«Οχι» από Τσίπρα σε συγκυβέρνηση με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

15 Σεπτεμβρίου 2014 10:33

Δεν πρόκειται να πάει σε συγκυβέρνηση με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο σε περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

μετά τις προσεχείς εκλογές, δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές.

Προδιέγραψε μάλιστα τις επόμενες εκλογές ως την «πιο πολωμένη εκλογική αναμέτρηση που έχει δει ο τόπος τα τελευταία χρόνια».

Αν και είπε ότι δεν του αρέσει να χρησιμοποιεί τον όρο «αυτοδυναμία», γιατί είναι ένας παρωχημένος όρος και αφορούσε άλλες εποχές, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ή δεν υπάρξουν συνεργασίες με αντιμνημονιακές δυνάμεις στη Βουλή που θα δίνουν πλειοψηφία, θα ακολουθήσουν νέες εκλογές. Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καθόλου στο εκλογικό σύστημα και στην απλή αναλογική, όπως ήταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές «χθες», όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί όπως υποστήριξε μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε άλλη περίπτωση με μια κυβέρνηση Σαμαρά, είπε, θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι με το σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε στη ΔΕΘ δεν μοίρασε υποσχέσεις και πως κατέθεσε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική, ενώ για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης είπε ότι είναι κοστολογημένο και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν, ούτε και με την τρόικα.

Μίλησε για αποτυχημένο και άστοχο πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης που επέβαλε η τελευταία και χαρακτήρισε το δόγμα, ότι αυτός που χρωστάει δεν βάζει κόκκινες γραμμές, «επικίνδυνο», προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται και θα διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοινωνικά βιώσιμη λύση για το χρέος.

Σε ερώτηση όμως για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει plan Β σε περίπτωση που δεν δεχτεί η τρόικα τις ελληνικές θέσεις, ο Αλ Τσίπας αρνήθηκε να μιλήσει για κάτι τέτοιο. Οπως είπε, ένα ενδεχόμενο έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν σήμερα ένα δυσμενές σενάριο για όλη την Ευρωζώνη και θα ισοδυναμούσε όπως είπε «με το να πυροβολούσε η Μέρκελ τα πόδια της».

Ακόμη είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν δυσμενές σενάριο όχι μόνο για όλη την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. «Το ερώτημα αυτό ανήκει σε άλλη περίοδο, ''last year''», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «οι κινδυνολογίες αυτές δεν είναι ούτε για να τρώνε το φαγητό τους τα μικρά παιδιά» και πως ο λαός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από «τρομολαγνικά» σενάρια. Για το αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε δανεισμό, είπε, ότι αυτό δεν είναι λύση. «Η χώρα συσσώρευσε δάνεια και βυθίζεται στην ύφεση, με μείωση ΑΕΠ και πρωτοφανές δημόσιο χρέος. Οχι δάνεια πάνω στα παλιά δάνεια» ανέφερε.

1«Δεν είναι ιδιοκτήτρια της ευρωζώνης»

Δεν θα ζητήσω συνάντηση με τη Μέρκελ

Για το πώς σκέπτεται ένα πρώτο τετ α τετ με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός της χώρας ρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, για να απαντήσει ότι «δεν γνωρίζει αν θα γοητευθεί ο ίδιος ή εκείνη από αυτόν». Οπως είπε, «δεν θα παίξει τον ρόλο του Σαμαρά, να πάει να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ και να της ζητήσει να δείξει επιείκεια για την Ελλάδα». Αντίθετα, πρόσθεσε, θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής, όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι.

«Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι είναι η ιδιοκτήτρια η κ. Μέρκελ και εμείς οι ενοικιαστές. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας - Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή τον κ. Σόιμπλε».

2 «Συγκλονιστικές οι δηλώσεις Λαγκάρντ»

Δέχτηκα και εγώ απειλές για τη φοροδιαφυγή

Για απειλές που δέχτηκε και ο ίδιος, παρόμοιες με εκείνες για τις οποίες έκανε λόγο πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν, όπως είπε, μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε τις δηλώσεις της «συγκλονιστικές» για να προσθέσει: «Δεν πετάει λόγια του αέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία είχε δώσει στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών την περίφημη λίστα με τους καταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας. Μια λίστα 2.062 περιπτώσεων από τις οποίες έχει περαιωθεί ο έλεγχος για 25... Να γιατί δεν προχώρησε ο έλεγχος και οι λίστες πήγαιναν από συρτάρι σε συρτάρι υπουργού. Ποιο είναι αυτό το λόμπι, ποια είναι αυτή η μαφία που έχει τη δυνατότητα να κυβερνάει τον τόπο και να απειλεί διεθνείς παράγοντες;» ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το 2012 δέχτηκε κι αυτός απειλές όταν του είπαν: «Ελα να μας βρεις να μας φορολογήσεις», προσθέτοντας πως εκείνος που το είπε βρέθηκε στη φυλακή. Αναφορικά με τις λίστες και το θέμα των οff shore είπε πως θα συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για να προσθέσει: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, θα είμαστε πολύ σκληροί. Οποιοι φοροδιαφεύγουν, δεν μπορούν να έχουν περιουσία στην Ελλάδα».

3 «Χρειάζονται νέοι θεσμοί»

Το ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο ύπαρξης

Για το θέμα του ΝΑΤΟ, που τέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των γνωστών δηλώσεων του υπεύθυνου Αμυνας του κόμματος Θ. Δρίτσα, που έκανε λόγο για συνεδριακή απόφαση περί αποχώρησης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα στις σημερινές συνθήκες η έξοδος από αυτό.

Εσπευσε όμως να πει ότι η βορειοατλαντική συμμαχία δεν έχει λόγο ύπαρξης και πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα το αντικαταστήσουν διότι είναι δημιούργημα του Ψυχρού Πολέμου. «Την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ την έβγαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν διαπίστωσε πως τα εθνικά συμφέροντα δεν διασφαλίζονταν εντός αυτού του οργανισμού», ανέφερε.

Για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική είπε ότι, ενώ υπάρχουν θεσμοί για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, «αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν, όχι με δική μας ευθύνη» και κατηγόρησε τους κ. Βενιζέλο και Σαμαρά ότι τα χειρίζονται χωρίς να ενημερώνουν το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την προστασία των κρατών από επιθέσεις κερδοσκόπων, είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση επέμενε να ντροπιάζει τον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία ήταν στις χώρες που ψήφισαν κατά.

4 «Δεν έχει σημασία το πρόσωπο»

Εκλογή Προέδρου από την επόμενη Βουλή

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο Α. Τσίπρας είπε ότι για το κόμμα του δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά το μείζον θέμα είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.

Για τον λόγο αυτόν είπε ότι εκλογή του πρέπει να γίνει από την επόμενη Βουλή, που θα έχει διαμορφωθεί με τους σημερινούς συσχετισμούς στο εκλογικό σώμα, ενώ για τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα προταθεί -στην ώρα του- είπε ότι πρέπει να συγκεντρώνει τη λαϊκή, κοινωνική και πολιτική αποδοχή.

Από την άλλη πλευρά καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν τον ενδιαφέρει το πρόσωπο που θα εκλεγεί, αλλά πώς θα κρατηθεί γαντζωμένος στην εξουσία. Στο ερώτημα που του τέθηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να εκλέξει η σημερινή Βουλή Πρόεδρο και να φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναντίστοιχος όπως είχε γίνει και στις ευρωεκλογές όταν έλεγε «στις 25 εκλογές στις 26 φεύγουν» ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς επιλέγουμε τον δημοκρατικό δρόμο, με μια πολιτική ανατροπή, που είναι αναγκαία και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο».

5 Εισροή εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία

Ουσιαστικός διάλογος για το συνταξιοδοτικό

Την επόμενη μεγάλη κρίση για την Ελλάδα ο Αλ. Τσίπας την προέβλεψε με αφορμή το Ασφαλιστικό και την αδυναμία των Ταμείων να ανταποκριθούν.

Οπως είπε, πριν από το μνημόνιο, η εκτίμηση ήταν ότι η κρίση στο συνταξιοδοτικό θα μας έρθει το 2020, όμως τώρα ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα, το 2016, ενώ επέρριψε ευθύνες στην καταστροφική, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν αιθεροβατούμε. Γνωρίζουμε ότι εκεί που το πεδίο θα δείχνει σταθερό, θα είναι σαν να περπατά κανείς πάνω σε πάγο και να σπάσει αυτός ο πάγος και να πέσεις στο κενό. Γι' αυτό το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι πόρους έχουμε και να τους προσανατολίσουμε στην απασχόληση και πώς θα βρούμε δυνατότητες ώστε να υπάρξει εισροή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία» είπε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός εθνικός διάλογος πάνω στο συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να καταθέσει θέσεις και προτάσεις.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos