Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο ο πρωθυπουργός

26 Δεκεμβρίου 2011 13:56

Συναντώμενος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου -Τρίτη, 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου- ο Λουκάς Παπαδήμος

ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών τους με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση με σκοπό να αποσαφηνιστεί, πολιτικά, ο χρονικός της ορίζοντας, να ελαχιστοποιηθούν οι αρρυθμίες και να επαναβεβαιωθεί η βούληση των τριών εταίρων για πλήρη στήριξη του κυβερνητικού έργου.

Το ραντεβού Παπαδήμου - Παπαδήμου οριστικοποιήθηκε το Σάββατο, ενώ την ίδια ημέρα οι δύο άνδτρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μία πρώτη «ταξινόμηση» της ατζέντας που θα τους απασχολήσει στη δια ζώσης συνάντησή τους.

Την Παρασκευή, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τους Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη κατά τις οποίες συζητήθηκαν ο ρόλος και ο σκοπός της κυβέρνησης, και επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πολιτικών αρχηγών για την απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης ώστε να μην επαναληφθούν και στο μέλλον φαινόμενα αποσυντονισμού.

Κυβερνητικά στελέχη περιέγραφαν τις συναντήσεις ως διεξαχθείσες σε «καλό κλίμα». Παρότι δεν ορίστηκε ημερομηνία εκλογών τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Λουκάς Παπαδήμος συμφώνησαν πως αυτό που προέχει είναι η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το "κούρεμα" των ομολόγων από τις τράπεζες.

Από την πλευρά της ΝΔ και συνεργατών του προέδρου της επισημαίνεται πως η ημερομηνία των εκλογών δεν μπορεί να έχει μεγάλη απόκλιση από αυτή που ενδεικτικά έχει ορισθεί, όμως αυτό που προέχει είναι πρώτα να «κλειδώσει» η νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις ξεκαθάρισε όμως πως πρέπει να γίνεται διαβούλευση των τριών κυβερνητικών εταίρων προτού κατατίθεται κάποιο νομοσχέδιο.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, είχε μπροστά του μια καθαρή συμφωνία αλλά και το... πείραμα της συνύπαρξης των τριών διαφορετικών κομμάτων σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Από τις 11 Νοεμβρίου, ημέρα ορκωμοσίας της κυβέρνησης Παπαδήμου, μέχρι σήμερα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ επιχειρούν να αποδείξουν ότι υπερβαίνουν τον «εαυτό» τους - ταυτόχρονα όμως κινούνται επιλέγοντας για «φόντο» την οιονεί προεκλογική εκστρατεία, καθώς εκτιμούν ότι οι κάλπες δεν θα αργήσουν να στηθούν.

Μπορεί, για παράδειγμα, ο Γ. Παπανδρέου να τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν «ορκιστεί» για την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι ούτε το κόμμα του συνολικά ούτε αυτό της ΝΔ ή του ΛΑΟΣ λειτουργούν παραμερίζοντας τις πολιτικές σκοπιμότητες για την «επόμενη μέρα».

Ο κ. Παπαδήμος, όμως, εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει -όσο είναι νωρίς- το τοπίο και να ζητήσει από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων να προχωρήσουν σε νέα συμφωνία και να εντείνουν την προσπάθεια, με στόχο να πετύχουν τους εξαιρετικά κρίσιμους στόχους: για την επιβίωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ.

«Δεν ζητώ να απολέσει ο κάθε υπουργός ή το κάθε κόμμα την ''ταυτότητά'' του, αλλά είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι χρειαστεί, όπως έχω πει, για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Πρέπει να σταματήσουν οι ''ερασιτεχνισμοί'' και τα ''παιχνίδια'' και να κάνουμε όλοι μαζί τη δουλειά μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για λάθη ή αναιτιολόγητες καθυστερήσεις», φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός σε τακτικό συνομιλητή του, θέλοντας να εξηγήσει ότι όσο η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα επουσιώδη, θα βρει γρήγορα τον δρόμο της.

Από το Εθνος της Κυριακής, Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη

Ο

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos