×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μήνυμα από Σαμαρά και Καραμανλή

10 Μαϊος 2014 19:49

Σε μια κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό, προχώρησαν οι Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής, δίνοντας την εικόνα της ενότητας της ΝΔ στην κορυφή και απορρίπτοντας

στην πράξη τα κάθε λογής σενάρια που έφεραν τους δυο άνδρες να διαφωνούν σε σειρά θεμάτων με πρώτο αυτό της διεύρυνσης της ΝΔ προς το παραδοσιακό κέντρο.

Οι δυο ηγέτες, που παρέστησαν χθες στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ Κων. Καραμανλή έστειλαν με την κοινή τους αυτή παρουσία το μήνυμα της συστράτευσης που χρειάζεται η συντηρητική παράταξη εν όψει της διπλής αναμέτρησης για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο. Το καλό κλίμα στις σχέσεις των δυο ανδρών που αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες που υπήρξαν από τη λιτή εκδήλωση προφανώς βοηθούν προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ανεβούν ακόμη περισσότερο τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που -ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται-, οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής είχαν τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία και συμφωνήσαν ότι πολύ σύντομα θα συναντηθούν.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις που έκανε ο προκάτοχός του στην ηγεσία της ΝΔ, κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, βοήθησαν σημαντικά και δεν αποκλείεται να υπάρξει -ειδικά πριν από τις ευρωεκλογές- μια πολιτική δήλωση του κ. Καραμανλή με την οποία θα επισημαίνεται η ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και πως θεωρεί τις επιλογές του κ. Σαμαρά μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.

Το καλό κλίμα στις σχέσεις των δυο ανδρών αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις που έκανε ο Κ. Καραμανλής κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, βοήθησαν σημαντικά στην πρωτιά της ΝΔ

Σε καλό επίπεδο

Οπως φάνηκε και χθες από την κοινή τους παρουσία αλλά και από τα όσα λέγονται από στενούς τους συνεργάτες, η πολιτική τους σχέση αυτή την περίοδο βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο, κάτι που αντιλαμβάνονται και οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Αλλωστε ουδείς αμφιβάλλει ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα υπονόμευε την προσπάθεια του κ. Σαμαρά. Στενοί του συνεργάτες θύμιζαν τη φράση του πρώην πρωθυπουργού, όταν σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ λίγο πριν από την εσωκομματική εκλογή, είχε τονίσει δημόσια το εξής: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από τώρα: όλοι θα στηρίξουμε τον νέο αρχηγό και όποιος δεν το πράξει θα έχει να κάνει μαζί μου...».

Χθες πάντως, στη Φιλοθέη, όπου και στεγάζεται το Ιδρυμα Καραμανλή και βρίσκεται και ο τάφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετέβησαν, εκτός από τους κ. Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, όλα τα ηγετικά και ιστορικά στελέχη της ΝΔ καθώς επίσης πρόσωπα που, αν και αυτή την ώρα βρίσκονται εκτός κόμματος, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την κεντροδεξιά παράταξη. Συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων και οι Δ. Αβραμόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη και Πρ. Παυλόπουλος, ο στενός συνεργάτης του Κων. Καραμανλή (και πρόεδρος του Ιδρύματος) Π. Μολυβιάτης, ο Αχιλλέας Καραμανλής αλλά και πρώην στελέχη της ΝΔ όπως οι Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης και Χρ. Ζώης. Επίσης παρέστησαν οι Γ. Κουμουτσάκος και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Θ. Μπούρας, η Φ. Πιπιλή, ο Δ. Τζαμτζής κ.ά.

Η στρατηγική της ΝΔ στην τελική ευθεία

Δυνατό φίνις με «ισχυρό χαρτί » τον Αντ. Σαμαρά

Ενα δυνατό «φίνις» ετοιμάζουν στη ΝΔ προκειμένου να πετύχουν τον μέγιστο βαθμό συσπείρωσης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, κάτι που εάν συμβεί -όπως σημειώνεται σε μετρήσεις που έχουν στα χεριά τους υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος- θα δώσει τη νίκη στο κυβερνών κόμμα στις επικείμενες μετρήσεις για την αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.

Είναι σαφές ότι η ΝΔ «ποντάρει» στις εμφανίσεις του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος αποτελεί και το «ισχυρό χαρτί» του κόμματος και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός προετοιμάζει σειρά επισκέψεων στην περιφέρεια, ενώ κάθε μέρα θα έχει και μια δημόσια παρέμβαση. Η αρχή θα γίνει σήμερα από την Τρίπολη, όπου θα μεταβεί νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός και το μεσημέρι θα μιλήσει σε εκδήλωση. Στη συνέχεια, εντός της προσεχούς - τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, θα επισκεφθεί τη Λαμία, τη Λάρισα και τα Γιάννενα. Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι βέβαιον ότι την Παρασκευή θα παραστεί σε κομματική εκδήλωση (πιθανόν της ΟΝΝΕΔ) στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της κορύφωσης της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ, κορυφαία στελέχη θα ξεκινήσουν εξορμήσεις στην περιφέρεια και ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί κ. Αβραμόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Βορίδης, Γεωργιάδης, Μ. Βαρβιτσιώτης και Ο. Κεφαλογιάννη.

Την ίδια ώρα η διαφημιστική εκστρατεία της ΝΔ θα επικεντρωθεί πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να τονιστεί -και μέσα από τα τηλεοπτικά spots- η διχογνωμία που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος μέσα από την προβολή δηλώσεων που είναι μεταξύ τους αντιφατικές. Η στρατηγική της ΝΔ σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα θα βασιστεί επίσης και σε ακόμη έναν πυλώνα: την προβολή θετικών μηνυμάτων που θα έχουν ως επίκεντρο την πορεία της οικονομίας, το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετα-μνημονιακή εποχή (που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδας), αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που ήδη κατετέθησαν στον δημόσιο διάλογο.

Το διακύβευμα

Με αυτήν τη στρατηγική εκτιμούν στη ΝΔ ότι θα μπορέσουν να τονίσουν ακόμη πιο έντονα το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, που δεν είναι άλλο από το «σταθερότητα ή περιπέτεια». Στο εσωτερικό της ΝΔ πιστεύουν ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν η ΝΔ φτάσει σε υψηλά επίπεδα τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που -μέσω της πολιτικής πόλωσης- θα προσπαθήσει να αφυπνίσει μια μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων. Σε ό,τι αφορά τα θετικά μηνύματα, οι επιτελείς της ΝΔ πιστεύουν ότι μπορούν να προσελκύσουν πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως κεντρώοι και πιστεύουν στην ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς θα είναι -όπως φάνηκε ήδη από τις πρώτες τους δηλώσεις- πολύ προσεκτικός και θα αποφύγει μέχρι τέλους να σχολιάσει τη στρατηγική του κ. Ευ. Βενιζέλου. «Αντίπαλός μας αυτή την ώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ και μόνον αυτός», ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos