×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Παράταση για τη διαθεσιμότητα

26 Ιουνίου 2013 10:13

Παράταση για την υλοποίηση της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων από τον στενό δημόσιο τομέα προσανατολίζεται να ζητήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα την Δευτέρα.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης παρευρέθη σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, μετά την παραλαβή του υπουργείου από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία, και συζήτησαν με τον Α. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όλες τις εκκρεμότητες για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνεργασία με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου σκοπεύουν να ζητήσουν παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι, οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση.

Για να «ξεπεραστεί» το εμπόδιο της διαθεσιμότητας, για την οποία ο απερχόμενος υπουργός κ. Μανιτάκης παρέδωσε τον σχεδιασμό για την υλοποίησή της, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αξιοποιήσει το επιχείρημα ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ότι θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού που θα οδηγήσουν στην κινητικότητα 12.500 υπαλλήλους άμεσα.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, από τα οποία αναμένεται να προκύψει το 80% του πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς τα δύο υπουργεία διαθέτουν περίπου 300.000 υπαλλήλους.

Αξιολόγηση

Με αυτό το σκεπτικό αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των δομών σε δήμους και σχολικές μονάδες, ενώ ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να δεσμευτεί προσωπικά στην τρόικα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού θα γίνει αποκεντρωμένα από κάθε υπουργείο ξεχωριστά.

Το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα προβλέπεται ότι θα αμείβεται με το 75% των αποδοχών του έως και 12 μήνες, προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλες θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού. Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στους 12 ΟΤΑ, που έχει ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, ενώ εκκρεμεί και η αξιολόγηση δομών στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ο νέος υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του σημείωσε ότι η αξιοκρατία είναι η μαγική λέξη για τη δημόσια διοίκηση και τόνισε ότι η αξιολόγηση και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν πρέπει να είναι μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά εθνική πολιτική, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα είναι υπουργός των απολύσεων αλλά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο απερχόμενος υπουργός Α. Μανιτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου και δήλωσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εξισωθεί με απολύσεις χωρίς κριτήρια και αξιολόγηση.

Από την πλευρά της η νέα υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «οι θεσμοί λειτουργούν ως βάθρο για τις αλλαγές. Οταν όμως οι θεσμοί λειτουργούν ως άλλοθι για να μην αλλάξει τίποτα, τότε είναι ώρα να αλλάξουμε με δημοκρατικό τρόπο τους θεσμούς».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos