×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μπομπ Ντίλαν, ο προφήτης της ροκ στην Ελλάδα

22 Ιουνίου 2014 12:44

«Θεωρώ τον εαυτό μου ποιητή και μετά μουσικό. Ζω ως ποιητής και θα πεθάνω ως ποιητής», έχει δηλώσει

ο θρυλικός Μπομπ Ντίλαν ο οποίος σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει δύο συναυλίες, σήμερα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αύριο στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα.

Και θα διηγηθεί στο ελληνικό κοινό, με την χαρακτηριστική βραχνή φωνή του, όλες εκείνες τις μουσικές ιστορίες που τον έκαναν έναν από τους πιο σπουδαίους και επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Οι χαρακτηρισμοί που μπορεί να αποδώσει κανείς στον Μπομπ Ντίλαν είναι πολλοί: μουσικός, τραγουδιστής, ποιητής, αντισυμβατικός, πολιτικοποιημένος, διορατικός, προφήτης... Και πράγματι ο Μπομπ Ντίλαν υπήρξε όλα αυτά και πολλά παραπάνω. Είναι ο καλλιτέχνης που για δεκαετίες ολόκληρες ταυτίστηκε με τις κοινωνικές και προσωπικές επαναστάσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, ο δημιουργός που τροφοδότησε την παγκόσμια δισκογραφία με τραγούδια - σύμβολα, όπως τα «Knockin' on heaven's door», «Blowin' in the wind», «Like a rolling stone», και τόσα άλλα, ο ισόβιος καλλιτέχνης που κατάφερνε πάντα, ακόμη και ύστερα από δύσκολες προσωπικές περιόδους, να αναγεννάται μέσα από τις στάχτες. Και μπορεί σήμερα, στα 72 του πλέον χρόνια, να μη διαθέτει τη φρεσκάδα και τον παλμό της νιότης, η δύναμη των τραγουδιών του ωστόσο παραμένει αναλλοίωτη.

«Είναι δάσκαλος»

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο πως έχει αποτελέσει βασική επιρροή στην εξέλιξη πολλών μετέπειτα μεγάλων μουσικών και πως το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου του αποδίδει ευλαβικό σεβασμό σαν να επρόκειτο για έναν πραγματικό «Αγιο» της μουσικής. Ο βραβευμένος τραγουδοποιός Τομ Γουέιτς τον περιγράφει ως εξής: «Ο Μπομπ Ντίλαν είναι ένας πλανήτης προς εξερεύνηση. Είναι δάσκαλος - αν θέλεις να γράψεις τραγούδια δεν υπάρχει άλλος καλύτερος να ακούσεις. Είναι η πηγή τόσων και τόσων πραγμάτων, κουβαλάει μεγάλη ιστορία στους ώμους του. Πολλές φορές νιώθεις πως είσαι εκτεθειμένος απέναντί του, έχει την εντύπωση ότι υπάρχει πολύ παρελθόν μέσα του αλλά και πολύ μέλλον...».

Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξουμε μια δήλωση του ίδιου που τον χαρακτηρίζει απόλυτα, μάλλον θα ήταν αυτή: «Ποια χρήματα; Ενας άνδρας είναι πετυχημένος όταν σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι κι επιστρέφει το βράδυ σε αυτό έχοντας κάνει ενδιάμεσα αυτό που γουστάρει πραγματικά».Οι πόρτες και στις δύο συναυλίες θα ανοίξουν στις 19.00 και ο Μπομπ Ντίλαν θα ανέβει στη σκηνή στις 21.30. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 39 ευρώ.

Οι μεγάλες στιγμές της ζωής και της καριέρας του

1941: Ο Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν γεννιέται στις 24 Μαΐου στο Duluth της Μινεσότα από Εβραίους γονείς.

1962: Αλλάζει επίσημα το όνομα του σε Bob Dylan και τον Μάρτιο κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του.

1963: Κυκλοφορεί το βαθύτατα πολιτικό «The times they are a-changing», ένα άλμπουμ - δήλωση ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.

1965: Κυκλοφορεί το «Like a rolling stone», το τραγούδι - σταθμός στην μουσική.

1966: Κυκλοφορεί το διπλό «Blonde on blonde».

1972: Κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως ηθοποιός στην ταινία «Pat Garrett & Billy the kid». Το σάουντρακ της ταινίας περιέχει το διάσημο τραγούδι «Knockin'on heaven's door».

1975: Κυκλοφορεί το «Blood on tracks», το άλμπουμ που σηματοδοτεί μία στροφή στην καριέρα του.

1979: Ανακοινώνει ότι βαφτίστηκε χριστιανός και κερδίζει το πρώτο του βραβείο Grammy.

1988: Ξεκινά την περιοδεία Never Ending Tour, που μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 2.200 σόου σε όλο τον κόσμο.

1991: Του απονέμεται το Grammy Lifetime Achievement Award.

1992: Γιορτάζει την 30ή επέτειο από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του στο κέντρο της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή 30 καλλιτεχνών.

2001: Κερδίζει Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι του «Things have changed» που ακούγεται στην ταινία Wonder Boys και τη ζοφερή 11η Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το αποκαλυπτικό άλμπουμ «Love and theft».

2007: Μία μικρή γκαλερί της Γερμανίας εκθέτει για πρώτη φορά τους πίνακες ζωγραγφικής του.

2008: Του απονέμεται το Βραβείο Πούλιτζερ.

2009: Κυκλοφορεί το άλμπουμ «Together through life».

2012: Τον τιμά ο Ομπάμα απονέμοντάς του το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και κυκλοφορεί το 35ο άλμπουμ του «Tempest».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos