Aυξήσεις - φωτιά στις εισφορές για τα εφάπαξ για ασφαλισμένους πριν από το 1993

04 Μαρτίου 2017 14:38

Αυξήσεις στα ασφάλιστρα του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και στους δήμους έρχονται αναδρομικά από 1/1/2017 με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας.


Η τροπολογία αλλάζει τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Μεγάλοι χαμένοι είναι: δημοτικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο, στους κλάδους των λιπασμάτων και των τσιμέντων, ενώ σε διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως από τους 1.050.000 ασφαλισμένους για εφάπαξ η επίμαχη διάταξη επηρεάζει περίπου 250.000 - 300.000 παλαιούς ασφαλισμένους (εργαζόμενους που είχαν πρωτοασφαλιστεί μέχρι την 31/12/1992) και οι αυξήσεις φτάνουν έως και τον 5πλασιασμό, σε ακραίες περιπτώσεις, των εισφορών. Αντίστοιχα, βέβαια, θα αναπροσαρμόζεται και το ύψος των νέων εφάπαξ.

Ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε πως οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι -που είχαν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν την 1/1/1993- διατηρούν το παλιό καθεστώς υπολογισμού των εισφορών τους, όπως ίσχυε σε κάθε έναν από τους διαφορετικούς κλάδους Πρόνοιας που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ (οι νέοι ασφαλισμένοι, μετά την 1/1/1993, πληρώνουν ούτως ή άλλως 4%). Η τροπολογία προβλέπει πως από 1/1/2017 όλοι, παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, θα πληρώνουν ενιαίο ασφάλιστρο 4% επί του μισθού ή των αποδοχών τους, σαρώνοντας την πανσπερμία των διαφορετικών καθεστώτων που ίσχυαν σε κάθε κλάδο. Αυτό μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που ευνοούνται.

www.ehnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos