Ιούλιος Βερν, το φετινό success story του Μεγάρου

11 Φεβρουαρίου 2015 13:59

Σ' ένα νέο χώρο που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση, ένα καινούργιο θέατρο λίγο σαν αρχαίο στάδιο, όπου η δράση γίνεται στη μέση του. Εκεί στήθηκε μια από τις πιο πετυχημένες παιδικές παραστάσεις της σεζόν, «Ο γύρος του κόσμου σε

80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, που παρουσιάζεται από τον Δεκέμβριο στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η παράσταση, την οποία έχουν ήδη παρακολουθήσει είκοσι χιλιάδες θεατές, απευθύνεται σε παιδιά από έξι χρόνων και πάνω.

«Ηταν μια δύσκολη παραγωγή, σε μια δύσκολη στιγμή για το Μέγαρο Μουσικής, όμως εξελίχθηκε σε ένα από τα ωραιότερα θεατρικά ταξίδια της καλλιτεχνικής μου πορείας» ανέφερε μεταξύ άλλων χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η Τατιάνα Λύγαρη. «Πρόκειται για μια παράσταση την οποία μπορεί να χαζέψει ένα πιτσιρίκι, αλλά να βρει και πολλά πράγματα ένας μεγάλος» τόνισε και μίλησε εκτενέστερα με τα καλύτερα λόγια για τους συνεργάτες της. Κυρίως στάθηκε στο κείμενο του Γιώργου Γαλίτη, ο οποίος διασκεύασε το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, συνεργάτη για πρώτη φορά της Λύγαρη, που «ανέδειξε το κρυφό χιούμορ του βιβλίου με καθαρή γραφή και μια σαρκαστική ματιά».

Η σκηνοθέτις επισήμανε τα «δύο δυνατά ατού του έργου»: «το πόσο δημοφιλές και αγαπητό είναι, αλλά και το γεγονός πως ένα ταξίδι σου δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς σε διαφορετικά μουσικά στυλ, να γνωρίσεις λαούς και παραδόσεις, οπότε εκπαιδεύει τα παιδιά με τον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα κι επίσης τα βοηθάει να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου, που στις μικρές ηλικίες είναι κάτι αόριστο». Στις 2 Οκτωβρίου του 1872, ο Φιλέας Φογκ τρέχει να προλάβει το στοίχημα να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου σε ογδόντα μέρες...

Η λέσχη Ριφόρμ, εκεί που ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του ο Φογκ μέχρι να αρχίσει το ταξίδι, είναι και η πρώτη αίθουσα που υποδέχεται τους θεατές στο Μέγαρο Μουσικής. «Οποιος θέλει μπορεί να σφραγιστεί μέλος και χωρίς γραβάτα» είπε γελώντας η Τατιάνα Λύγαρη, εξηγώντας την ανάγκη να μπει το κοινό «από την αρχή της παράστασης στο κλίμα της εποχής για να γίνει ένα πραγματικά συμμετοχικό παιχνίδι».

Η πρωτότυπη μουσική του Μηνά Ι. Αλεξιάδη ερμηνεύεται ζωντανά από μουσικούς του συγκροτήματος Vice Versa, ενώ βίντεο προβολές και animation μεταφέρουν τους θεατές σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου. Τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν οι Γιώργος Κοψιδάς, Στέφη Πουλοπούλου κ.ά.

​​Κάθε Σαββατοκύριακο έως τον Απρίλιο. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282333.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos