Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει ρήξη με την τρόικα»

02 Σεπτεμβρίου 2011 17:22

Διαψεύδονται οι «φήμες» για εμπλοκή στις χθεσινοβραδινές συνομιλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διέψευσε σήμερα - στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - τις τελευταίες πληροφορίες για εμπλοκή στις συνομιλίες με την Τρόικα, καθώς χθες βράδι υπήρξε διακοπή της συνάντησης του ίδιου και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

«Η διαδικασία με την Τρόικα είναι συμφωνημένη εκ προοιμίου...η χθεσινή διακοπή των συνομιλιών ήταν προγραμματισμένη, όπως είναι και η επανάληψη των συζητήσεων μετά από 10 ημέρες».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με την Τρόικα αλλά «για θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για τα δημοσιονομικά» της Ελλάδας το 2011 και τους στόχους για το 2012.

Σχετικά θέματα

Η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι πολύωρες συζητήσεις που έχουν γίνει με την Τρόικα την τελευταία εβδομάδα έγιναν σε φιλικό κλίμα.

«Για μας σημασία έχει να γίνονται επιλογές φιλικές για την Ευρωζώνη και τον Έλληνα πολίτη... να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Προτεραιότητα είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και η εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωζώνης, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης δήλωσε πως τα θέματα που τίθενται είναι βαθύτατα πολιτικά. Μιλώντας για τη βοήθεια της τρόικας, είπε πως «η τεχνική βοήθεια και η τεχνογνωσία που μας προσφέρει η τρόικα και οι εταίροι μας είναι ουσιαστικής σημασίας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι συζητήθηκε η ύφεση, που «ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέψαμε εμείς και οι εταίροι μας», ενώ τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», που «έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και για τους θεσμικούς μας εταίρους».

«Το κύριο ζήτημα για εμάς μας είναι να ανασχέσουμε την ύφεση για να έχουμε καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις το 2012», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ δήλωσε πως δεν τίθεται ζήτημα να ληφθούν πρόσθετα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισθέντα από τη Βουλή.

O κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «πρέπει να φτάσουμε σε μια δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας και το κάνουμε ήδη για να εκλογικεύσουμε τις δημόσιες δαπάνες». Επίσης ανέφερε πως στόχος είναι η συμφωνία με την τρόικα πάνω στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών επίσης δήλωσε ότι, «δεν θέλουμε να πάρουμε περισσότερα λεφτά από όσα πρέπει πριν ισχύσουν τα νέα επιτόκια», καθώς και ότι «ο στόχος του ελλείμματος αναπροσαρμόζεται αυτόματα λόγω της ύφεσης», ενώ συνεχίζοντας είπε πως ποτέ δεν υπήρξε θέμα άμεσων απολύσεων, ενώ χαρακτήρισε ως «βλαπτικό» το να «ανακυκλώνουμε συνεχώς μετρολογίες».

«Αφετηρία» η 6η δόση

Σύμφωνα με τον υπουργό, η 6η δόση των 8 δις. ευρώ αποτελεί και την «αφετηρία» των συζητήσεων με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι οι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «όλα είναι καλυμμένα. Το θέμα της 6ης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο».

Άφησε, έτσι να εννοηθεί ότι πιθανόν η 6η δόση να αποτελέσει και την 1η δόση του νέου δανειακού προγράμματος, που έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Για το νέο δανειακό πρόγραμμα και την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος θα έχει εκ νέου συζητήσεις με τους ομολόγους του στα άτυπα Eurogroup και Ecofin, στις 16-17 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συζητήσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα αποθεματικά των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων» που κατέχουν ομόλογα του Δημοσίου.

«Όχι» πρόωρες εκλογές

Ο υπουργός τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι «τίποτε δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα, από το να προκαλέσουμε τώρα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα». Εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ και της θέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μακρύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά παράλληλα δήλωσε «ανοικτός» σε καλές ιδέες και προτάσεις, διότι «τώρα χρειάζεται και συστράτευση και υποστήριξη και υπομονή και ελπίδα». Ο υπουργός εξαπέλυσε βολές και κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (είχε χαρακτηρίσει ανεξέλεγκτη τη δυναμική του δημοσίου χρέους), λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται σε μετωπική και απόλυτη αντίθεση με όλους τους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να βγάζει τεκμηριωμένες και υπεύθυνες εκθέσεις».

Διευρύνεται η «εργασιακή εφεδρεία»

Διευρύνεται ο θεσμός της «εργασιακής εφεδρείας» και θα συμπεριλάβει γενικότερα τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας» και ήδη έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία για να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, το πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα πρόκειται για τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ και μικρά ΝΠΔΔ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται.

Πρόσθεσε δε, ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορούν να ενταχθούν επιπλέον φορείς στον θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», πέραν αυτών που αναφέρει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη, ότι για τη λειτουργία της «εργασιακής εφεδρείας» ισχύει ό,τι λέει ο νόμος.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos