×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Πήραν φωτιά τα e-mails για το Eurogroup-Πυρετός διαβουλεύσεων

09 Μαρτίου 2015 09:24

Μια λίστα, ένα νέο κείμενο, το οποίο μέχρι να φτάσει στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα αλλάξει λέξεις, φράσεις και ενδεχομένως ολόκληρες παραγράφους -όπως συνέβη και στα προηγούμενα εξίσου κρίσιμα ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης- θα αποτελέσει επί της ουσίας την αφετηρία της «διαβολοεβδομάδας» των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους μας.

Από νωρίς χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, καταγραφόταν έντονη (και παρασκηνιακή) κινητικότητα μεταξύ των κορυφαίων συνομιλητών αλλά και των τεχνοκρατών που εστιάζοντας στην επιστολή Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχειρούσαν να βρουν σημεία σύγκλισης και απόκλισης.

 

 Η ελληνική πλευρά, με καθαρή εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να μη «διαγραφούν» οι κεντρικές «κόκκινες γραμμές», ήταν μέσω του οικονομικού επιτελείου σε ανοιχτή γραμμή με εκπροσώπους των εταίρων, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαμήνυε στους συνεργάτες του ότι μετά τα προχθεσινά τηλεφωνήματα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι, η επόμενη επικοινωνία με ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να έχει στην «προθήκη» της -και- τα πολιτικά διακυβεύματα.

Εγκυρες πληροφορίες έλεγαν δε χθες το βράδυ ότι το Μέγαρο Μαξίμου άναψε το «πράσινο φως» (για άλλη μια φορά) στους αρμόδιους υπουργούς για την κατάθεση νομοσχεδίων (εκτός από το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ που θα κατατεθεί εκτός απροόπτου σήμερα) για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο «Οδικός Χάρτης» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις φορολογικές αλλαγές επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση και την ύπαρξη σχεδίου για μεταρρυθμίσεις και για την άμεση είσπραξη φόρων.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως δεν απέκλειαν μέσα στις «καυτές» συνομιλίες των προσεχών ωρών να γίνουν αρκετές αλλαγές, στην κατεύθυνση πάντα εξεύρεσης συμφωνίας που δεν «υποτιμά» την πρόσφατη λαϊκή εντολή.

Οπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός έχει τονίσει σε συνεργάτες του αναφερόμενος στα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ότι «δεν ζητάμε, συζητάμε» κι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τις δικές της προτάσεις και αναμένει αυτές των δανειστών μας.

Το γεγονός, εν τω μεταξύ, ότι οι «θεσμοί» υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρχουν επί της ουσίας «προααπαιτούμενα και αξιολόγηση και δη στην Αθήνα» απαντάται από την ελληνική πλευρά με τη λογική ότι οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα τεχνικά κλιμάκια να ανταλλάσσουν με τους ομολόγους τους υπηρεσιακούς στην Αθήνα απόψεις.

Οι δανειστές για παράδειγμα υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων την ανάγκη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.) και αλλαγών στη ρύθμιση του ΦΠΑ (για κάποιες περιπτώσεις, π.χ. στα ξενοδοχεία), όπως και δεν ξεχνούν τα περί μείωσης επικουρικών συντάξεων, μισθών, απολύσεων κ.ά.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επιστροφή στο «παλιό καθεστώς» και στο e-mail Χαρδούβελη και ότι οι εταίροι μας πρέπει να σεβαστούν την αρχική συμφωνία για τον ορίζοντα των τεσσάρων μηνών, που χρειάζεται για να διαμορφώσει το σχέδιό της για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι προ της καθοριστικής σημασίας συνεδρίασης θα προηγηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες αρκετές διμερείς επαφές μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και ομολόγων του άλλων χωρών, όπως και με τον κ. Ντάισελμπλουμ, που ως συνήθως «φιλοτεχνεί» τα κείμενα στο... παρά πέντε, ως αρμόδιος αποδέκτης των διαφορετικών και συνήθως συγκρουόμενων απόψεων...

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos