×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Ελλάδα διεκδικεί αποζημιώσεις 7 δις ευρώ για τα υποβρύχια

13 Ιουνίου 2014 12:05

Στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας προσφεύγει η ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση των υποβρυχίων που παραμένουν ακόμη

στο ναυπηγείο διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Επικαλούμενη έγγραφο 200 σελίδων που έχει σταλεί στο δικαστήριο, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η αμφιλεγόμενη συμφωνία απείλησε τη θέση της Ελλάδας στο NATO, ενώ οδήγησε στην ποινική δίωξη ενός υπουργού Άμυνας και στην παραίτηση ενός ανώτερου αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού».

Μάλιστα στην έντυπη έκδοσή της, η Telegraph δημοσιεύει και φωτογραφίες των υποβρυχίων που παραμένουν ακόμα στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, 15 χρόνια μετά την παραγγελία τους, η οποία, όπως γράφει, «έγινε σύμβολο για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας».

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί με την προσφυγή της αποζημιώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar, την εταιρεία και το ναυπηγείο που είχαν την ευθύνη της παραγγελίας.

Έγκυρη πηγή, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, φέρεται μάλιστα να λέει: «Το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που θα δικαιολογούσε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση από τους Άραβες και τους Γερμανούς, καθώς τα υποβρύχια είναι συνδεδεμένα με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ, και το γεγονός ότι η χώρα αναμένει την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει φέρει πολλούς επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στους φυσικούς της πόρους».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά από χρόνια καθυστέρησης, η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε ότι τα υποβρύχια πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα τις θαλάσσιες δοκιμές, αν και προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία, τονίζοντας παράλληλα πως οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες πριν από την κρίση προκάλεσαν αντιδράσεις με την υπόθεση των υποβρυχίων να έχει φτάσει να συμβολίζει τη σπατάλη.

«Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας πιθανόν να αποτελεί μέρος των ελληνικών προσπαθειών να ρίξει την ευθύνη για τις τεράστιες σπατάλες της χώρας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας επιλύει διεθνείς εμπορικές διαφορές», σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Αν υπάρχει μια χώρα που έχει επωφεληθεί από τα τεράστια ποσά που έχει ξοδέψει η Ελλάδα για την άμυνά της, αυτή είναι η Γερμανία», σχολιάζει στην Telegraph ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως η χώρα μας διαθέτει 1.300 άρματα μάχης - περισσότερα από τα διπλάσια σε σχέση με τη Βρετανία.

Η ThyssenKrupp Marine αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δει λεπτομέρειες της προσφυγής.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos