×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εθνικό Θέατρο: Νέες σκηνές και έξοδος στην Ευρώπη

05 Φεβρουαρίου 2014 11:14

Με θερινή σκηνή κι «έξοδο» στο εξωτερικό το Εθνικό Θέατρο δείχνει να βρίσκει τον βηματισμό του, ενώ ο πεντάμηνος απολογισμός που παρουσίασε, χθες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Σωτήρης Χατζάκης, θέλει την πρώτη κρατική μας σκηνή να έχει βρει το κοινό της.

«Οι περισσότερες παραγωγές μέχρι σήμερα πήραν παράταση» υπογράμμισε ο Σ. Χατζάκης, για να τονίσει ότι «ψάχνουμε μία ακόμη αίθουσα τον χειμώνα γιατί τα νούμερα αυτό δείχνουν». Επίσης, η θερινή σκηνή βρίσκεται «μία ανάσα» πριν την τελική ανακοίνωσή της. «Πιστεύουμε ότι μία θερινή παρουσία του Εθνικού στην πόλη είναι αναγκαία. Επαναλειτουργεί ένα σύστημα καλοκαιρινού θεάτρου το οποίο έχει αφενός ξεχαστεί αφετέρου ενισχύει τον πυρήνα της πόλης. Γιατί, δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν φεύγουν πια το καλοκαίρι ή φεύγουν ελάχιστα λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Ανεξαρτήτως, το Εθνικό οφείλει να βρίσκεται εδώ, όχι για λόγους κερδοσκοπικούς αλλά ουσιαστικούς. Να έχει μία μόνιμη θερινή σκηνή» τόνισε ο Σ. Χατζάκης, για να προσθέσει ότι «είμαστε σε επαφές και πολύ κοντά στην ανακοίνωση του χώρου, ενός χώρου που υπάρχει ήδη».

Επιπλέον, το Εθνικό Θέατρο θα ταξιδέψει εκτός των τειχών με δύο παραγωγές της περσινής σεζόν. Η «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία Μπ. Ουίλσον θα επιστρέψει στο Πίκολο Τεάτρο, τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου θα δώσει 25 με 26 παραστάσεις στο θέατρο «Τζόρτζιο Στρέλερ». Νωρίτερα, το φετινό καλοκαίρι (7-19/7), το «Βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της Αβινιόν. Αλλά τα σχέδια του Σωτήρη Χατζάκη δεν σταματούν εδώ. Ηδη βρίσκεται στα σκαριά και η δημιουργία ενός χειμερινού κλιμακίου το οποίο θα περιοδεύει σε «πόλεις, νησιά και δύσκολες περιοχές των οποίων οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική πράξη». Το έργο που θα στηρίξει την πιλοτική, για φέτος, δράση είναι «Τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», σε σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστή τον Περικλή Μουστάκη. «Ο πανελλαδικός χαρακτήρας του Εθνικού έχει πάρει διαστάσεις όσον αφορά στη δυνατότητά του να υποδέχεται ανθρώπους από όλη την Ελλάδα» υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, φέροντας παράδειγμα ομάδες θεατών που το επισκέπτονται από όλη την Ελλάδα.

Προτεραιότητες

Μέσα στις επόμενες προτεραιότητες του Σωτήρη Χατζάκη είναι η λύση του κτιριακού προβλήματος στη σχολής του Εθνικού και η δημιουργία των τμημάτων αρχαίου δράματος και σκηνοθεσίας. Πώς υλοποιούνται όλα αυτά με την επιχορήγηση των 6 εκατ. ευρώ; «Δεν γίνεται καμία κίνηση πριν γίνει ο προϋπολογισμός της. Δεν θα κάναμε κάτι επικίνδυνο σε εποχές μάλιστα που δεν γνωρίζουμε τι προτάσσει η δημοσιονομική περιπέτεια» απαντά, πριν ανακοινώσει τη συνέχεια του προγραμματισμού για φέτος. Από αυτόν λείπει μόνο η παραγωγή «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής -κεφάλαιο από τους αδελφούς Καραμαζώφ» του Φ. Ντοστογιέφσκι, που θα ανέβαινε σε διασκευή-σκηνοθεσία του ίδιου του Σ. Χατζάκη. Η παραγωγή αναβάλλεται διότι η πρωταγωνίστριά της, Μάγια Μόργκενστερν, αντιμετώπισε πρόβλημα με το θέατρό της στη Ρουμανία. Το «State Jewish Theater» του Βουκουρεστίου, το οποίο διευθύνει, σχεδόν κατέρρευσε και «δυστυχώς έχουν μείνει στον δρόμο οι πάντες». Η Μόργκενστερν κάνει διεθνή καμπάνια και έκκληση προς τη ρουμανική κυβέρνηση, για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει το θέατρο, οπότε οι υπόλοιπες δραστηριότητές της έχουν μείνει πίσω.

Ενα ακόμη πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Εθνικό είναι η ένταξή του, κατά ένα μέρος, «παράδοξο και παράλογο» στις ΔΕΚΟ. «Είναι μία μακρά ιστορία, επίμονη κι επίπονη, να απεξαρτηθούμε από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, γιατί έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτό αντιστρατεύεται τους ιδρυτικούς νόμους, σκοπούς και αναπτυξιακούς στόχους του Εθνικού και κρατικών σκηνών... Κάνουμε έκκληση ακόμη μία φορά στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί εκεί σκοντάφτει το θέμα, να το καταλάβει και να ζητήσει την άμεση απεξάρτηση του Εθνικού από το καθεστώς των ΔΕΚΟ» υπερθεμάτισε ο Σωτήρης Χατζάκης. Τέλος, όσον αφορά στο «ακέφαλο» ΔΣ του Εθνικού... «υπηρεσιακά έχουμε απευθυνθεί στον υπουργό Πολιτισμού».

Καλοκαίρι με «Ερωτόκριτο», «Βατράχους» και «Ιππόλυτο»

Με τέσσερις παραγωγές δίνει ραντεβού με το κοινό, αυτό το καλοκαίρι, το Εθνικό Θέατρο. Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, με τον Νίκο Κουρή στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Γιάννης Κακλέας έρχεται αντιμέτωπος, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, με τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Φάνη Μουρατίδη στο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ενώ ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου με Αρετούσα τη Μαρία Κίτσου, έργο που πρώτη φορά ανεβαίνει από το Εθνικό, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Και τα τρία έργα θα παιχτούν στην Επίδαυρο αλλά και σε περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Για τη Θερινή Σκηνή που θα λειτουργήσει στην Αθήνα, ο Λάκης Λαζόπουλος γράφει και σκηνοθετεί «Τω Αγνώστω Τραγωδώ», σύμφωνα με το οποίο οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, έχουν μαζευτεί και διαβάζουν τραγωδίες για να αποφασίσουν ποια θα ανεβάσουν το καλοκαίρι που έρχεται. Παράλληλα, μιλάνε για τα προσωπικά τους προβλήματα, τις δικές τους μικρές καθημερινές τραγωδίες. Η είδηση που έρχεται τους αναστατώνει. Λόγω της οικονομικής κρίσης, θα υπάρχει προϋπολογισμός μόνο για τα κοστούμια και τα σκηνικά μιας τραγωδίας, η οποία θα παίζεται για πολλά χρόνια!... Ο μεταφυσικός της παρέας κάνει τη δική του πρόταση:

Οι βασικοί ήρωες

Θα καλέσει από το παρελθόν τους πιο βασικούς ήρωες των τραγωδιών στους οποίους θα κάνουν ακρόαση για να επιλέξουν αυτόν τον οποίο θα τραγωδήσουν τα επόμενα χρόνια. Η συνάντηση αυτή είναι η αφορμή για να γνωρίσουν τον καινούργιο άγνωστο τραγωδό. Και όλοι μαζί θα στηρίξουν την τραγωδία του. Αυτή που ζει στο σήμερα.

Η Λυδία Κονιόρδου προσεγγίζει τον «Ιππόλυτο» με «τρόπο που θα επιτρέψει το έργο να μας αποκαλυφθεί και εμάς να το προσεγγίσουμε χωρίς οποιαδήποτε προκατάληψη» όπως λέει, στη μετάφραση της Νικολέτας Φριντζήλα, που φανερώνει την «αμφισημία του». Η Λήδα Πρωτοψάλτη, ηθοποιός που δεν «αφήνει εύκολα το στέκι της», στην προκειμένη περίπτωση το θέατρο «Στοά», αποδέχθηκε την πρόταση. «Θα γίνει μια ωραία δουλειά, γιατί αγαπάμε τη δουλειά μας. Και την αγαπάμε σοβαρά, χωρίς φρου φρου κι αρώματα» υπογραμμίζει. Πρωταγωνιστούν: Λ. Κονιόρδου, Ν. Κουρής, Λ. Πρωτοψάλτη, Θ. Πάνου, Μ. Φριντζήλα, Φ. Καστρής, Μ. Σαράντης κ.ά.

«Μια κωμωδία γραμμένη σε πολύ κρίσιμο σημείο για την ιστορία της Αθήνας» αποτελούν οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη για τον Γιάννη Κακλέα που τη σκηνοθετεί. «Τα πολιτικά οράματα εξαφανίζονται, η πολιτική της πόλης καταρρέει, ο Αριστοφάνης μιλάει πολιτικά και ποιητικά» τονίζει, για να προσθέσει ότι αναφερόμαστε στο «καλύτερο έργο αυτού του αθεόφοβου ποιητή. Η κωμωδία συναντά την τραγωδία. Αυτός ο αγών του ποιητικού λόγου μεταξύ Αισχύλου κι Ευριπίδη είναι ένας αγώνας ποίησης αλλά και δημοκρατικού λόγου». Μιλάμε για ένα «ιδιαίτερα πολιτικό κείμενο που κάνει ένα υπέροχο ταξίδι στον Αδη προς αναζήτηση του ποιητικού λόγου και πολιτικής ποιητικής έννοιας, για το πώς μπορεί να σωθεί η Αθήνα». Πρωταγωνιστούν: Β. Χαραλαμπόπουλος, Φ. Μουρατίδης, Γ. Ζουγανέλης, Π. Βλάχος κ.ά.

Ενα έργο που συνδέει «την Ανατολή με την Αναγέννηση», κομβικό για τον «τρόπο με τον οποίο συγχρωτίστηκε η Ελλάδα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο δυτικός πολιτισμός για την Ελλάδα», τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, επέλεξε ο Σωτήρης Χατζάκης. Αλλά και για το καλοκαίρι του 2015 είναι έτοιμο το Εθνικό: ο Γιάννης Μπέζος θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη.

Από τον Σεπτέμβριο εως τον Φεβρουάριο

Αύξηση κοντά στο 50%

113.826 θεατές

48,5% αύξηση

1.285.350€ εισπράξεις

4,17% από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί (μείωση εξόδων)

14,13€ (μέσος όρος εισιτηρίου)

26% μείωση στις τιμές (πέρυσι ο μέσος όρος ήταν 19 ευρώ)

391.170€ έσοδα Ιανουαρίου 2014 (ενδεικτικά)

283.423€ ήταν πέρυσι τα έσοδα τον αντίστοιχο μήνα

6.941 θεατές στο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»: 89.877 ευρώ

11.408 θεατές στην «Γκόλφω»: 144.132 ευρώ

1.506 θεατές στους «Θεατές»: 15.476 ευρώ

1.382 θεατές στο «Ζ»: 14.423 ευρώ

29.121 θεατές στο «Η γειτονιά των αγγέλων»: 366.027 ευρώ

26.353 θεατές στο «Ο φιλάργυρος»: 330.486 ευρώ (οι παραστάσεις συνεχίζονται)

127 ηθοποιοί πήραν μέρος σε 11 παραγωγές (Ιανουάριος 2014)

139 ηθοποιοί εργάζονται σε 13 παραγωγές (Φεβρουάριος 2014)

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos