Στις 19:00 η συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Παπούλια

09 Νοεμβρίου 2011 17:33

«Πολιτικό θρίλερ» για το νέο πρωθυπουργό. Τηλεφωνικές επαφές Κ. Παπούλια με Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά.

Για τις 7το απόγευμα ορίστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

«Η λύση είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου. Δεν νοείται άλλη καθυστέρηση. Επιτέλους να τελειώνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με ανακοίνωσή του.

Εκ νέου φημολογία υπάρχει σήμερα γύρω από το όνομα του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου. Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο κ. Πετσάλνικος διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.

«Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής στο εσωτερικό και το εξωτερικό με βαθειά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια, στο κατ΄εξοχήν θέμα που είναι η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Στη γραπτή δήλωσή της, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει επίσης ότι αυτός (ο πρωθυπουργός) μαζί με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους, από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, μπορούν να βάλουν φραγμό στην πορεία καταστροφής.

Η υπουργός Παιδείας διατυπώνει την ελπίδα και την ευχή για τη συνέχιση των εξαντλητικών και υπερβατικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση από όλους, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Απ. Κακλαμάνης: «Υπήρξε καταρχήν συμφωνία για να αναλάβω καθήκοντα πρωθυπουργού»

Επιβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ότι υπήρξε καταρχήν συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά ως προς το πρόσωπο του για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Κακλαμάνης αναγνώρισε «απόλυτα ειλικρινείς προθέσεις» στους δύο αρχηγούς, εκτιμά όμως ότι η πρόταση «ναυάγησε» εξαιτίας εξωθεσμικών συμφερόντων που ασκούσαν πιέσεις μέσω βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Και τα αφεντικά έχουν αφεντικά», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, εν τέλει, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς αποδέχθηκαν τις ενστάσεις βουλευτών τους όσον αφορά στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο.

«Εξωθεσμικοί παράγοντες επεδίωξαν να υπονομεύσουν, να «κλαδέψουν» και τον Σαμαρά και τον Παπανδρέου», είπε, ασκώντας για μια ακόμη φορά δριμεία κριτική στα ΜΜΕ, τα οποία «ήθελαν να κάνουν τη δική τους κυβέρνηση».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι αποδέχτηκαν με ειλικρινή διάθεση τις δύο προϋποθέσεις που εκείνος έθεσε:

Πρώτον, να επιλέξει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και από τα δύο κόμματα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, και

Δεύτερον, να μην είναι θνησιγενές το νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Είχα διαβεβαιώσει και τους δύο ότι ούτε μία μέρα πριν ούτε μία μετά από την ημερομηνία που θα είχαν συμφωνήσει να γίνουν οι εκλογές δεν επρόκειτο να αλλάξει», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι αποδέχθηκαν τις προτάσεις του, ωστόσο η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη.

Δεν υπήρξε στη πράξη όπως ο ίδιος είπε, ανταπόκριση προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Κακλαμάνης, διαπιστώνοντας την αδυναμία να προχωρήσει το σχήμα, όπως ο ίδιος το είχε προτείνει, διαμήνυσε στους δύο αρχηγούς ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες αρνείται να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Προσερχόμενος στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Πριν από μερικές ημέρες είπα ότι οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου κινούνται στον αστερισμό της παράνοιας. Δυστυχώς κινούνται ακριβώς στο ίδιο δρομολόγιο. Λυπάμαι, δυστυχώς, για την Ελλάδα».

«Κομματικά ή προσωπικά παιχνίδια είναι απαράδεκτα. Μέχρι τις 5 το απόγευμα πρέπει να υπάρχει λύση», υπογράμμισε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Συνάμα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε πως η θητεία της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να λήξει ταυτόχρονα με την θητεία της παρούσας Βουλής και όχι να είναι λίγων μηνών. «Στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρά πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα αναγνωρίζει ο λαός», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Συνεχίζεται το «πολιτικό θρίλερ» για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού και της μεταβατικής κυβέρνησης. Σήμερα, Τετάρτη, μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα υποβάλλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή όσων επιθυμούν και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο του στην Βουλή συνεργαζόμενος με τους στενούς του συνεργάτες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Νίκο Αθανασάκη.

Μέχρι αργά τη νύχτα παρέμενε στην Βουλή και ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες που τον έφεραν να έχει αποδεχτεί πρόταση να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Αρνητικά απάντησσε και ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη κυβερνήσεις και όχι αντιπολίτευση και μπάχαλο», προσθέτοντας ότι οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά να έχουν καταλήξει στο όνομα του κ. Βασίλη Σκουρή.

Παπανδρέου και Σαμαράς φέρονταν να συμφωνούν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, υπήρξε όμως εμπλοκή μετά την άρνηση Βενιζέλου να τον αποδεχθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργού, αλλά και την άρνηση Σαμαρά να παράσχει γραπτές εγγυήσεις, όπως απαίτησε ο Όλι Ρεν, για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos