×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης φιλοτεχνεί τον Κων. Καβάφη

20 Δεκεμβρίου 2013 15:13

«Επάγγελμα ποιητής», ένα λεύκωμα με εικόνες εμπνευσμένες από τη ζωή του και 58 ποιήματα ανθολογημένα από τον καλλιτέχνη.

Της Χριστίνας Σανούδου

«Επάγγελμα ποιητής»: Από το διαβατήριο του Κωνσταντίνου Καβάφη «δανείστηκε» ο Γιάννης Ψυχοπαίδης τον τίτλο του νέου του λευκώματος, που περιλαμβάνει εικόνες εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του ποιητή και 58 ποιήματα ανθολογημένα από τον καλλιτέχνη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ τα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων φιλοτεχνήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εκτίθενται ώς τις 8 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ετος Καβάφη.

Δουλεύοντας πάνω σε ποικίλα υλικά, από παλέτες και ξύλα ξεβρασμένα από τη θάλασσα έως πιάτα, μία χάρτινη σακούλα και επιστολόχαρτα ξενοδοχείων, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης προσεγγίζει μέσω της τέχνης του το σύμπαν του ποιητή, χωρίς να επιδιώκει να εικονογραφήσει τα ποιήματα ή τη ζωή του. «Η ζωγραφική και η ποίηση τρέχουν δίπλα δίπλα χωρίς να συναντιούνται, διαφορετικά περιορίζει η μία την άλλη», αναφέρει ο εικαστικός. «Διατηρούν την αυτονομία και την εκφραστικότητά τους, αν και αντλούν από το ίδιο υπέδαφος». Ορισμένα από τα έργα αντλούν έμπνευση από πραγματικά γεγονότα, όπως η απεικόνιση του νεκρικού κρεβατιού του Καβάφη, ενώ άλλα απλώς επιχειρούν να αναπαράγουν την ατμόσφαιρα των ποιημάτων του ή όψεις της καθημερινής ζωής του, όπως τη φαντάστηκε ο καλλιτέχνης.

Καθώς προσπαθούσε να εντοπίσει τα χρώματα στο έργο του ποιητή - όπως το «σαπφείρινο μαβί» ή την «κίτρινη όχθη»- ο εικαστικός τελικά ανακάλυψε πως οι αναφορές σε αποχρώσεις είναι ελάχιστες και λειτουργούν κυρίως υποστηρικτικά στην περιγραφή προσώπων. Αντίθετα, «αυτό που υπάρχει είναι φως και σκιά, το σκληρό, υπαρξιακό άσπρο και μαύρο», επισημαίνει, πιθανώς επειδή ο ποιητής αισθάνεται ότι «δεν δικαιούται την πολυτέλεια της χρωματικής ευαισθησίας».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, για τις 27 Ιανουαρίου προγραμματίζεται εκδήλωση με ανάγνωση ποιημάτων του Καβάφη, μουσική και προβολή της ταινίας «Οταν ο Πεσόα συνάντησε τον Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos