Η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit ξεκινά...

21 Μαρτίου 2017 14:57

Η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit ξεκινά και επισήμως στις 29 Μαρτίου, και μαζί της η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας τόσο για τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ.


Η Τερέζα Μέι θα αποστείλει την επιστολή με την οποία θα ενεργοποιεί το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και 48 ώρες αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, τα 27 μέλη της ΕΕ θα έχουν στα χέρια τους το σχέδιο των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.
«Τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν, αφού θα έχουν συναντηθεί τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν τη διαπραγματευτική δικαιοδοσία της Κομισιόν.
Εκτιμάται ότι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα ακολουθήσει την έναρξη της διαδικασίας του Brexit εκ μέρους της Βρετανίας θα πραγματοποιηθεί «τέσσερις έως έξι εβδομάδες» μετά την επιστολή της Μέι.
Αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει είναι πρωτόγνωρο και έρχεται σε μια στιγμή που η ΕΕ ήδη κάνει λόγο για μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων», χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως πώς ακριβώς θα γίνεται ο διαχωρισμός.
Η απαρχή του Brexit συμπίπτει με την πανηγυρική σύνοδο για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Λονδίνο αφήνει να εννοηθεί ότι ήθελε να έχει προχωρήσει νωρίτερα στην ενεργοποίηση του Αρθρου 50, αλλά αναγκάστηκε να καθυστερήσει μετά την αιφνιδιαστική απαίτηση της Σκοτίας για δεύτερο δημοψήφισμα.
Brexit... από 29 Μαρτίου
Το θέμα είναι ότι η 60ή επέτειος της ΕΕ θα βρει την Ενωση να αποχαιρετά ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της έπειτα από 46 χρόνια κοινής πορείας.
Τους ερχόμενους μήνες το έργο και των δύο πλευρών θα έχει τεράστιο όγκο, προκαλώντας ήδη αμφιβολίες για το κατά πόσο τα δύο χρόνια που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα είναι αρκετά για να ολοκληρωθεί.
Χιλιάδες ευρωπαϊκοί νόμοι και οδηγίες θα πρέπει να συζητηθούν, μείζον ζήτημα φυσικά αποτελούν τα σχεδόν 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ένα εκατομμύριο Βρετανών που ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες περιοδεία για να καθησυχάσει τους πολίτες για το μέλλον της χώρας εκτός ΕΕ και επίσης να διασκεδάσει τα σενάρια που κυκλοφορούν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.
Η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες πριν από τον Μάιο του 2020, ωστόσο οι φήμες φουντώνουν και οι Εργατικοί που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δηλώνουν «ετοιμοπόλεμοι».
Η Μέι προς το παρόν επικεντρώνεται στην επιδίωξη της κυβέρνησής της από τις διαπραγματεύσεις που θα είναι, όπως τονίζει εκπρόσωπός της, μια συμφωνία που θα φέρει μια νέου τύπου συνεργασία ανάμεσα στη χώρα της και την ΕΕ.
Ελπίδα του Λονδίνου είναι ότι η ΕΕ θα δείξει αρκετή καλή θέληση, ώστε να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία μέσα σε 24 μήνες, παρά τις δυσκολίες.
Εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι οι Βρυξέλλες πολύ δύσκολα θα ασχοληθούν με την κατάρτιση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Λονδίνο πριν από τις γερμανικές εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο, οπότε φαίνεται μάλλον πιθανή η εκδοχή να υπάρχει ένα σχέδιο Β.
Μια πληροφορία που κυκλοφορεί θέλει τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε μηδενικούς δασμούς για περίπου μία δεκαετία, κάτι που δίνει τον απαιτούμενο χρόνο για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία.

ΕΜΠΟΔΙΟ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Το σημαντικότερο εμπόδιο για μια γρήγορη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μάλλον η ελεύθερη μετακίνηση. Στους ευρωσκεπτικιστικούς κύκλους κυκλοφορεί η ιδέα μιας «προσωρινής βίζας» που θα επιτρέπει την είσοδο όλων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos