Μεγάλο «κούρεμα» και 180 ψήφοι

25 Οκτωβρίου 2011 16:52

Απομείωση 50% για ομόλογα αξίας 207 δισ. ευρώ. Κύρωση με αυξημένη πλειοψηφία μελετά η κυβέρνηση

Το «κούρεμα» του 50% της αξίας ελληνικών ομολόγων, ύψους 207 δισ. ευρώ, που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές και λήγουν έως το 2035, είναι το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, κερδίζει έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου η άποψη για έγκριση της νέας συμφωνίας με τις ψήφους 180 βουλευτών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ενδεικτικά χθες ότι είναι αναγκαίο να επιδειχθεί «αυξημένη εθνική ευθύνη». Εάν υιοθετηθεί την Τετάρτη στη σύνοδο κορυφής το παραπάνω σενάριο, θα οδηγήσει σε απομείωση του συνολικού χρέους κατά 103 δισ. ευρώ ή κατά 29% περίπου. Ωστόσο, το πραγματικό όφελος θα είναι μικρότερο, ίσως 60 δισ. ευρώ περίπου, αφού 35 - 40 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων. Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα «κούρεμα» που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο, αλλά θα γίνει σε εθελοντική βάση, ώστε να μη χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός.

Ωστόσο, οι τράπεζες διεμήνυσαν χθες μέσω του Institute of International Finance που τις εκπροσωπεί ότι η εθελοντική αποδοχή ενός haircut έχει όρια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos