Εν αναμονή της έγκρισης της εκταμίευσης της 6ης δόσης

05 Δεκεμβρίου 2011 10:27

Τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα δημόσια ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση της 6ης δόσης. Τα 8 δισ. ευρώ θα μπουν στα δημόσια ταμεία μεταξύ 10-15 Δεκεμβρίου και το μεγαλύτερο μέρος τους θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν, τόκων, καθώς και στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Μία ημέρα μετά, την Τρίτη τα μεσάνυχτα η Βουλή θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 που προβλέπει επιπλέον φορολογικά βάρη 5,3δισ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα και τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας με σκοπό να προετοιμάσουν την άφιξη των επικεφαλής στις 12 Δεκεμβρίου. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα αρχίσουν συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την συμφωνία επί της νέας δανειακής σύμβασης. Βασικό στοιχείο αυτής θα είναι επιπλέον μέτρα ύψους 7 δισ.για την τριετία 2013 - 2015.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για την ανταλλαγή των ομολόγων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του που θα εξεταστεί τη Δευτέρα από το ΔΝΤ, ο Πόουλ Τόμσεν αναφέρει ότι χωρίς την καθολική συμμετοχή στο «κούρεμα», το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί προς το παρόν το επιτόκιο των νέων ομολόγων, με τους πιστωτές να επιθυμούν κάτι κοντά στο 8% και την ελληνική πλευρά να προτείνει 4,5-5%. Διαφωνία υπάρχει και στο αν τα νέα ομόλογα θα έχουν την εγγύηση του EFSF ή αν θα είναι απλά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η άμεση προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η συγχώνευση δημόσιων φορέων, η διαμόρφωση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οι αποκρατικοποιήσεις.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos