×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αρση ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής - ποιοί ψήφισαν παρών και ποιοί έριξαν άκυρο

16 Οκτωβρίου 2013 15:04

Υπερ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ευστάθιου Μπούκουρα, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Ηλία Παναγιώταρου, Ηλία Κασιδιάρη και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ψήφισε

η Ολομέλεια της Βουλής. Οι έξι βουλευτές βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των κ.κ. Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπούκουρα καταγράφηκαν 246 ψήφοι υπέρ και ένα άκυρο, το οποίο ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

Όσον αφορά τις δύο υποθέσεις του Ηλία Παναγιώταρου, στην πρώτη έλαβε 246 υπέρ, με τον Βασίλη Καπερνάρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ψηφίζει «παρών» και στη δεύτερη έλαβε 247 ψήφους υπέρ της άρσης ασυλίας.

Στην ψηφοφορία για τον Ηλία Κασιδιάρη η κάλπη έβγαλε 247 «υπέρ», ενώ, τέλος για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, υπήρξαν 246 ψήφοι υπέρ της άρσης και ένα λευκό.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια, τον λόγο πήραν μόνο οι κ.κ. Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας.

Δεν θέλησαν να κάνουν χρήση της δυνατότητας να μιλήσουν οι βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Γιώργος Γερμενής.

Ειδικά οι κ.κ. Παναγιώταρος και Κασιδιάρης μίλησαν για σκευωρία σε βάρος τους, με τον δεύτερο να ενημερώνει το Σώμα ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσει την κατάλυση του πολιτεύματος που επιχειρείται με τις διώξεις σε βάρος της ΧΑ. Τόνισαν επίσης ότι η δίωξη της ΧΑ έχει επιβληθεί έξωθεν και ότι δεν ανακόπτεται η δημοσκοπική ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό από τους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η άρση ασυλίας ζητείται προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και προκειμένου να κληθούν σε απολογία οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος, Ε. Μπούκουρας και Γ. Γερμενής. Για τους άλλους τρεις βουλευτές έχει ζητηθεί άρση ασυλίας για παλαιότερες υποθέσεις (επεισόδια έξω από το Χυτήριο, τη Λάρισα, το Ηράκλειο της Κρήτης και για παράνομη κατοχή ραδιοσυχνότητας).

Για τους τρεις πρώτους, το αίτημα των εισαγγελικών αρχών αφορά τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ενώ για τους υπόλοιπους τρεις βουλευτές αφορά αδικήματα σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα επεισόδιο έξω από το «Χυτήριο».

Στους βουλευτές διανεμήθηκε ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των βουλευτών, για τους οποίους ζητήθηκε η άρση της ασυλίας τους και δίπλα, οι βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», «κατά», «παρών». Διανεμήθηκε επίσης και «λευκό» ψηφοδέλτιο.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική αλλά όχι μυστική.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής έχει εισηγηθεί ήδη την άρση της ασυλίας των έξι και η Ολομέλεια θα έχει την τελική κρίση.

Ζητείται κοινή στάση έναντι Χρυσής Αυγής

Την ίδια ώρα, συντονισμό του βηματισμού τους δηλώνουν πως αναζητούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ώστε να τηρήσουν στη Βουλή κοινή στάση κατά τη διάρκεια θεσμοθέτησης μέτρου αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, των οποίων η ηγεσία αντιμετωπίζει διώξεις για εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί δύο σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, μία από το υπουργείο Εσωτερικών και μία από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διακομματικές επαφές εισήλθαν από χθες στην τελική ευθεία, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μιχελάκη να πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Αν. Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση εισηγείται την αναστολή της χρηματοδότησης όταν υπάρχει δίωξη για εγκληματική δραστηριότητα και τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος σημαντικού τμήματος της ηγεσίας ενός κόμματος. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μόνο το αδίκημα της εγκληματικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα θέτει και θέμα έγκρισης της όποιας απόφασης από ενισχυμένη πλειοψηφία της Βουλής.

Από τις έως χθες συζητήσεις φαίνεται να προκύπτει διάθεση της κυβερνητικής πλευράς να «διορθώσει» κάποιες επιμέρους διατάξεις της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (τροπολογία), σχέδιο της οποίας ήδη έχει παρουσιάσει, αλλά όχι ως προς την πτυχή της αναφοράς σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σχετικές προτάσεις έκανε, σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, η ΔΗΜΑΡ διά του εκπροσώπου της σε αυτές τις επαφές κ. Ν. Τσούκαλη. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιμένει στο ζήτημα της καθοριστικής -με αυξημένη πλειοψηφία- για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου παρέμβασηςαπόφασης της Βουλής. Επιφυλακτική στάση φέρεται να τηρεί το κόμμα των Αν. Ελλήνων, η τελική στάση του οποίου αναμένεται να καθοριστεί στην αυριανή συνεδρίαση, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν στο Περιστύλιο ότι αν και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψει, τελικώς, διακομματική συναίνεση σε ευρύτατο βαθμό -κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης- το ενδεχόμενο αντί συμφωνίας να πυροδοτηθεί νέος κύκλος αντιπαράθεσης παραμένει ισχυρό.

Στη σκιά αυτών των συζητήσεων, η «Χρυσή Αυγή» επιχειρεί σχεδόν σε καθημερινή βάση να καλλιεργήσει κλίμα μιας δήθεν πολιτικής δίωξης σε βάρος της. Για «αντισυνταγματική δίωξη» κατά της Χ.Α. έκανε λόγο από του βήματος της Βουλής ο κ. Αρτ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος για ακόμα μία φορά κατήγγειλε και τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στα οικονομικά του κόμματός του, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ύποπτοι χρηματοδότες. Το κόμμα του προφυλακισθέντος αρχηγού, επίσης, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του νωρίς το απόγευμα τους αντιπάλους του, επειδή αίτημα των τριών (Μιχαλολιάκου, Παππά, Λαγού) που βρίσκονται στον Κορυδαλλό να τους χορηγηθεί άδεια προκειμένου να μεταβούν στη Βουλή και να συμμετάσχουν σε ψηφοφορίες (σήμερα για άρσεις ασυλίας και αύριο για το θέμα της χρηματοδότησης), απορρίφθηκε από την εισαγγελέα των φυλακών.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos