«Ιρμα-γεδδών»: Ο τυφώνας ισοπέδωσε δύο νησιά της Καραϊβικής - Οχτώ οι νεκροί

07 Σεπτεμβρίου 2017 11:05

Καταστράφηκε το 95% του Αγ. Μαρτίνου και το 90% της Μπαρμπούντα - Ανάμεσα στα θύματα και ένα παιδί 2,5 ετών - Σαρώθηκε το Πουέρτο Ρίκο, ακολουθούν Δομινικανή Δημοκρατία και Αϊτή

Ανευ προηγουμένου είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κεντρικής και του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής, η οποία για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια απειλείται από τρεις συνεχόμενους τυφώνες.

Το πρώτο χτύπημα έγινε από τον τυφώνα Ίρμα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ο χειρότερος στην ιστορία του Ατλαντικού, καθώς στο πέρασμά του «εξαφάνισε» δύο νησιά της Καραϊβικής. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στον Άγιο Μαρτίνο η καταστροφή αγγίζει το 95% και στην Μπαρμπούντα, το πρώτο νησί στο οποίο προσγειώθηκε η Ίρμα, εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί το 90% του νησιού με το το 60% των 1.400 κατοίκων είναι πλέον άστεγο.

Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο επίσης για τουλάχιστον οχτώ νεκρούς με τους έξι από αυτούς στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου σύμφωνα με τον Έρικ Μερ, το νομάρχη της Γουαδελούπης. Ανάμεσά στα θύματα και ένα παιδί ηλικίας 2,5 ετών που σκοτώθηκε στο νησί Μπαρμπούντα ενώ η οικογένειά του επιχειρούσε να φύγει από το κατεστραμμένο σπίτι της. Το τελευταίο θύμα καταγράφηκε στο νησί Ανγκίλα, αν και όλοι εκφράζουν φόβοι ότι ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς θα εξελίσσεται η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών.

«Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου στον Άγιο Μαρτίνο.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γκιμπς.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη από τον τυφώνα Ίρμα αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 37 εκατομμύρια άνθρωποι.

Βαρύ το πλήγμα στο Πούερτο Ρίκο

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα και από το Πουέρτο Ρίκο καθώς, σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερο από το μισό νησί είναι χωρίς ρεύμα. Συνολικά 900.000 Πορτορικανοί είναι στο σκοτάδι ενώ 50.000 κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Δεκατέσσερα νοσοκομεία βασίζονται μόνο σε γεννήτριες για τη λειτουργία τους ενώ οι δρόμοι έχουν γεμίσει με κολώνες που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos