Ελληνικό κινούμενο σχέδιο ετών εβδομήντα

30 Ιανουαρίου 2016 13:00

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων, «Ο Ντούτσε αφηγείται» του Σταμάτη Πολενάκη (1942), την οποία ο δημιουργός έκανε κρυφά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και παρουσίασε στα κινηματογραφικά Επίκαιρα. Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες η ελληνική παραγωγή εκτοξεύτηκε, περνώντας τα σύνορα της χώρας.


Στο τεύχος Φεβρουαρίου του αμερικανικού περιοδικού Animation Magazine, του μεγαλύτερου διεθνώς περιοδικού για τα κινούμενα σχέδια, φιλοξενείται άρθρο για τα 70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων, τοποθετώντας την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

 

Την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου (18.30, στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια) τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων θα βραβεύσουν την καλύτερη ελληνική παραγωγή ανάμεσα σε 50 υποψήφιες, που προβλήθηκαν στα ελληνικά φεστιβάλ το 2015. Η απονομή του βραβείου θα συνοδευτεί από προβολές ταινιών που δημιουργήθηκαν από παιδιά 8-12 ετών στη διάρκεια παιδικών εργαστηρίων, τα οποία υποστηρίζει με δωρεά του το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).Οι εκδηλώσεις της δράσης θα συνεχιστούν έως τις 30/9/2016 με προβολές ανθολογιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οπως υπογραμμίζει και το Δ.Σ. της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ενωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων: «Τα ελληνικά κινούμενα σχέδια έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση, βασιζόμενα στην επάρκεια και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων δημιουργών, αλλά και στην εξωστρέφεια, την οποία ίσως και η κρίση μάς ανάγκασε να έχουμε. Ετσι, βλέπουμε Ελληνες δημιουργούς που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό να διακρίνονται. Ισως αυτό να είναι κι ένας προπομπός: οι Ελληνες δημιουργοί κινουμένων σχεδίων μπορούν να απορροφηθούν από τη διεθνή αγορά».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos