Νέα σενάρια τρόμου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

04 Σεπτεμβρίου 2011 12:57

Φανταστικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και επιπτώσεις στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή

στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης απεργάζεται γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Φανταστικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και επιπτώσεις στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης απεργάζεται γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Ομάδα οικονομολόγων της εφημερίδας "Handelsblatt", με τη συνδρομή επιστημονικού συνεργάτη ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σκιαγράφησαν το "Worst-Case-Szenario", πώς δηλαδή θα μπορούσε να επέλθει η διάλυση της Ευρωζώνης, ξεκινώντας από το τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ.

Υπό τον τίτλο "Τι θα συμβεί αν?;" οι συγγραφείς του σεναρίου τοποθετούν την κορύφωση της κρίσης χρέους στη χώρα μας κατά τον μήνα Φεβρουάριο και την απόφαση εξόδου από το ευρώ τον Απρίλιο από μια νέα κυβέρνηση. Ακολούθως περιγράφουν όλα τα στάδια ανταλλαγής του νομίσματος καθώς και την κοινωνική έκρηξη που ακολουθεί, και στη συνέχεια υποθέτουν το ντόμινο εξελίξεων στις χώρες της ΕΕ, καταγράφοντας πιθανές εξελίξεις για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και τη δημιουργία στο μέλλον ενός ευρωπαϊκού νομίσματος των βορειοευρωπαϊκών χωρών και μόνο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Πτώση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το σενάριο της εφημερίδας, τον Φεβρουάριο του 2012 η κρίση χρέους στην Ελλάδα οξύνεται, οι αντοχές και η προθυμία των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις έχουν φθάσει στα όριά τους, η κοινή γνώμη εξεγείρεται και η κυβέρνηση Παπανδρέου πέφτει αφού χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Επιστροφή στη δραχμή

Ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει τον Απρίλιο 2012 την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επαναφορά της δραχμής. Η αλλαγή ευρώ και νέας δραχμής γίνεται στην αρχή 1:1, όλες οι καταθέσεις στις τράπεζες μετατρέπονται στο νέο νόμισμα και η Αθήνα προτείνει την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων στο νέο νόμισμα στο 80% της ονομαστικής τους αξίας. Η κυβέρνηση κρατάει επί τρεις ημέρες κλειστές τις τράπεζες, εξαγγέλλει ελέγχους συναλλάγματος και απαγορεύει την εξαγωγή ευρώ στο εξωτερικό. Τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Παρισιού υφίστανται καθίζηση, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου καταρρέει.

ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Ντόμινο στο Νότο

Τρεις μέρες αργότερα οι ελληνικές τράπεζες δίνουν τα ευρώ με σφραγίδα που λέει "Νέα Δραχμή". Στα ΑΤΜ μπορούν να σηκώσουν οι Ελληνες ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ ανά λογαριασμό. Η αστυνομία στις μεγάλες πόλεις φυλάσσει τράπεζες και δημόσια κτίρια. Οι καταθέτες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία προσπαθούν να αποσύρουν από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους. Οι τράπεζες ανοίγουν για λίγες μόνο ώρες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διπλασιάζουν τα κονδύλια του μηχανισμού στήριξης. Η τραπεζική κρίση έχει φθάσει ήδη στην Ευρώπη.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

Φεύγει και η Πορτογαλία

Τον Ιούνιο 2012 η τραπεζική κρίση οξύνεται ακόμα περισσότερο. Η Πορτογαλία αποχωρεί από την ευρωζώνη. Στην Ισπανία και τη Γαλλία λαμβάνουν χώρα μαζικές διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ευρωζώνη.

ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Εκδοση ευρωομολόγου

Τον Ιούλιο 2012, ύστερα και από πιέσεις του προέδρου Ομπάμα, οι Βρυξέλλες αποφασίζουν την καθιέρωση ευρωομολόγων. Οι ΗΠΑ φοβούνται νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Γερμανία και Γαλλία εκδίδουν ευρωομόλογα 100 δισ. προκειμένου να στηρίξουν την Ισπανία και την Ιταλία. Στη Γερμανία βουλευτές του συνασπισμού παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθιέρωση ευρωομολόγων.

ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ολοι εναντίον Μέρκελ

Τέλη του ίδιου μήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η οποία αρνείται να δεχθεί ευρωομόλογα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων αποχωρεί από τον συνασπισμό και η κ. Μέρκελ κυβερνά μέχρι τις επόμενες εκλογές με κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των σοσιαλδημοκρατών. Εντυπωσιακή πτώση του χρηματιστηρίου. Σε Ρώμη, Παρίσι και Μαδρίτη χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της Γερμανίας.

ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Γεννιέται το ευρώ του Βορρά

Εναν μήνα αργότερα Μέρκελ και Σαρκοζί αποφασίζουν σε μυστική τους συνάντηση την καθιέρωση του "ευρώ του Βορρά" και καλούν να μετάσχουν Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Εσθονία, Αυστρία και Σλοβενία.

ΜΕΣΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Κλειστό κλαμπ η ευρωζώνη

Η γερμανική Βουλή εγκρίνει μετά από δύο εβδομάδες τη συμμετοχή της Γερμανίας στο ευρώ του Βορρά και την καθιέρωση κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Στην ευρωζώνη ανήκει τώρα το 1/3 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

"Αυλαία" για τη Γερμανία

Η αποδεκατισμένη ΕΚΤ αποδεικνύεται ότι δεν είναι πια σε θέση να εξασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα. Η τιμή του νέου ευρώ υπερτιμάται σε σχέση με τα νομίσματα των χωρών που έχουν εκδιωχθεί. Τα γερμανικά προϊόντα είναι πανάκριβα και οι καταναλωτές στα κράτη της νοτίου Ευρώπης δεν τα αγοράζουν. Η γερμανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στις αγορές επικρατεί χάος και οι ευρωσκεπτικιστές παίρνουν το πάνω χέρι. Με δημοψηφίσματα περιορίζεται η ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη. Ο πρώην καγκελάριος (σ.σ.: ο Γκέρχαρντ Σρέντερ) υπενθυμίζει ότι ήδη πριν χρόνια προειδοποιούσε πως αν παραμελήσει κανείς την Ευρώπη, δεν θα απομείνει τελικά στο τέλος τίποτε άλλο από αυτή εκτός από ένα ιστορικό γεγονός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos