Αυτοψία του ΑΝΤ1: Τα «λιμάνια της αγωνίας» και οι δυσκολίες προσέγγισης από τα πλοία και στα “δύσκολα” λιμάνια: Τι λένε πλοίαρχοι για Τήνο, Μύκονο και... Ραφήνα (βίντεο)

Μετά τις αντιδράσεις για την επεισοδιακή αναχώρηση πλοίου, ο ΑΝΤ1 επιστρέφει στην Άνδρο και καταγράφει τις κινήσεις έμπειρου πλοιάρχου να δέσει και να λύσει κάβους, σε ένα από τα δυσκολότερα λιμάνια των Κυκλάδων.

Ρεπορτάζ της Δώρας Βογιατζάκη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι του Γαυρίου, στην Άνδρο.

Γέφυρα και μηχανή είναι σε εγρήγορση για τον κατάπλου σε ένα από τα πιο δύσκολα λιμάνια των Κυκλάδων, που παρουσιάζει όμως αυξανόμενη επιβατική κίνηση από καλοκαίρι σε καλοκαίρι.

Ο Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νίκας, εξηγεί ότι θα υπάρχει μια μικρή αναμονή για την προσέγγιση του πλοίο στο λιμάνια, καθώς «Τις μέρες που έχει δυνατό άνεμο μπαίνει ένα - ένα πλοίο στο λιμάνι. Αυτή τη στιγμή είναι μέσα στο λιμάνι άλλο πλοίο, που αναχωρεί σε λίγα λεπτά, οπότε θα περιμένουμε να φύγει, για να μπουμε εμείς».

Η κάμερα του ΑΝΤ1 βρίσκεται στο ίδιο σημείο που είχε δέσει το πλοίο SAONISSOS, το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου. Το πλοίο έφυγε άρον – άρον με επεισοδιακό τρόπο, προκαλώντας αντιδράσεις από τους επιβάτες και την σύλληψη του πλοιάρχου του, καθώς προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο απο τον καταπέλτη του πλοίου, εν μέσω έντονου κυματισμού, ενώ άλλοι επιβάτες δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στο καράβι.

andros saonisos24

Ο κ. Νίκας αναφέρει ότι υπάρχουν πολύ δύσκολες συνθήκες στο λιμάνι, καθώς πνέουν άνεμοι έως και 12 μποφόρ, εξηγώντας ότι «το τοπικό φαινόμενο του Γαυρίου οφείλεται στο βουνό - άνεμος καταβάτης. Με τα μελτέμια το καλοκαίρι, οι άνεμοι εδώ φθάνουν τους 60 με 70 κόμβους, δηλαδη 12 μποφόρ. Ξέσυρε η άγκυρα, αποκολλήθηκε δηλαδή από τον βυθό και άρχισε να παρασύρεται το καράβι, με κίνδυνο να πέσει στα βράχια του κυματοθραύστη».

Στην αργκό των οδηγών το "στρίβω με τις μπάντες" σημαίνει επικίνδυνη κλειστή στροφή τόσο που το αυτοκίνητο γέρνει από τη μία μεριά. Στο λιμάνι του Γαυρίου ωστόσο οι πλοίαρχοι αν δεν βγουν με τις μπάντες όταν φυσάει, κινδυνεύουν να χάσουν το πλοίο, που θα εγκλωβιστεί μέσα στη λιμενολεκάνη.

«Πολλές φορές δεν μπορούμε να βγούμε και βγαίνει το βαπόρι κάθετα, η πλώρη κοιτάει τα βράχια, δηλάδη βγαινουμε με τις μπάντες, γιατί η δύναμη του βαποριού είναι μικρότερη από τη δύναμη του αέρα για να μπορέσουμε να γυρίσουμε...», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Νίκας.

Το λιμάνι του Γαυρίου πήρε τη σημερινή του μορφή στα τέλη του '90, για πλοία μέχρι 90 μέτρα. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης, έφερε και τον εκσυγχρονισμός της ακτοπλοΐας, με πλοία 120 μέτρων, που ξεπέρασαν τις λιμενικές υποδομές, οι οποίες πλέον είναι ανεπαρκείς.

Ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι «πρέπει να φτιαχτεί μια προβλήτα εξωτερικά του λιμανιού, ώστε να μην χρειαζεται να μπαίνουμε μέσα στο λιμάνι, όπως τώρα που είμαστε διερχόμενοι. Έτσι θα έχουμε και τον άνεμο στη πρύμνη μας».

Τα προβλήματα του λιμανιού στο Γαύριο έχουν αναλυθεί εκτενώς και στη φετινή ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ενώ ο Σύνδεσμος Εταιριών Επιβατηγού Ναυτιλίας διαπιστώνει ότι, εκτός από τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές, χρειάζεται και αλλαγή νομικού πλαισίου, ώστε να μην βρίσκονται υπόλογοι οι πλοίαρχοι, ακόμα και για παραλείψεις τρίτων.

{https://youtu.be/mPvTzukwmKw}

“Παγίδες” για τα πλοία αποτελούν τα ημιτελή έργα στο λιμάνι της Τήνου, καθώς και ο συνωστισμός που παρατηρείται στην Μύκονο. Για το λιμάνι της Ραφήνας, υπάρχει έτοιμη μελέτη, αλλά δεν έχει προχωρήσει.

Η αυτοψία του ΑΝΤ1 στα «δύσκολα» για τους πλοιάρχους λιμάνια στις Κυκλάδες, που ξεκίνησε από την Άνδρo, συνεχίζεται στην Τήνο και στην Μύκονο, αλλά και στην Ραφήνα, που προβληματίζει συχνά τους καπετάνιους.

Στην αρχή του ρεπορτάζ, ο Πλοίαρχος Γιάννης Βουτσελάκος, εξηγεί την πορεία που ακολoύθησε το πλοίο, όταν έγινε το σκηνικό με τα απόνερα στην παραλία, το «τσουνάμι» στον Άγιο Στέφανο της Μυκόνου.

mykonos agios stefanos

Όπως εξηγεί ο πλοίαρχος «Το πλοίο προσεγγίζει και έχουμε κρουαζιερόπλοια. Δύο είναι οι πορείες: όπως πάμε εμείς ή πίσω από το κρουαζιερόπλοιο, που όμως σε δυσκολεύει. Κρουαζιερόπλοια δεξιά - αριστερά, βαρκάκια και μία παραλία ακριβώς δίπλα στο λιμάνι. Σήμερα είναι καλός ο καιρός και μπαίνουμε με χαμηλή ταχύτητα. Αν έχει καιρό, πρέπει να μπεις με μεγαλύτερη, για να μην σε παρασύρει ο αέρας. Έχουμε και τα απόνερα απο τα κρουαζιερόπλοια. Ο ένας φωνάζει “μην περνάτε από την πλώρη μας”, ο άλλος “περάστε πιο μακρυά απο το κρουαζιερόπλοιο”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βουτσελάκος αναφέρει «Βλέπετε την πλώρη πώς γυρίζει, από τα νερά αυτά, εμείς θα πρέπει να δέσουμε, ακόμα δεν φαίνεται η θέση μας, πίσω από το κρουαζιερόπλοιο, κολλητά. Βλέπετε προσκρουστήρες, λάστιχα; Πουθενά! Και πόσο κοντά πρέπει να περάσουμε... Όταν το βλέπει ο άλλος λέει “τί είναι αυτά τα πράγματα;”.

Η Μύκονος έχει καινούργιο λιμάνι, από το 1998. 'Ομως πια κι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς έχει πολλή κίνηση σε όλη την διάρκεια της ημέρας από σκάφη και πλοία πολλών ειδών.

Στην Τήνο, η θάλασσα ενίοτε βγαίνει στο λιμάνι, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Βουτσελάκος «με τους νότιους-νοτιοδυτικούς ανέμους, η θάλασα βγαίνει στο δρόμο, στα αυτοκίνητα», με τους ειδικούς να σημειώνουν πως δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου λιμανιού, στο οποίο δένουν και λύνουν κάβους τα πλοία.

anemoi plio tinos

«Πονοκέφαλος» η Ραφήνα

Η ναυτική αβαρία για δύο πλοία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, μέσα στη Ραφήνα, με το μπλέξιμο των αγκυρών τους, ανέδειξε τα προβλήματα και στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής.

Όπως λέει ο πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νίκας, «το λιμάνι είναι ανοιχτό στον αέρα, δεν είναι ασφαλής η παραμονή σε αυτό όταν έχει ανέμους, συχνά βγαίνουμε στον κόλπο του Μαραθώνα ή απέναντι στην Εύβοια για ασφάλεια».

limani rafinas24

Για το λιμάνι της Ραφήνας υπάρχει έτοιμο master plan εγκεκριμένο και από τους πλοιάρχους, ωστόσο, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην υλοποίησή του.

{https://youtu.be/czQSblKABGc}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos