‘ΝΑΙ’ ή ‘ΟΧΙ’ στην απόσχιση επιλέγουν οι σκοτσέζοι

07 Σεπτεμβρίου 2014 16:15

Ο ηγέτης των Εθνικιστών Αλεξ Σάλμοντ, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, και ο επικεφαλής της

καμπάνιας «Καλύτερα Μαζί» Αλιστερ Ντάρλινγκ διασταυρώνουν τα ξίφη τους λίγο πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 18ης Σεπτεμβρίου

Αλιστερ Ντάρλινγκ (αριστερά) και Αλεξ Σάλμοντ στη δεύτερη τηλεοπτική τους αναμέτρηση, στην οποία ο ηγέτης των Εθνικιστών κατάφερε, σύμφωνα με αναλυτές, να μειώσει τη διαφορά του «Ναι» από το «Οχι».

Αλιστερ Ντάρλινγκ (αριστερά) και Αλεξ Σάλμοντ στη δεύτερη τηλεοπτική τους αναμέτρηση, στην οποία ο ηγέτης των Εθνικιστών κατάφερε, σύμφωνα με αναλυτές, να μειώσει τη διαφορά του «Ναι» από το «Οχι».

Πριν από δυο εβδομάδες όλες οι δημοσκοπήσεις που αφορούσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας (18 Σεπτεμβρίου) συνηγορούσαν ξεκάθαρα σε άνετο προβάδισμα του «ΟΧΙ», με διαφορά ακόμα και 16 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η εντυπωσιακή και -όπως αποδείχθηκε- αρκούντως πειστική επιχειρηματολογία του τοπικού πρωθυπουργού και ηγέτη των Σκοτών Εθνικιστών Αλεξ Σάλμοντ, στη δεύτερη τηλεοπτική του αναμέτρηση με τον επικεφαλής της καμπάνιας «Καλύτερα Μαζί» Αλιστερ Ντάρλινγκ, πρώην υπουργό Οικονομικών στην εργατική κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, άλλαξε θεαματικά τα δεδομένα.

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα η «ψαλίδα» έκλεισε σημαντικά, με την υπεροχή του «ΟΧΙ» να έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες ημέρες στις 6 μονάδες. «Ολα είναι πλέον πιθανά», εκτιμούν και οι δυο πλευρές, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «ανήσυχος» για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Ανάλογη ανησυχία και «εκνευρισμός» όπως έγραψαν οι Financial Times εκδηλώνεται και στους οικονομικούς κύκλους του Σίτι στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να έχει επηρεασθεί πολύ αρνητικά η τιμή της στερλίνας φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Οι υπέρμαχοι

«Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε», αναγράφει η πινακίδα μπροστά από τον επικεφαλής της καμπάνιας «Καλύτερα Μαζί» Αλιστερ Ντάρλινγκ.

«Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε», αναγράφει η πινακίδα μπροστά από τον επικεφαλής της καμπάνιας «Καλύτερα Μαζί» Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, τα τμήματα της σκοτσέζικης κοινωνίας που στρέφονται μαζικά προς το «ΝΑΙ» στην ανεξαρτησία είναι η εργατική τάξη, οι χαμηλόμισθοι και ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας. Το «ΟΧΙ» υποστηρίζεται κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις τράπεζες, το οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο της Σκοτίας. Μάλιστα, οι μεγάλες τράπεζες διέρρευσαν στα Μέσα Ενημέρωσης την προειδοποίηση ότι στην περίπτωση επικράτησης του «ΝΑΙ» θα μετακινήσουν τις έδρες τους στην Αγγλία και στην Ιρλανδία.

Την παραμονή της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποστηρίξει δημόσια ξένοι ηγέτες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αμποτ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαν Ρομπάι και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, έκοψαν τις ελπίδες του εθνικιστή Αλεξ Σάλμοντ για αυτόματη ένταξη της ανεξάρτητης Σκοτίας στην ΕΕ. «Μια ανεξάρτητη Σκοτία θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες ένταξης που ισχύουν για όλες τις χώρες και για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα γίνει καμιά νέα ένταξη», τον προειδοποίησαν δημόσια. Του επεσήμαναν επίσης ότι θα είναι τελείως αδύνατη η ένταξη της ανεξάρτητης Σκοτίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν διατηρήσει ως νόμισμα την αγγλική λίρα, όπως επιθυμεί ο Σάλμοντ.

Στην προεκλογική συζήτηση για το δημοψήφισμα έχουν ήδη πάρει θέση γνωστοί Βρετανοί καλλιτέχνες και προσωπικότητες τους αθλητισμού. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Μικ Τζάγκερ και 200 ακόμα Βρετανοί καλλιτέχνες δημοσίευσαν «Επιστολή Αγάπης», όπως τη χαρακτήρισαν, στην οποία καλούν τους Σκοτσέζους να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στην ανεξαρτησία. Στο πλευρό τους και ο επί πολλά χρόνια προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ενώ υπέρ της ανεξαρτησίας έχει ταχθεί ο Σκοτσέζος δημοφιλής ηθοποιός Σερ Σον Κόνερι.

ΑΛΙΣΤΕΡ ΝΤΑΡΛΙΝΓΚ

Λέμε «ΟΧΙ» γιατί μας συμφέρει η βρετανική λίρα

Επικεφαλής της καμπάνιας για το «ΟΧΙ» με το σύνθημα «Καλύτερα Μαζί» είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην εργατική κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, Αλιστερ Ντάρλινγκ. Ηταν μια υπερκομματική επιλογή αφού θεωρήθηκε ότι έχει το κατάλληλο προφίλ γι΄ αυτήν την αποστολή. Είναι Σκοτσέζος στην καταγωγή και από το 1987 εκλέγεται με το εργατικό κόμμα στην περιφέρεια του Εδιμβούργου. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος του Μαρξιστικού Κινήματος.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αλιστερ Ντάρλινγκ τόνισε: «Οι επιλογές στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου είναι δύο: Το ?ΟΧΙ? εξασφαλίζει την ενίσχυση των εξουσιών στο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο, ισχύ και σταθερότητα κάτω από την ομπρέλα της Μεγάλης Βρετανίας. Το ?ΝΑΙ? και η απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα άλμα στο άγνωστο. Ολοι γνωρίζουμε ότι εάν είμαστε μέρος ενός μεγάλου σχηματισμού έχουμε πολλά να ωφεληθούμε. Μοιραζόμαστε τους πόρους μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε καλύτερες συντάξεις και μισθούς, να δημιουργούμε δουλειές για τους νέους. Η απόσχιση είναι μια δαπανηρή και επικίνδυνη επιλογή που δεν χρειάζεται. Κατά τα τελευταία δυο χρόνια, ο Αλεξ Σάλμοντ δεν μπόρεσε να μας δώσει πειστικές εξηγήσεις για το μέλλον της Σκοτίας, στην περίπτωση που γίνει ανεξάρτητη, πώς θα βρει χρήματα για τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες».

Ωστόσο, η αντίπαλη πλευρά, του «ΝΑΙ», ισχυρίζεται ότι μια ανεξάρτητη Σκοτία θα είναι καλύτερα οικονομικά.

Αυτό το αντικρούουν οι ειδικοί. Το Ινστιτούτο για Δημοσιονομικές Σπουδές έχει αποφανθεί έπειτα από μελέτη που έκανε ότι εάν η Σκοτία αποσχισθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειασθεί στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας να κάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 6 δισ. λιρών.

Σας ανησυχούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ψαλίδα από το «ΝΑΙ» κλείνει;

Οι Σκότοι εθνικιστές μιλούν με το ύφος των νικητών στο δημοψήφισμα. Ολες όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ΟΧΙ» προηγείται σταθερά και είμαι αισιόδοξος.

Στην περίπτωση που κερδίσει η δική σας πλευρά, έχετε την πρόθεση να παραχωρήσετε μεγαλύτερες εξουσίες στο τοπικό Κοινοβούλιο της Σκοτίας;

Το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει να παραχωρήσει νέες, περισσότερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας στα θέματα φορολογίας και δανεισμού. Ολα τα μεγάλα κόμματα στο βρετανικό Κοινοβούλιο έχουν δεσμευθεί να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες αυτοδιοίκησης στη Σκοτία. Εάν παραμείνουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είμαστε διπλά κερδισμένοι. Θα έχουμε ισχυρό τοπικό Κοινοβούλιο, με ενισχυμένες εξουσίες και παράλληλα θα επωφελούμαστε από τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ισχύ που θα μας δίνει η συμμετοχή στην ευρύτερη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην περίπτωση που η Σκοτία αποσχισθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψετε να χρησιμοποιεί ως νόμισμά της την αγγλική λίρα, όπως θέλει ο Αλεξ Σάλμοντ;

Εάν η Σκοτία αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να φύγει και από την αγγλική λίρα. Διακεκριμένοι οικονομολόγοι και συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί ότι η νομισματική ένωση μεταξύ μιας ανεξάρτητης Σκοτίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η θέση του Αλεξ Σάλμοντ ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στερείται αξιοπιστίας.

Αλεξ Σάλμοντ

Λέμε «ΝΑΙ» για να μην αποφασίζουν για εμάς τα ανάκτορα

Ενα βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του «ΟΧΙ» είναι ότι μια ανεξάρτητη Σκοτία δεν θα έχει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτεί τις δημόσιες δαπάνες της, όπως στην Εκπαίδευση και στην Υγεία. Yποστηρίζoυν ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο στη Β. Θάλασσα μειώνονται συνεχώς, άποψη που υποστηρίζουν μεγάλοι επιχειρηματίες της Σκοτίας. Σχετικά με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο έχουν δημοσιοποιηθεί διαφορετικές απόψεις. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών τα υπολογίζει στα 68 δισ. για τα επόμενα 27 χρόνια, ενώ η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι 360 δισ. για το ίδιο διάστημα. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκοτίας Αλεξ Σάλμοντ, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» έδωσε τους δικούς του αριθμούς στο θέμα αυτό. «Τα αποθέματα σε πετρέλαιο και αέριο που έχει η Σκοτία υπολογίζονται σε 1 τρισ. λίρες! Αλλά θέλω να διευκρινίσω ότι η Σκοτία δεν βασίζεται στο πετρέλαιο και στο αέριο, αυτά είναι "μπόνους". Εχουμε και άλλους πόρους, όπως βιομηχανίες φαρμάκων και παραγωγής παιχνιδιών, τρόφιμα, ποτά και φυσικά θα υπενθυμίσω το ουίσκι και τα αγροτικά προϊόντα. Ο αναγνωρισμένος διεθνής οργανισμός ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του έχει εκτιμήσει ότι η Σκοτία μόνη της μπορεί να είναι μια πλούσια χώρα, πλουσιότερη από τη Γαλλία και από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή όλοι οι πόροι μας σπαταλώνται από την κεντρική κυβέρνηση του Ουέστμινστερ με βάση τις δικές της προτεραιότητες και όχι ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του λαού της Σκοτίας, γι' αυτό έχουμε υποβαθμισμένο σύστημα Υγείας. Οι άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα είναι αυτοί που μπορούν να αποφασίζουν και να εξυπηρετούν καλύτερα το μέλλον της και όχι όταν αποφασίζει από απόσταση μια κεντρική κυβέρνηση. Η Σκοτία μόνη της έχει τους πόρους και τις προδιαγραφές να φθάσει στο ίδιο πλούσιο επίπεδο ζωής με τη Νορβηγία. Οι δυο χώρες έχουν χαρακτηριστικές ομοιότητες. Στην ίδια χρονική περίοδο αρχίσαμε τις γεωτρήσεις πετρελαίου και τώρα έχουμε τα ίδια αποθέματα σε πετρέλαιο και αέριο. Εχουμε και τον ίδιο πληθυσμό, 5,5 εκατομμύρια. Η ανεξάρτητη Σκοτία μπορεί να γίνει μια δεύτερη Νορβηγία, όσον αφορά το κοινωνικό και το οικονομικό επίπεδο».

Η ηγεσία της ΕΕ έχει δηλώσει ότι εάν η Σκοτία γίνει ανεξάρτητη θα παύσει αυτόματα να είναι μέλος της Ενωσης, γεγονός που θα έχει επίπτωση στις εμπορικές σχέσεις σας με την Ευρώπη, και λογικά θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία σας.

Αυτά είναι αστεία πράγματα. Η Σκοτία ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και 40 χρόνια και θα παραμείνει μέλος της και στην περίπτωση που γίνει ανεξάρτητη, εκτός εάν εμείς μόνοι μας αποφασίσουμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ.

Και το νόμισμα που θα έχει η ανεξάρτητη Σκοτία;

Η στερλίνα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα συμφωνήσει σ' αυτό η αγγλική κυβέρνηση.

Η πρωτεύουσα της Σκοτίας, το Εδιμβούργο, είναι γνωστή από την νεοκλασική περίοδο ως «Αθήνα του Βορρά». Αυτό σας φέρνει κοντά στην Ελλάδα;

Το Εδιμβούργο είναι πλούσιο σε νεοκλασική αρχιτεκτονική και αυτό είναι πηγή έμπνευσης και πολιτισμού για μένα. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα, θαυμάσιοι άνθρωποι οι Ελληνες, ένας πολύ στενός συνεργάτης μου που έχει αναλάβει τώρα τα θέματα ΜΜΕ, ο Ρόντι Τόμσον, έχει σχέσεις στην Ελλάδα και ήταν παρών στην Αθήνα πριν από λίγα χρόνια, για να συμπαρασταθεί στους Ελληνες που οργάνωναν την κίνηση διαμαρτυρίας εναντίον των μέτρων λιτότητας στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες.

Ο Αλεξ Σάλμοντ επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει και την προσωπική του επιδίωξη για ανεξαρτησία της Σκοτίας.

«Η ανεξαρτησία της Σκοτίας δεν έχει να κάνει με εθνικιστικά ή οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Δεν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια Σκοτία μόνο για Σκοτσέζους, αλλά μια Σκοτία που θα είναι καλύτερη για όλους όσοι ζουν εδώ. Απ' ο,τι γνωρίζω στη Σκοτία ζουν 30.000 οικογένειες από την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι ένα πολύ ζωντανό και δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας μας. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια Σκοτία που θα αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικής και αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos