300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σε βάθος 100 μέτρων κρύβεται μια ιστορία 100 ετών. Και μέσα σε μια ακτίνα δύο ναυτικών μιλίων στα νερά της Τζιας

21 Μαϊος 2016 20:04
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε βάθος 100 μέτρων κρύβεται μια ιστορία 100 ετών. Και μέσα σε μια ακτίνα δύο ναυτικών μιλίων στα νερά της Τζιας

test2

react2 2025

skandalis77

Newsroom Newsroom

Σε βάθος 100 μέτρων κρύβεται μια ιστορία 100 ετών. Και μέσα σε μια ακτίνα δύο ναυτικών μιλίων στα νερά της Τζιας, δύο τεράστια βυθισμένα πλοία κι ένα αεροπλάνο μάς ξαναγυρίζουν πίσω στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Να μία από τις πιο γοητευτικές περιπτώσεις που μπορεί να «αλιεύσει» κανείς στο Αιγαίο. Ο λόγος για το «S/S Burdigala» (183 μέτρα μήκος) που ναυπηγήθηκε το 1897 για λογαριασμό της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας Norddeutscher Lloyd –πρώτο του όνομα ήταν «S/S Kaiser Friedrich» και ύστερα αγοράστηκε από Γάλλους–, και το δίδυμο αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», τον «Βρετανικό» (269 μέτρα μήκος). Και τα δύο βυθίστηκαν βορειοδυτικά της Κέας, το 1916, με επτά ημέρες διαφορά μεταξύ τους πιθανότατα από τις νάρκες του γερμανικού υποβρυχίου «U-73». Δίπλα στο γαλλικό πλοίο υπάρχει μάλιστα και ένα αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ο «Βρετανικός» (ξεκουράζεται στα 100-110 μέτρα) εντοπίστηκε από τον Κουστό στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οπως είναι γνωστό, το πλοίο - νοσοκομείο ήταν άδειο κατά την ώρα της βύθισης και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος διασώθηκε.

Το «S/S Burdigala», που μετέφερε στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη και στα Δαρδανέλλια για την ενίσχυση της Αντάντ, ήταν επίσης άδειο και έχασε τη ζωή του ένα μέλος του πληρώματος. Ταυτοποιήθηκε το 2008-2009 χάρις στις άοκνες προσπάθειες των δυτών του «Kea Dive». Η αυτοψία συμπληρώθηκε με εκτενείς έρευνες σε ξένα αρχεία έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η ταυτότητα του κουφαριού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη βύθισή τους, ο Δήμος Κέας με τον δραστήριο δήμαρχο Γιάννη Ευαγγέλου και ο Σύλλογος Φίλων Κέας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη των δύο βυθισμένων σκαριών σε ένα τριήμερο στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον ένα μουσείο για τα δύο πλοία και κυρίως να προχωρήσει η δυνατότητα υποβρύχιας επίσκεψης για τους λάτρεις των καταδύσεων, πάντα σε συνεργασία με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί μέχρι σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας να είχε κλέψει ο «Βρετανικός», αλλά η σύντομη ζωή του «S/S Burdigala» έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μέσα στα λίγα χρόνια του συνολικού του πλου, βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλες ατυχίες παρά το γεγονός ότι για την εποχή της ναυπήγησής του ήταν ένα πλοίο που ξεχώριζε για τον σχεδιασμό και την πολυτέλεια των χώρων του.

Ο σκοπός της ύπαρξής του συνδέθηκε με την άσβεστη φιλοδοξία των Γερμανών να κοντραριστούν με τους Αγγλους στη γραμμή που συνέδεε την Ευρώπη με την Αμερική στο γύρισμα του αιώνα, με τη δύναμη του ατμού. Το «S/S Kaiser Friedrich» απέτυχε να διασχίσει τον Ατλαντικό με ταχύτητα που έπρεπε για να φτάσει μέσα σε έξι ημέρες και έτσι έχασε τη μάχη. Παροπλίστηκε για πολλά χρόνια στο λιμάνι του Αμβούργου και ύστερα αγοράστηκε από Γάλλους. Τα νέα του καθήκοντα επέβαλαν τον πλου μεταξύ Γαλλίας και Νοτίου Αμερικής. Μέχρι που το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τού άλλαξε ξανά τη μοίρα και έγινε μεταγωγικό στη Μεσόγειο.

Οπως μας είπε ο Βύρων Ρηγινός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κέας, πρόεδρος της διοργανωτικής ομάδας του συνεδρίου καθώς και ερασιτέχνης δύτης, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ναυάγιο. Εντοπίστηκε τυχαία, καθώς στην περιοχή διεξάγονταν γεωφυσικές έρευνες και τα μηχανήματα έδειξαν ένα στίγμα που δεν μπορούσε να προέρχεται από τη γεωμορφολογία του βυθού. Με βάση το στίγμα έγινε η πρώτη υποβρύχια αποστολή και ύστερα μια «κατάδυση» στα αρχεία από τον ιστορικό και δύτη Δημήτρη Γκαλών και έτσι μάθαμε την ατυχή κατάληξη του «S/S Burdigala».

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Διπλή γιορτή με δωρεάν βόλτες...
«Αν δεν υπήρχε ο Βίρβος, θα έπ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

logo2
Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Θλίψη στο νησί – «Έφυγε» από κοντά μας ο Σωτήρης Χουλιάρας (Βίντεο)

Πάρος: Θλίψη στο νησί – «Έφυγε» από...

22 Νοεμβρίου 2025
«Ό,τι Αξίζει» στην Αντίπαρο με την Ίνα Ταράντου - Η ιστορία και οι άνθρωποι του νησιού (trailer)

«Ό,τι Αξίζει» στην Αντίπαρο με την...

23 Νοεμβρίου 2025
Η Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου εκλέχθηκε στην ΔΕΕΠ Κυκλάδων της Ν.Δ. - Τα συνολικά αποτελέσματα

Η Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου εκλέχθηκε...

24 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Θρήνος στο Τυμπάκι: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 19χρονου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο (βίντεο)

Θρήνος στο Τυμπάκι: Σε κλίμα οδύνης...

28 Νοεμβρίου 2025
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τ...

28 Νοεμβρίου 2025
Β. Κικίλιας για διπλασιασμό επιδόματος ανέργων στη ναυτιλία: «Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των ναυτικών» (βίντεο)

Β. Κικίλιας για διπλασιασμό επιδόμα...

28 Νοεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ