξη στην ελληνική γλώσσα.

Άλλο συχνό λάθος είναι η χρήση του σαν αντί για το ως. Λέμε επί παραδείγματι «εργάζεται σαν δάσκαλος». Λάθος, γιατί αν κάποιος εργαζόταν σαν δάσκαλος, θα έμοιαζε με δάσκαλο. Το σωστό είναι φυσικά, εργάζεται ως δάσκαλος με το ως να δηλώνει την ιδιότητα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos