Ο πρώτος Ισραηλινός νεκρός από ρουκέτα της Χαμάς

16 Ιουλίου 2014 11:29

Ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε σήμερα από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πρόκειται για τον πρώτο Ισραηλινό που χάνει τη ζωή του, μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πρώτος Ισραηλινός νεκρός από ρουκέτα της Χαμάς

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου μικρού βεληνεκούς που έπληξε την περιοχή του Ερέζ, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το θύμα ήταν 38 ετών και είχε πάει στη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ για να μοιράσει τρόφιμα στους Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί.

Αλλά και ένας Παλαιστίνιος 77 ετών σκοτώθηκε νωρίτερα από μια αεροπορική επιδρομή μετά την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από την εκεχειρία που διήρκησε μερικές ώρες.

Ο θάνατος τους άνδρα αυτού στο Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανεβάζει σε 193 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες οκτώ ημέρες που διαρκεί η ισραηλινή επίθεση, σημείωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα επικεφαλής της υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών.

Νετανιάχου: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ενταθούν

Η απόρριψη, εκ μέρους της Χαμάς, της αιγυπτιακής πρότασης για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, αναγκάζει το Ισραήλ "να επεκτείνει και να εντείνει" τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Θα ήταν προτιμότερη μια διπλωματική λύση και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν αποδεχτήκαμε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία σήμερα. Όμως η Χαμάς δεν μας αφήνει άλλη επιλογή παρά μόνο να εντείνουμε τις επιχειρήσεις μας εναντίον της", είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση.

"Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χαμάς μέχρι να επικρατήσει ηρεμία για τους πολίτες του Ισραήλ", συνέχισε τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση "θα πληρώσει το τίμημα" για την απόφασή της να συνεχίσει τις εχθροπραξίες και να αγνοήσει την αιγυπτιακή πρόταση.

Μάλιστα ο Νετανιάχου προχώρησε στην αποπομπή του υφυπουργού Αμυνας, Ντάνι Ντανόν, επειδή άσκησε κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Ο Ντάνον, που προέρχεται από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου είχε επικρίνει νωρίτερα την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία. "Για μια ακόμη φορά η Χαμάς είναι αυτή που δίνει τον τόνο σε αυτήν την επιχείρηση. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να διορθώσουμε το λάθος που έγινε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού —κυρίως προερχόμενα από τη δεξιά— να εντείνει τις επιχειρήσεις αυτές εναντίον της Χαμάς και να στείλει χερσαία στρατεύματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πάντως ότι ο Ντάνον έχει από καιρό τεθεί στο περιθώριο από τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν. Πολιτικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι του είχε δοθεί η θέση του υφυπουργού Άμυνας, σε μια προσπάθεια του Νετανιάχου να κατευνάσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Τον Μάιο ο Ντάνον είχε γράψει ένα επικριτικό άρθρο για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου τόνισε ότι οι απόψεις του υφυπουργού "δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης του Ισραήλ".

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι καθαίρεσε τον Ντάνον επειδή τα σχόλιά του καταδεικνύουν "μεγάλο βαθμό ανευθυνότητας" ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Μετά την απομάκρυνσή του ο Ντάνον άσκησε και πάλι κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Νετανιάχου τηρεί μια αδύναμη διπλωματική γραμμή τον τελευταίο χρόνο.

Ξέσπασαν πάνω σε Παλαιστίνιο υπουργό

Στο μεταξύ οργισμένοι διαδηλωτές ανάγκασαν τον παλαιστίνιο υπουργό Υγείας Τζαουάντ Άουαντ να εγκαταλείψει τη Γάζα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η συνοδεία του Άουαντ, που έφτασε στον θύλακα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, έγινε δεκτή με αυγά και παπούτσια από τους διαδηλωτές, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό να ακυρώσει την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας.

Μπροστά από το νοσοκομείο άλλοι διαδηλωτές που τον περίμεναν κατήγγειλαν την αδράνεια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων στην οποία συμμετέχει και η οποία έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη.

«Η Γάζα βομβαρδίζεται, η Γάζα καταστρέφεται και τώρα έρχονται!», κατήγγειλε ένας διαδηλωτής, ο Άχμεντ Μουρτάτζα.

Χαρακτηριστικό της οργής των κατοίκων της Γάζας εναντίον των αρχών στη Ραμάλα είναι και το γεγονός ότι κάποιοι φώναζαν: «Ο Αμπού Μάζεν (ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) είναι συνεργάτης» του Ισραήλ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos