«Βλέπουν» πρόωρες εκλογές στελέχη της κυβέρνησης

17 Αυγούστου 2015 17:54

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη, με σημείο εκκίνησης την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες.


Ο πρωθυπουργός επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, οπότε θα συγκαλέσει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί και από το γερμανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.
Την ίδια ώρα, η στάση που θα τηρήσει η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην αναμενόμενη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης, αφήνει λίγα περιθώρια στον πρωθυπουργό, που θέλει να προλάβει και τα "ραβασάκια" της εφορίας, τα οποία θα αρχίσουν να φθάνουν στους πολίτες από το τέλος Σεπτεμβρίου.
Θα ήθελε οι 162 σύντροφοί του να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον Σκάι και τόνισε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, «δεν θα παραστεί ανάγκη να προχωρήσουμε σε εκλογές».
«Βλέπουν» εκλογές στελέχη της κυβέρνησης
Υπογράμμισε ότι «όλη η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται ποιο ειναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και σίγουρα κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να καταψηφίσει μια κυβέρνηση της αριστεράς η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποια μέτρα. Θα είναι αδικία αυτή η κυβέρνηση να πέσει από τους ίδιους της τους βουλευτές» υπογράμμισε.
Σε σχέση με τους διαφωνούντες, είπε ότι ελπίζει ότι τελικά οι σύντροφοί του θα καθορίσουν τη φορά στο μονοπάτι που θα διανύσει και ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της ιστορίας.
«Βλέπουν» εκλογές στελέχη της κυβέρνησης
«Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εκλογές», δήλωσε μιλώντας επίσης στον Σκάι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, καθώς, όπως είπε, η σημερινή πραγματικότητα έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα και δεν πρέπει να παίζουμε με τη δημοκρατία. «Πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο ανασυγκρότησης πέρα από το μνημόνιο».
Για τις εκλογές, υποστήριξε ότι χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό. «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο» σχολίασε σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, συμπληρώνοντας ειδικά για τις διαφωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ενοποίησής του και ότι «αν πάμε σε εκλογές θα δούμε πως θα διαμορφωθούν και οι λίστες».
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Βήμα fm ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ «ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».
«Είναι αναγκαίο να υπάρξουν διαδικασίες, μετά από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, άρα η ψήφος εμπιστοσύνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αυτή η διαδικασία πρέπει σε κάθε περίπτωση να οδηγήσει στην ανανέωση της εντολής που έχει η κυβέρνηση από τους πολίτες».
Εξαιρετικά πιθανό χαρακτήρισε σήμερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Σκάι. «Προέχει να "κλειδώσει" η συμφωνία, να υπογραφεί η σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου και να αρχίσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος»
«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση να αρχίσει να επιτυγχάνει αποτελέσματα στους τομείς προτεραιότητας που είχε θέσει πέρα απ' το μνημόνιο που είναι: διαφθορά, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, επενδύσεις, στήριξη στο μέτρο του εφικτού των ασθενέστερων, προκειμένου αυτή η αναγκαστική επιλογή να συμπληρωθεί με επιλογές που μπορούν να ανακουφίσουν. Για να επιτευχθούν αυτά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και αυτή έχει κλονιστεί» και τόνισε: «Θεωρώ πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση -και το θεωρώ και λογικό- να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης -κάτι που θα υποχρεώσει τους πάντες να τοποθετηθούν με σαφήνεια, ευκρίνεια, αξιοπιστία και νομίζω ότι το σενάριο των εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά πιθανό».
Σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να υπάρξει συμβιβασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να μην γίνουν αποχωρήσεις, απάντησε αρνητικά.
Με στίχους από το τραγούδι «το γελαστό παιδί» σχολίασε ο Στέλιος Παππάς την στάση των στελεχών του αριστερού ρεύματος, ισχυριζόμενος πως θέλουν να «σκοτώσουν» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα. «Σκοτώσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί. Τώρα όμως η Ιρλανδία υπάρχει. Και υπάρχει ως χώρα ανεξάρτητη. Ο Αλέξης Τσίπρας αντέχει όμως. Το γελαστό παιδί δεν θα επιτρέψω να το σκοτώσουν οι δικοί μας», είπε ο κ. Παππάς.
Την ώρα πάντως που τα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές φουντώνουν μέρα με τη μέρα, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναζητούν τον ικανό ελιγμό που θα τους επιτρέψει να πάρουν αποστάσεις από την μνημονιακή πολιτική, αλλά να μην χρεωθούν ότι έριξαν την κυβέρνηση Τσίπρα. Το σενάριο της αποχής από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης φαντάζει ως το πιο πιθανό για την ομάδα Λαφαζάνη.
Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό Mega" δήλωσε πως δεν είναι πρόθεση των στελεχών της πλατφόρμας να ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά του, ο Στάθης Λεουτσάκος μιλώντας στον Σκάι δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση καθώς δεν στηρίζει τα μνημόνια.
«Ο σκοπός ο δικός μου και των άλλων 32, 44 ότι θέλετε πες τε που δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, δεν είναι να ρίξουμε την κυβέρνηση αλλά η κυβέρνηση μέσα από διαδικασίες να απεμπλακεί άμεσα από τον μνημονιακό δρόμο, ο οποίος είναι τραγικός για τη χώρα και φυσικά και για το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Πετράκος. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε κανένα μνημόνιο, κανέναν εφαρμοστικό νόμο, κανένα προαπαιτούμενο», τόνισε ο Στάθης Λεουτσάκος.
Ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα είπε συνέλθετε επιτέλους σταματήστε να βιάζετε συνειδήσεις. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της κυβέρνησης Μαξίμου», που έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις στην ιδεολογική και πολιτική συνείδηση των αγωνιστών, όπως αναφέρει.
«Ενώ κανένας δεν συμφωνεί με το τρίτο μνημόνιο που δένει και υποδουλώνει χειροπόδαρα το Λαό μας για δεκαετίες ολόκληρες, με τα ψευτοδιλήμματα απελπισίας και τρομολαγνείας που δημιουργεί, βασανίζει τους αγωνιστές, που δεν θέλουν να αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση. Συνέλθετε επιτέλους συναγωνιστές κι σύντροφοι της ηγεσίας του Ενιαίου Κόμματος. Σταματείστε να βιάζετε τις συνειδήσεις, σταματείστε να διαγράφετε και να καταστρέφετε τις ελπίδες και τα οράματα», τονίζει ο Μανώλης Γλέζος.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos