×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εννέα μούμιες στον... τομογράφο

23 Μαϊος 2014 09:05

Με αξονικές τομογραφίες, ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις με σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους θα εξετάσουν Ελληνες επιστήμονες εννέα μούμιες από την Αιγυπτιακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μονάχα σε ιατροδικαστική έρευνα δεν θα υποβληθούν, δηλαδή δεν θα γίνει νεκροτομή. Και ας μετέχει σε αυτήν την έρευνα ένας ιατροδικαστής, ο κ. Φίλιππος Κουτσάφτης.

Ενάμιση χρόνο πάλευαν με τη γραφειοκρατία οι επιστήμονες, αθρωπολόγοι, τεχνολόγοι, αρχαιολόγοι, γιατροί -ανάμεσά τους ο καρδιολόγος Στέφανος Γερουλάνος- μέχρι να πάρουν την πολυπόθητη άδεια. Επιτέλους, η στιγμή έφτασε και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε την περασμένη Πέμπτη το «πράσινο φως».

Οι μούμιες αυτές φυλάσσονται χρόνια στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για τις εκτεθειμένες σήμερα στην αιγυπτιακή συλλογή. Ο Φίλιπππος Κουτσάφτης δέχθηκε την είδηση με κατάπληξη, καθώς πίστευε ότι η υπόθεση «έμοιαζε χαμένη». Φαίνεται ότι το μουσείο έμοιαζε διστακτικό ως προς το να επιτρέψει να μεταφερθούν οι μούμιες σε διαγνωστικά κέντρα υγείας όπου υπάρχουν τα ανάλογα μηχανήματα.

Η άδεια

Γενικώς, προκειμένου να δοθεί άδεια για μετακίνηση αρχαίου, απαιτείται συζήτηση από γνωμοδοτικό συμβούλιο και απόφαση διευθυντή ή υπουργού.

Κάτι ανάλογο έγινε στην Αγγλία με τη σύμφωνη γνώμη του Βρετανικού Μουσείου. Βγήκαν οκτώ μούμιες και «σαρώθηκαν» μία μία από αξονικό τομογράφο αφού προηγουμένως απελευθερώθηκαν τα σώματα των νεκρών από τους «επιδέσμους» που τους καλύπτουν. Αφαίρεση που δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει στην Ελλάδα.

Για ποιον λόγο όμως να γίνουν αυτές οι εξετάσεις; Τι συμπεράσματα θέλουν να βγάλουν οι ερευνητές; Ακόμα και οι ίδιοι είναι σκεπτικοί και περιμένουν να τους οδηγήσει η ίδια η έρευνα. Πάντως, θέλουν να αντλήσουν «κάθε δυνατή πληροφορία για την υγεία τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, τις πιθανές ασθένειες από τις οποίες έπασχαν και φυσικά τηναιτία θανάτου τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν τρόπο συντήρησης των νεκρών καταπληκτικό, Θέλουμε να διερευνήσουμε τα πάντα μέσω των τελειότερων μέσων που διατίθενται σήμερα. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα εκτός από νεκροτομή. Οι νέες απεικονιστικές μέθοδοι (μαγνητικές, στερεοσκοπικές κλπ.) είναι τόσο υψηλής ευκρίνειας που μπορεί να προσφέρουν πάρα πολλά στοιχεία. Μπορούμε να δούμε αρτηρίες και μυς. Η ιατρική σήμερα τρέχει πίσω από την τεχνολογία» τονίζει.

Την πρωτοβουλία της έρευνας αυτής είχε η αιγυπτιολόγος κ. Ελένη Τουρνά, η οποία συντόνισε όλους τους άλλους. Τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια εποχή που ανθρωπολόγοι, γιατροί, αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες συνεργάζονται για έρευνες σύνθετες, που αποδίδουν πολλές πληροφορίες.

Στο Βρετανικό Μουσείο

Οι άνθρωποι που μουμιοποιήθηκαν μετά θάνατον, σύμφωνα με την αρχαία αιγυπτιακή πρακτική, κατοικούσαν στην περιοχή του Νείλου ποταμού και καλύπτουν 4.000 χρόνια, δηλαδή από το 3500 π.Χ. μέχρι το 700 μ.Χ. Οκτώ μούμιες που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο μπήκαν σε έναν αξονικό τομογράφο.

Η έκθεση με τις οκτώ μούμιες που «σκαναρίστηκαν» ανοίγει για το κοινό στο Βρετανικό Μουσείο σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου. «Νομίζετε ότι ξέρετε τις μούμιες; Ξανασκεφτείτε το», λέει το Βρετανικό Μουσείο και παρουσιάζει τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από το αρχαίο: από την κόρη ενός ιερέα σε έναν ψάλτη, από μια μεσήλικη γυναίκα σε ένα νεαρό παιδί, από έναν κλειδοκράτορα ναού σε μια γυναίκα με χριστιανικό τατουάζ κ.α.

Ταξίδι

Το μουσείο καλεί τους επισκέπτες του να βρουν πώς ζούσαν και πώς πέθαναν, σε ποια κατάσταση ήταν η υγεία τους και πώς μουμιοποιήθηκαν και συντηρήθηκαν. Ενα ταξίδι σε αρχαίες ζωές που ενδιαφέρει μικρούς και μεγάλους.

«Από την ώρα που ανακαλύφθηκαν, αιχμαλώτισαν τη φαντασία μας», αναφέρει το σχετικό διαφημιστικό του μουσείου. «Τώρα παρακολουθήστε τες να ξεδιπλώνουν τα μυστικά τους και δείτε τες όπως δεν τις έχετε δει ποτέ». Να ελπίζουμε ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και στο ΕΑΜ;

«Εκπληκτος»

Ο John Taylor, επιμελητής της αιγυπτιακής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, είπε στο BBC ότι έμεινε έκπληκτος όταν είδε τις πρώτες εικόνες: διαπίστωσαν συσσωρευμένα λίπη στις αρτηρίες, πράγμα που σημαίνει πως ίσως απεβίωσαν από στεφανιαία νόσο. Μπόρεσαν να υπολογίσουν την ηλικία τους από τη λεκάνη αλλά και την κατάσταση των δοντιών.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos