Το βινύλιο συναντά τη νέα δισκογραφία

22 Φεβρουαρίου 2014 13:27

Για πολλούς, η δισκογραφία έτσι όπως τη γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ανήκει πια στην Ιστορία. Για κάποιους άλλους ωστόσο, ξαναγεννιέται με έναν άλλο τρόπο. Κι όσο

κι αν φαίνεται παράδοξο, σε μια εποχή που οι δίσκοι δεν σημειώνουν τις κερδοφόρες πωλήσεις του παρελθόντος, ενώ το Διαδίκτυο έχει καθιερώσει τη δική του πραγματικότητα, είναι παρήγορο ότι κάποιοι επιμένουν. Αλλωστε η μουσική δημιουργία δεν σταματά.

Ακόμη μία εταιρεία μπαίνει στη λίστα των νέων δισκογραφικών. Η Sui Generis Music ξεκίνησε με μουσικές παραγωγές πριν στραφεί δυναμικά στις θεατρικές, διαμορφώνοντας με το «Ακροπόλ» τον θεατρικό χάρτη του κέντρου. Τώρα όμως επεκτείνεται και στη δισκογραφία. Φιλοδοξία του Φάνη Κιρκινέζου είναι, όπως λέει ο ίδιος στην «Κ», «να επιστρέψουμε στην καλή εποχή των δίσκων και στα προϊόντα με ταυτότητα». Ζητούμενο, το «καλό ελληνικό τραγούδι». «Θέλουμε η εταιρεία να αποτελέσει το σκαλί σε νέα παιδιά αλλά και την ασφάλεια για καλλιτέχνες που άλλαξαν τη μουσική πορεία της χώρας. Να μπορούν να κυκλοφορούν τους δίσκους τους».

Ποντάρει στην ποιότητα και τον χαρακτήρα των εκδόσεων, στην άρτια αισθητική ματιά, στο βινύλιο αλλά και στη χρήση της νέας τεχνολογίας για την ενίσχυση των πωλήσεων. Και ξεκινάει με ιστορικές επανεκδόσεις, όπως «Φορτηγό», «Περιβόλι του τρελού», «Μπάλος», «Βρώμικο ψωμί», «Ρεζέρβα» του Διονύση Σαββόπουλου, oι οποίες θα βγουν και σε βινύλιο. «Επιπλέον, εκμεταλλευόμαστε τη νέα εποχή, όπου το iTunes και το downloading έχουν τεράστια ανταπόκριση, ενώ το youTube είναι πρώτο σε επισκεψιμότητα. Βάζουμε λοιπόν μια κάρτα μέσα στον δίσκο όπου θα μπορεί το κοινό να λαμβάνει δωρεάν τη μουσική της συγκεκριμένης έκδοσης».

Δελεάζει τον υποψήφιο αγοραστή του αύριο, μέσω του χθες. Oμως όσο κι αν έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την επιστροφή των LP, υπάρχει κοινό στην Ελλάδα να το υποστηρίξει; «Η αύξηση των πωλήσεων του βινυλίου διεθνώς καταγράφεται στο 400%», απαντά ο κ. Κιρκινέζος τονίζοντας πως και στη χώρα μας οι μετρήσεις διαγράφουν εξαιρετική πορεία. «Πιστεύω στο βινύλιο ως μέσον, διότι δίνει αξία στο δισκογραφικό προϊόν το οποίο έχει απαξιωθεί με άλλους τρόπους. Πέρα από τη διάθεση νοσταλγίας που έχει για μια μερίδα του αγοραστικού κοινού, προσδίδει διαχρονικότητα στο ηχογράφημα. Ενα CD το πετάς ευκολότερα στα σκουπίδια από ό,τι ένα βινύλιο».

Στο δυναμικό της η SGM εξασφάλισε δημιουργούς όπως οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Τζίμης Πανούσης, των οποίων οι εκδόσεις στην τέως «Λύρα» θα κυκλοφορήσουν τώρα ανανεωμένες, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν κι άλλοι συνάδελφοί τους που θα ακολουθήσουν. Ιστορικοί δίσκοι θα επανεκδοθούν, με έμφαση στη λεπτομέρεια, ενώ άλλα σημαντικά έργα θα ακουστούν από φωνές της νέας γενιάς. Για παράδειγμα ο «Επιβάτης» και το «Ραντάρ» του Μίκη Θεοδωράκη στους εξαιρετικούς στίχους του Κώστα Τριπολίτη, που κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του '80, ηχογραφούνται από τη Φωτεινή Δάρρα. Από τον Σταύρο Ξαρχάκο θα επανεκδοθούν αρχικά τα: «Τσιτσάνη Διάλογοι», «Αμήν Αμάν», «Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο - Ζωντανά στο Ηρώδειο (με Δήμητρα Γαλάνη)». Παράλληλα προχωρούν στην έκδοση CD με τραγούδια και αφηγήσεις παιδικών παραστάσεων που παρουσιάστηκαν ή σχεδιάζεται να ανεβούν στο «Ακροπόλ». Οπως η μουσική της παράστασης «Ψαρόσουπα», που βασίζεται στη σειρά βιβλίων του Γιώργου Λεμπέση (εκδ. «Ψυχογιός»), την οποία θα δούμε την προσεχή περίοδο. Στέγη βρήκαν και νεότερες δυνάμεις, όπως η Βασιλική Καρακώστα, αλλά και η Ματούλα Ζαμάνη που μας συστήνει το δεύτερο CD της, το «Muma». Παρότι πολλές ανεξάρτητες εταιρείες σήμερα αναλαμβάνουν κυρίως τη διανομή ενός δίσκου προτιμώντας το μικρότερο ρίσκο, ο Φ. Κιρκινέζος λέει πως δεν θα στραφούν σ' αυτή την τακτική: «Επενδύσαμε χρήματα παίρνοντας παλιό καλό ρεπερτόριο, κυνηγάμε νέους καλλιτέχνες, αλλά πάνω απ' όλα επενδύουμε στην επαφή. Ποντάρουμε στη σχέση μαζί τους αναλαμβάνοντας την παραγωγή και το φινίρισμα του προϊόντος. Ο καλός δίσκος έχει πορεία ζωής πάνω από 20 χρόνια».

Στο μεταξύ, ξανοίχτηκε και στο «Gagarin». Αναλαμβάνοντας τον χώρο της οδού Λιοσίων στον οποίο έχουν διοργανωθεί ορισμένα από τα καλύτερα live, αναβιώνει από την 1η Μαρτίου, μία φορά τον μήνα, με τη βοήθεια των Νίκου Τριανταφυλλίδη και Δημήτρη Μανιάτη το λαϊκό αναψυκτήριο με αστέρια εποχής σε μεικτά θεάματα. Θα δούμε από αφιερώματα στον παλαιστή Σουγκλάκο και θέατρο σκιών έως ποπ εμφανίσεις παλιών ερμηνευτών όπως του Τέρυ Χρυσού αλλά και αισθηματιών του λαϊκού τραγουδιού όπως ο Λευτέρης Μυτιληναίος.
www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos