×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

15.000 διαδηλωτές, Πρωτομαγιά στη σκιά της ανεργίας

02 Μαϊος 2014 10:07

«Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τον εορτασμό της 1ης Μαΐου.

Περίπου 15.000 διαδηλωτές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μέλη πολιτικών οργανώσεων αλλά και άνεργοι έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο και στην πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, στρέφοντας τα βέλη τους στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αιτήματα για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις και λύσεις στο φλέγον ζήτημα της ανεργίας.

Οι πολίτες που έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση επισήμαναν ότι το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ καταγγέλλοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια έχει εξαθλιώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Χαρακτηριστικά ήταν τα πανό που έγραφαν «Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του χθες, να χτίσουμε τις νίκες του αύριο», «Πολεμάμε τον ολοκληρωτισμό κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνησης» και «Η Αττική Απεργεί και Αντιστέκεται».

Δυναμική ήταν η παρουσία των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες διαδήλωσαν αλυσοδεμένες και κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Σκούπα σε κυβέρνηση και μνημόνιο».

«Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης τα οποία χτυπιούνται και καταργούνται. Αυτά τα δικαιώματα θα τα επαναφέρουμε. Θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που ασκούνται και θα ανοίξουμε τον δρόμο για μια κοινωνία που θα σέβεται τους εργαζόμενους» είπε στο «Εθνος» το στέλεχος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης. Λίγη ώρα νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί μεγάλη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, η οποία είχε ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, το συνδικάτο των οικοδόμων καθώς και οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές.

Κατεβαίνω με το παιδί μου σε όλες τις πορείες. Η πράξη αυτή δεν είναι τυχαία. Εχει νόημα αφού αγωνιζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας. Εχουμε δουλέψει πολύ σκληρά στη ζωή μας. Με τις πολιτικές που ασκούνται καταστρέφονται κεκτημένα ετών.

«Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ισχυροποίησης του ΚΚΕ, για να είναι ισχυρός ο λαός, για να δημιουργήσουμε σήμερα αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος. Μια ισχυρή, εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση που θα ανοίξει τον δρόμο, με λαϊκή συμμαχία, για να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων, για να ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο με τον λαό πραγματικά στην εξουσία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Πρωτομαγιά, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είναι ημέρα αγώνα για όλους. Είμαι συνταξιούχος και περιμένω ήδη έναν χρόνο να βγει η επικουρική σύνταξή μου. Mε τη βασική σύνταξή μου θα πρέπει να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια. Για να αλλάξουν όλα αυτά χρειάζεται αγώνας.

Περίπου 8.000 άτομα έδωσαν το «παρών» στις συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΑΔΕΔΥ έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και μέλη κοινωνικών και πολιτικών φορέων διαδήλωσαν κατά των συνταγών της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που έχουν μετατρέψει την Εργατική Πρωτομαγιά σε «άνεργη Πρωτομαγιά» όπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή η μάχη όμως πρέπει να δοθεί με πράξεις, με συνεχή παρουσία και συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.

Μεγαλύτερη σε συμμετοχή ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Με κεντρικό σύνθημα «Δύο δρόμοι υπάρχουν: Υποταγή και Εξαθλίωση ή Αγώνας και Επιβίωση», το ΠΑΜΕ έκανε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη.

Εργαζόμενοι στις λαϊκές

Δωρεάν διανομή κηπευτικών

Δωρεάν φρούτα και λαχανικά μοίρασαν χθες παραγωγοί των λαϊκών αγορών στους διερχόμενους οδηγούς από τα διόδια των Αφιδνών, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Από τις 10 το πρωί ξεκίνησε η διανομή τροφίμων στους οδηγούς. Τα τσιμεντένια διαχωριστικά στα διόδια μετατράπηκαν σε πάγκους, όπου τοποθετήθηκαν οι σακούλες με τα τρόφιμα. Μία ημέρα πριν, το αδιαχώρητο επικράτησε σε λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου σχηματίστηκαν ουρές για λίγα φρούτα και λαχανικά. Στη λαϊκή αγορά του Κολωνού, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής την ώρα που μοίραζαν προεκλογικά φυλλάδια. Οπως ανέφεραν οι ίδιοι, τους χτύπησε μια ομάδα αγνώστων με μαύρα και στη συνέχεια σκόρπισαν στον δρόμο τα φυλλάδια.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos