300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Οταν η πολιτική γίνεται «από τα κάτω»

25 Ιανουαρίου 2014 15:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν η πολιτική γίνεται «από τα κάτω»

test2

test2

Η Στέγη «Συν-Αθηνά», ο κόμβος του Δήμου Αθηναίων που έρχεται σε επαφή με τις ομάδες ενεργών πολιτών στην πρωτεύουσα, υπολογίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες σε περισσότερες από 150.

Συνήθως δεν πρόκειται για απολύτως «χαρτογραφημένες» κινήσεις ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παρέες, απλοί γείτονες, διαδικτυακές συντροφιές σχηματίζουν μικρούς, πολλαπλούς, αταξινόμητους κύκλους σε μια Ελλάδα που αναζητάει νέο στίγμα: θέλει να δράσει, να επικοινωνήσει, να βγει από το σπίτι, να συναντήσει και να συναντηθεί.

Αλλοτε αυτοί οι κύκλοι εφάπτονται, άλλοτε χαράζουν αυτόνομες, μοναχικές πορείες. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το σκηνικό απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα πριν από την κρίση ή τις έντονα πολιτικοποιημένες τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Ολος αυτός ο κόσμος, διάσπαρτες κουκκίδες σε ένα ρευστό χάρτη, συνθέτει μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2014. Η διάγνωση μοιάζει μάλλον εύκολη: η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η κατάρρευση των ελπίδων από τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς επιτάχυναν τις εσωτερικές μεταβολές στο σώμα της κοινωνίας και οδήγησαν πολλούς σε πρωτόγνωρα σχήματα κοινωνικής δράσης, μακριά από κομματικές ομπρέλες. Η διαχείριση της νέας πραγματικότητας προκαλεί αμηχανία στα ίδια τα κόμματα, καθώς ή δεν μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά το μήνυμα της εποχής ή το αποδέχονται παθητικά χωρίς προς το παρόν τη δυνατότητα να παρέμβουν δημιουργικά.

H Aμαλία Ζέπου, με πλούσιο «βιογραφικό» ως ενεργή πολίτης, έχει σήμερα «πολιτική» θέση: είναι σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για θέματα δικτύωσης με ομάδες πολιτών. «Η τεχνολογία έχει δράσει καταλυτικά για όλες αυτές τις εξελίξεις, τις έχει διευκολύνει. Οταν υπάρχει η ψηφιακή πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως είμαστε σε φάση αλλαγής παραδείγματος. Και μιλώντας για σχήματα οργάνωσης, το πυραμιδικό ιεραρχικό πρότυπο "κόμμα" ή "κομματική νεολαία" έχει σε αρκετές λειτουργίες του υποκατασταθεί από οριζόντια δικτυακά πρότυπα, μια και τα τελευταία επιτρέπουν μεγαλύτερη αυτονομία, ταχύτητα, αμεσότητα πρόσληψης και δράσης».

«Ομάδες ενεργών πολιτών στην Ελλάδα υπάρχουν και αναπτύσσουν αξιόλογες δράσεις εδώ και δεκαετίες, άλλο που δεν ασχολούνταν κανένα κόμμα ή δημοσιογράφος με το έργο και τις ανάγκες τους». Αυτή είναι η άποψη της Στεφανίας Ξυδιά, πριν προσθέσει ότι «προφανώς και τα ένστικτα επιβίωσης σε συνδυασμό με την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος έχουν εντείνει την ανάγκη εναλλακτικών μορφών πολιτικής έκφρασης και δράσης». Η Στεφανία, μέλος της ομάδας συντονισμού της πλατφόρμας πολιτικής καινοτομίας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0, συμμετείχε πέρυσι στον συντονισμό της δράσης «Συνοικία», όπου χρησιμοποιώντας δίκτυο ενεργών πολιτών και δημιουργικών ομάδων κατάφεραν να εγκαταστήσουν 200 λάμπες στη σκοτεινή οδό Πιττάκη στου Ψυρρή. «Από πλευράς μας έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό νέων διαδικασιών πολιτικής έκφρασης και συμμετοχής πολιτών μέσα από την πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας Πολιτεία 2.0. Στις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Εργαστήριο Πολιτών στο HUB με τη συμμετοχή 100 ατόμων κάθε ηλικίας και προέλευσης».

Μηχανή επιθυμιών

Μεγάλη εμπειρία στη νέα αυτή ενδιάμεση περιοχή ανάμεσα στην «επίσημη» και στην «ανεπίσημη» πολιτική έχει αποκτήσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας και με την ιδιότητα του ιδρυτή της ομάδας «Θεσσαλονίκη Αλλιώς». «Είναι μια νέα μικρή επανάσταση της καθημερινότητας όλο αυτό, που σε κάνει να ελπίζεις ότι έφτασε η εποχή που οι δράσεις που σχεδιάζεις θα παρασύρουν επιτέλους και τους απονεκρωμένους επίσημους μηχανισμούς. Οι δυσκολίες του πρώτου καιρού ξεπεράστηκαν πια και σήμερα μπορώ να περηφανευτώ πως οι πόρτες των συνεργασιών ανοίγουν ευκολότερα, πως οι φορείς συνεργάζονται καλύτερα. Εμείς λέμε ότι το Αλλιώς είναι μια μηχανή επιθυμιών. Ρίχνεις εντός του μια τρελή ιδέα και στην κάνει πραγματικότητα. Εγινε ο τρόπος ζωής μας και ένα όπλο για να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια δύσκολη και απαξιωμένη, λόγω χειρισμών των από πάνω αλλά και μερίδας πολιτών, καθημερινότητα».

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ταινίες - πρεμιέρες: Η Νεμπράσ...
Μαγνήτης ο «Ναυτίλος» στις Βρυ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφαση Μη Χρήσης Ιδιωτικών Αερομεταφορών από το ΕΚΑΒ

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφ...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Ορισμός του κ. Κώστα Αργουζή ως Άμισθου Συμβούλου Δημάρχου Πάρου επί  θεμάτων Υγείας

Ορισμός του κ. Κώστα Αργουζή ως Άμι...

12 Μαϊος 2025
Συνάντηση του Δημάρχου Θήρας με φοιτητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο πλαίσιο του προγράμματος WorldStrides.

Συνάντηση του Δημάρχου Θήρας με φοι...

12 Μαϊος 2025
Πάρος, Νάουσα: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας – Η βιωματική αφήγηση από μια μητέρα που καθήλωσε το κοινό

Πάρος, Νάουσα: Πραγματοποιήθηκε εκδ...

12 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ