Στρος-Καν: «Η στρατηγική του ΔΝΤ για Ελλάδα δεν είναι καλά προσαρμοσμένη»

19 Δεκεμβρίου 2011 18:21

Η κατάρρευση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί λύση στην κρίση, είπε από την Κίνα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Την εκτίμηση ότι η στρατηγική του ΔΝΤ για την Ελλάδα - δυστυχώς - δεν είναι καλά προσαρμοσμένη, έκανε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας σε φόρουμ στην Κίνα, όπου τόνισε παράλληλά ότι μια συνολική λύση στην κρίση θα πρέπει να βασίζεται στις οικονομικές εξελίξεις και την ανάπτυξη.

Δεν θα πρέπει να δίνεται υπερβολική βαρύτητα στα μέτρα λιτότητας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος-Καν.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ επέλεξε το Πεκίνο για την επιστροφή του στον δημόσιο βίο, με τη συμμετοχή του σε ένα οικονομικό φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου συνέκρινε την Ευρωζώνη με «μια βάρκα που βουλιάζει», ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα προσωπικά

Κατά τον ίδιο, η κατάρρευση της Ευρωζώνης δεν θα επιλύσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση.

Ο Στρος-Καν επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο πρόθυμες να μειώσουν τον δανεισμό τους αντί να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να πετύχουν τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτούνται στο πλαίσιο των συμφωνιών της Βασιλείας. «Αυτό είναι άσχημο», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο διάσωσης στο άλλο, από τη μια σύνοδο κορυφής στην άλλη, πάντα χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνοντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», τόνισε στην ομιλία του.

Προσκεκλημένος της NetEase, ενός από τους γίγαντες του Ιντερνέτ στην Κίνα, ο Στρος-Καν εκφώνησε μια 45λεπτη ομιλία, στη διάρκεια της οποίας επέκρινε έντονα τα μέτρα διάσωσης που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες.

«Μέρκελ και Σαρκοζί δεν συνεννοούνται»

«Δεν έχω πεισθεί ότι ο (Γάλλος πρόεδρος) Νικολά Σαρκοζί και η (Γερμανίδα καγκελάριος) Άγγελα Μέρκελ μπορούν να συνεννοηθούν και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το ευρωπαϊκό σύστημα έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να προχωρήσει», υποστήριξε.

Το γουάν

Μιλώντας για το κινεζικό νόμισμα, γουάν, τόνισε ότι είναι «φυσικός υποψήφιος» για να ενταχθεί στο καλάθι των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) του ΔΝΤ.

Ο ίδιος, όπως είπε, θα θεωρούσε θετική την ένταξη του κινεζικού νομίσματος με την προϋπόθεση ότι η αξία του θα αποφασιστεί από την αγορά. Τα SDR αποτελούν το διεθνές αποθεματικό νόμισμα του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι το Διεθνές Ταμείο θα πρέπει να εξετάσει και νέα νομίσματα για το καλάθι των SDR, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ, το ιαπωνικό γιεν και τη βρετανική λίρα.

«Ουδέν σχόλιο» για τα προσωπικά του

Ο Στρος-Καν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα προσωπικά του. Ύστερα από 7 και πλέον μήνες αναστάτωσης της προσωπικής του ζωής, έδινε συνεχώς την ίδια απάντηση, «κανένα σχόλιο», προς τους ξένους δημοσιογράφους που τού έθεταν πιο προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με τον δικαστικό του αγώνα, την ψυχολογική του κατάσταση και τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το Πεκίνο για να επανέλθει στο προσκήνιο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos