Κλιμακώνεται η διαμάχη Ρωσίας - Δύσης για το Boeing

25 Ιουλίου 2014 11:38

Ανεβαίνει το ψυχροπολεμικό «θερμόμετρο» Ρωσίας - Δύσης, με τη Μόσχα να κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ότι δεν έχει προσκομίσει καμία απόδειξη που να εμπλέκει

τους φιλορώσους αυτονομιστές στην κατάρριψη του Boeing 777 και να διαμηνύει ότι θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ καθώς οι νέες κυρώσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα παραβιάζουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.

Βαθιά διχασμένη και διστακτική στο να τιμωρήσει τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας εμφανίζεται την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, που ανέβαλε εκ νέου για την επόμενη εβδομάδα τη λήψη απόφασης για στοχευμένες κυρώσεις κατά της χώρας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κυρώσεις τις οποίες ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βρετανία, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, χαρακτήρισε «παράνομες, αντιπαραγωγικές, που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία». Και όλα αυτά συντελούνται εν μέσω εκτιμήσεων ότι η διαδικασία αναγνώρισης των σορών των θυμάτων του Boeing από μια διεθνή ομάδα σχεδόν 200 ειδικών, μέσω δειγμάτων γενετικού υλικού που έλαβαν από συγγενείς τους, πιθανόν θα διαρκέσει μήνες.

Οι εμπειρογνώμονες που έχουν επιφορτιστεί με τις έρευνες για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρξε επέμβαση σε οποιοδήποτε από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, ανακοίνωσε στο μεταξύ το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ανταποδίδοντας χθες τα αμερικανικά «πυρά», ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ρουκέτα που κατέρριψε το αεροσκάφος εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Ειπώθηκε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από την αμερικανική αντικατασκοπεία και από δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από έδαφος που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Το ερώτημα είναι: Πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία; Γιατί δεν έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού;» αναρωτήθηκε ο Αντόνοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Boeing καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, σύμφωνα με έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν:

Απαγόρευση στην τεχνολογία παραγωγής ενέργειας

Επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων

Απαγόρευση εισαγωγής νέων ρωσικών τίτλων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απαγόρευση επενδύσεων στα νέα ρωσικά τραπεζικά ομόλογα

Οι εν λόγω απαγορεύσεις θα αφορούν τόσο την πρωτογενή, όσο και τη δευτερογενή αγορά

Απαγόρευση πρόσβασης στις αγορές για τις ρωσικές κρατικές τράπεζες.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε, τέλος, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετά την αποχώρηση δύο ουκρανικών κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μια απόφαση την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Κατερίνα Κοσμά

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos