×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σινεμά - Πρεμιέρες: Mάχη με τη λάβα του Βεζούβιου

20 Φεβρουαρίου 2014 11:54

Εντυπωσιακά εφέ στη «Φωτιά πάνω από την Πομπηία», ναυάγιο στην Ισλανδία στο «The deep» και θριαμβευτικό φινάλε για τον Λαρς Φον Τρίερ στο «Nymphomaniac Vol. II»

Nymphomaniac Vol. II

Του Λαρς Φον Τρίερ

Σαρλότ Γκενσμπούρ, Σάια ΛαΜπεφ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Γουίλεμ Νταφόου, Τζέιμι Μπελ, Μία Γκοθ

Στο δεύτερο κεφάλαιο του «Nymphomaniac», καθώς ο Τρίερ προχωρά στην ολοκλήρωση των παραστατικοποιημένων ιδεών του, όλο και σκοτεινότερη γίνεται η ιστορία της Τζο, έτσι όπως την αφηγείται στον Σέλιγκμαν, τον συναρπασμένο από τις λεπτομέρειες των σεξουαλικών της περιπετειών και πάντα έτοιμο να κάνει τους θεωρητικούς του συσχετισμούς άθεο Εβραίο. Σκοτεινότερη όχι απλά στην κατάδειξη των βίτσιων της ηρωίδας, αλλά κυρίως στην εξερεύνηση του αχαλίνωτου εθισμού της, ο οποίος φαντάζει σαν μέγκενη που τη σφίγγει όλο και πιο δυνατά, σαν κατάρα μάλλον και πηγή δυστυχίας παρά σαν απελευθερωτικός μηχανισμός (αντίθετα με τα περισσότερα γυναικεία πορτρέτα στη φιλμογραφία του δημιουργού, το πνεύμα ηττάται κατά κράτος εδώ από το σώμα). Κι έστω κι αν, ιδίως μετά το πολύ δυνατό κομμάτι του σαδομαζοχισμού, ο Τρίερ δεν διστάζει να καταφύγει σε δραματικές ευκολίες για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του (το μοτίβο του εν κινδύνω βρέφους, η στρατολόγηση της Τζο ως χρεοεισπράκτορα), σφραγίζει με ένα ιδιοφυές φινάλε τούτη τη μαραθώνια παραβολή, την οποία η τέχνη του σινεμά δεν θα πάψει, πιστεύουμε, να μνημονεύει για τα επόμενα εκατό τουλάχιστον χρόνια (2013).

Φωτιά πάνω από την Πομπηία

Του Πολ Σ. Αντερσον

Κιτ Χάρινγκτον, Εμιλι Μπράουνινγκ, Κίφερ Σάδερλαντ, Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάτζε, Τζάρεντ Χάρις

Οπως ο μύθος του Ηρακλή πολύ πρόσφατα, έτσι και η ιστορική έκρηξη του Βεζούβιου, που μετέτρεψε την Πομπηία σε στάχτη το 79 μ.Χ., χρησιμεύει στο Χόλιγουντ ως πρόσχημα για να στηθεί ένα θορυβώδες πέπλουμ στα χνάρια του «Μονομάχου». Το σπαθί, το σανδάλι και οι ανάγλυφοι κοιλιακοί του Κιτ Χάρινγκτον («Game of thrones»)φιγουράρουν σε πρώτο πλάνο, καθώς Κέλτης σκλάβος, που διαπρέπει ως ακατανίκητος μονομάχος στον Βορρά, καταλήγει στην αρένα της Πομπηίας, πιάνει φιλίες με Μαύρο συνάδελφο, ερωτεύεται κόρη τοπικού παράγοντα και τα βάζει με τον Ρωμαίο γερουσιαστή που είχε σφάξει τη φαμίλια του 17 χρόνια πριν. Ολα αυτά πριν το από καιρό ανήσυχο ηφαίστειο εξαπολύσει τη φονική του λάβα και οι τεχνίτες των ψηφιακών εφέ νοστιμέψουν το ολότελα καρτουνίστικο θέαμα με μερικές εντυπωσιακές σκηνές καταστροφής (2014, Pompeii).

The deep

Του Μπαλταζάρ Κορμακούρ

Ολαφουρ Ντάρι Ολαφσον, Γιόχαν Γιόχανσον, Μπιορν Θορς

Καθώς το υπόθερμο αίμα φθάνει στον εγκέφαλο, σύγχυση αρχίζει να κυριεύει τον παραμένοντα σε παγωμένα νερά ανθρώπινο οργανισμό, λέει ένας επιστήμονας σε μια σκηνή της υπόγεια σπαραχτικής ταινίας του Μπαλταζάρ Κορμακούρ («101 Ρέικιαβικ», «Η θάλασσα»). Κι όμως ο Γκούλι, ευτραφής ψαράς από τα νησιά Γουέστμαν της Νότιας Ισλανδίας, όχι μόνο άντεξε τη φονική ψύξη, αντίθετα με τους άλλους πέντε συναδέλφους του που χάθηκαν στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού μετά την από ατύχημα βύθιση του αλιευτικού τους, αλλά και κατάφερε, επί έξι ολόκληρες ώρες, να διατηρήσει σώας τας φρένας και να παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις για την επιβίωσή του. Το ναυάγιο συνέβη το 1984 και ο Κορμακούρ το δραματοποιεί όχι τόσο σαν περιπετειώδες χρονικό επιβίωσης όσο σαν πορτρέτο ενός καθ' όλα συνηθισμένου ανθρώπου που, μετά τη θαυματουργή σωτηρία του, αντιμετωπίστηκε ως «τέρας» τρόπον τινά, ενώ το μόνο που επιθυμούσε ήταν να επιστρέψει στην κανονικότητα της σχεδόν ανιαρής νησιώτικης καθημερινότητάς του. Ευρήματα όπως η? κουβέντα με τους γλάρους ή οι μνήμες από τα παιδικά ή τα νεανικά του χρόνια υπογραμμίζουν τούτη τη χαμηλότονα αντιηρωική διάθεση, η οποία, πάντως, ουδόλως αναιρεί την ελπίδα να ξαναγίνουν τα πράγματα ως είχαν, όπως δηλώνει και το έξοχο φινάλε (2012).

Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης

Του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του πανεπιστημιακού γιατρού, διακεκριμένου αθλητή, βουλευτή της ΕΔΑ και εμβληματικού φιλειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη μέσα από μαρτυρίες φίλων, συναδέλφων και συναγωνιστών του, αλλά και σπάνιο οπτικό υλικό και ντοκουμέντα του '50 και του '60. Από τον σκηνοθέτη των ταινιών «Ημερολόγια καταστρώματος: Γιώργος Σεφέρης» και «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» (2013).

Ονειρεμένο τώρα

Του Τζέιμς Πόνσολντ

Μάιλς Τέλερ, Σεϊλίν Γούντλι, Μπρι Λάρσον, Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ

Από τις εκπλήξεις του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά , το πολυβραβευμένο νεανικό δράμα του 35χρονου Τζέιμς Πόνσολντ αφηγείται τον αναπάντεχο έρωτα ανάμεσα σε δύο διαμετρικά αντίθετου χαρακτήρα εφήβους (2013, The spectacular now).

Lustlands

Των Λάκη και Αρη Ιωνά

Αφροδίτη Ψαρρά, Τερψιχόρη Σαβάλλα, Αγγελική Χατζή, Αννίτα Πολυχρόνη

Παρεΐστικης λογικής και μινιμαλιστικής κοψιάς δράμα πάνω στις επιθυμίες και τα πάθη τεσσάρων γυναικών που αποφασίζουν να απομονωθούν στο αγρόκτημα της μιας για να ξεφύγουν από τα άγχη του αστικού βίου. Θα προβάλλεται από τις 22 του μήνα στο Mikrokosmos (2013).

Barbie: Η πριγκίπισσα των μαργαριταριών

Του Τέρι Κλάσεν

Στο νέο της καρτούν, η Μπάρμπι είναι γοργόνα και βοηθά τους κατοίκους ενός θαλάσσιου βασιλείου να προετοιμαστούν για τον ετήσιο Χορό (2014, Barbie: The pearl princess).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos