Διζωνική η τελική λύση για τους πλειστηριασμούς

17 Νοεμβρίου 2015 12:14

Στη νέα ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς κατέληξαν χθες το βράδυ κυβέρνηση και κουαρτέτο, προσδιορίζοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μαραθώνιες οι χθεσινές διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο των δανειστών

 

Οι σχετικές αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Η λύση, που συμφωνήθηκε, είναι διζωνική: Στην πρώτη κατηγορία, για την οποία θα υπάρξει οριζόντια προστασία, ανήκουν οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες που καταφεύγουν στον νόμο Κατσέλη.

Στη δεύτερη κατηγορία, οι «μεσαίοι», που θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα όρια για να έλθουν πρώτα σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες για τον προσδιορισμό μιας ελάχιστης μηνιαίας δόσης ή σε διαφορετική περίπτωση να προσφεύγουν στα δικαστήρια αποζητώντας την προστασία της κύριας στέγης τους.

Με αυτές τις δύο λύσεις προστατεύεται συνολικά το 61% των δανειοληπτών.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Υψος αντικειμενικής αξίας: έως 170.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο

2. Υψος μεικτού φορολογητέου εισοδήματος:

Για ένα άτομο: 8.180 ευρώ.Για δύο άτομα: 13.917 ευρώ.Προσαύξηση των ορίων ανά παιδί: 3.361 ευρώ.Για μία τετραμελή οικογένεια: 20.639 ευρώ

Στην πρώτη κατηγορία που αντιστοιχεί στο 25% των δανειοληπτών καθιερώνεται και κονδύλι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ώστε στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να καταβάλει ως δόση την προβλεπόμενη από τον νόμο Κατσέλη 10% του εισοδήματος ή τουλάχιστον 40 ευρώ μηνιαίως, τότε το κράτος να καλύπτει το ποσό καταβολής προς τους πιστωτές.

Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες καθιερώνονται τα ακόλουθα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν ώστε να μπουν πρώτα σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες, οι οποίες αναπροσαρμόζοντας την εμπορική αξία στα σημερινά δεδομένα θα καθορίζουν μηνιαία δόση.

Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, τότε θα μπορούν να αναζητούν λύση στα δικαστήρια. Τα κριτήρια είναι:

1. Υψος αντικειμενικής αξίας: 230.000 ευρώ.

2. Υψος μεικτού φορολογητέου εισοδήματος:

Για ένα άτομο 13.906 ευρώ.Για δύο άτομα: 23.659 ευρώ.Προσαύξηση των εισοδηματικών ορίων ανά παιδί: 5.714 ευρώ.Για μία τετραμελή οικογένεια 35.086 ευρώ.

Με την κατηγορία αυτή καλύπτεται το υπόλοιπο 36% των δανειοληπτών.

Και για τις δύο κατηγορίες τα παραπάνω όρια «κλειδώνουν» για τρία χρόνια, μέχρι το 2018, οπότε και θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 1,2 εκατ. Τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι 400.013. Οι αιτήσεις στον νόμο Κατσέλη εκτιμώνται σε 170.000. Η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Τα κριτήρια του εισοδήματος και της αντικειμενικής αξίας της κύριας στέγης που θα πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά, ώστε να εξαιρείται το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς, ήταν το κύριο θέμα στις νέες μαραθώνιες διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη με το κουαρτέτο των δανειστών Ντ. Κοστέλο (ΕΕ), Ντ. Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ρ. Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ν. Τζιαμαριόλι (ESM).

Λύση
Χαρακτηριστικό της δυσκολίας των συζητήσεων ήταν ότι αυτές, αν και ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν χθες στις 2 το μεσημέρι, εντούτοις άρχισαν στις 7 το απόγευμα.

Τελικά, μετά την παράθεση αναλυτικών στοιχείων και αφού έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο για τον αριθμό των οφειλετών με «κόκκινα» δάνεια όσο και για το οικονομικό τους προφίλ, κατέληξαν στον προαναφερόμενο συμβιβασμό σχετικά με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δανειοληπτών.

Μετά τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς οι δύο πλευρές έκλεισαν χθες και τους βασικούς άξονες της στρατηγικής, του πλαισίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ήταν η ενεργοποίηση του νόμου Δένδια για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων αλλά και ως προς το σκέλος της αντιμετώπισης των χρεών μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, στα επόμενα βήματα για τη στρατηγική της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων είναι η θέσπιση της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, που θα αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των οφειλετών, ώστε οι τράπεζες να επιλέγουν τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών, αλλά και η πλήρης ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Πληροφορίες θέλουν να συζητήθηκαν ακόμη και το πλαίσιο της λειτουργίας των distress funds αλλά και των εταιρειών διαχείρισης των οφειλών προς τις τράπεζες, χωρίς όμως να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό το θέμα. Το τελικό πλαίσιο για τα "κόκκινα" δάνεια όπως κι εκείνο για τα distress funds θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη δράση των κερδοσκοπικών επενδυτικών σχημάτων μόνο στα μεγάλα δάνεια των επιχειρήσεων.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πρώτα ψήφιση, μετά αξιολόγηση και εκταμίευση

Την ψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή αναμένουν οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Αυτό ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos