×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Intel αναπτύσσει 3D κάμερα που «καταλαβαίνει» τα συναισθήματα των χρηστών

29 Αυγούστου 2013 10:09

Η κάμερα θα κυκλοφορήσει αρχικά με τη μορφή εξωτερικού περιφερειακού, μέσα στους επόμενους μήνες.

Μία πρωτοποριακή κάμερα έχει στα σκαριά η Intel, η οποία μεταξύ άλλων θα αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται στο οπτικό της πεδίο.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο σάιτ NetworkWorld το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας Anil Nanduri, αναφέροντας πως η κάμερα θα μπορεί να αποκρυπτογραφεί τις εκφράσεις του προσώπου, «καταλαβαίνοντας» επομένως αν ο χρήστης είναι χαρούμενος, κουρασμένος ή ενθουσιασμένος.

Σύμφωνα με τον Nanduri, η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα για νέους τρόπους αλληλεπίδρασης – για παράδειγμα, την ανάπτυξη βιντεογκέιμ που θα ανταποκρίνονται στη διάθεση του παίκτη.

Η τεχνολογία βρίσκεται στο στάδιο της τελειοποίησης και πρόκειται να ενσωματωθεί Senz3D, μια εξωτερική κάμερα που αναπτύσσει η Intel μαζί με τη Logitech. Η Senz3D αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχει αρκετές ακόμη δυνατότητες, αφού θα αντιλαμβάνεται το σχήμα και το περίγραμμα των αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά της.

Έτσι, π.χ. θα μπορεί να προβάλλει μόνο τη φιγούρα του χρήστη της στις βιντεοκλήσεις, και όχι ό,τι βρίσκεται στο φόντο, και να αντιλαμβάνεται τις χειρονομίες του, «μεταφράζοντάς» τις σε εντολές στον υπολογιστή. Αυτή η διακριτική ικανότητα θα είναι χρήσιμη επίσης στην 3D εκτύπωση, αφού το περιφερειακό θα μπορεί να «σαρώνει» αντικείμενα στις τρεις διαστάσεις, για να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να αναπαραχθούν από έναν 3D εκτυπωτή.

Παράλληλα, η Senz3D θα αντιλαμβάνεται τη θέση και την κίνηση των ματιών του χρήστη. Μία λειτουργία που, σύμφωνα με τον Nanduri, θα είναι χρήσιμη για να διαπιστωθεί αν ένα παιδί είναι προσηλωμένο στο κείμενο που προβάλλεται στην οθόνη, πόσο εύκολα μπορεί να το διαβάσει και ποιες λέξεις ή φράσεις το δυσκολεύουν.

Το στέλεχος της Intel υποστηρίζει πως, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το περιφερειακό αναμένεται να ενσωματωθεί σε λάπτοπ και ultrabook από το δεύτερο μισό του 2014. Από τότε κι έπειτα, οι χρήστες θα αρχίσουν να καταφεύγουν όλο και λιγότερο στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Απώτερος στόχος είναι, μάλιστα, να μειωθούν τόσο οι διαστάσεις της κάμερας, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί και σε tablet και smartphone.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos