×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κέντρο Υγείας Μήλου

23 Οκτωβρίου 2013 16:16

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο της Πλακιώτικης Ένωσης Μήλου με αρ. πρωτ. 17/2013 σχετικά με το Κέντρο Υγείας Μήλου.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι « Η αφορμή γι΄ αυτή την παρέμβαση μας, είναι η διαπίστωση με την σχεδόν καθημερινή επαφή μας με ανθρώπους του Κ.Υ. ότι δεν υπάρχει το ελάχιστο απαιτούμενο Ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των εφημεριών και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Κ. Υ. Μήλου εδώ και ένα χρόνο. Η κραυγή αγωνίας των εναπομεινάντων Ιατρών για την υγεία των κατοίκων αυτού του νησιού δεν φτάνει στα αυτιά της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, αφού στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και επιστολές τους, η μόνη απάντηση που παίρνουν είναι "κάντε ότι νομίζετε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα"! Οι 2 Γενικοί Ιατροί του Κ. Υ. Μήλου εφημερεύουν από 15 μέρες τον μήνα και οι 2 Αγροτικοί Ιατροί από 7, χωρίς την απαιτούμενη ανάπαυση και βάζουν την υγεία των κατοίκων του νησιού πάνω από την δική τους υγεία και πάνω από την προσωπική τους ζωή.»

Επισυνάπτεται το έγγραφο

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 23.10.2013

Ο καταθέτων Βουλευτής Νικόλαος Συρμαλένιος

ΠΛΑΚΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1999

ΠΛΑΚΕΣ ΜΗΛΟΥ

Προς Δήμο Μήλου

Υπ'όψην Δημάρχου Μήλου

Υπόψην προέδρου Δ.Σ. Σοφιας Βαμβακαρη

Κοιν Δημοτικου Συμβουλιου

Θέμα : Αιτημα συζήτησης (σε Προ-ημερισίας διαταξης) λειτουργικών προβλημάτων Κέντρου Υγείας Μήλου.

Εμείς, σαν Πλακιώτικη Ένωση και δημότες αυτού του νησιού θέλουμε να θίξουμε γι ακόμη μια φορά τα προβλήματα του Κ. Υ. Μήλου, το οποίο και (τυπικά) γειτνιάζει με τον οικισμό μας .

Προβλήματα που ολοένα και πληθαίνουν και μας αφορούν σε κύρια βάση και ως Πολιτιστικό σύλλογο αλλά κυρίως,ως,πολίτες..

Η αφορμή γι αυτή την παρέμβαση μας, είναι η διαπίστωση με την σχεδόν καθημερινή επαφή μας με ανθρώπους του Κ.Υ. ότι δεν υπάρχει το ελάχιστο απαιτούμενο Ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των εφημεριών και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Κ. Υ. Μήλου εδώ και ένα χρόνο.

Η κραυγή αγωνίας των εναπομείναντων Ιατρών για την υγεία των κατοίκων αυτού του νησιού δεν φτάνει στα αυτιά της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, αφού στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και επιστολές τους, η μόνη απάντηση που παίρνουν είναι "κάντε ότι νομίζεται, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα"!

Οι 2 Γενικοί Ιατροί του Κ. Υ. Μήλου εφημερεύουν από 15 μέρες τον μήνα και οι 2 Αγροτικοί Ιατροί από 7, χωρίς την απαιτούμενη ανάπαυση και βάζουν την υγεία των κατοίκων του νησιού πάνω από την δική τους υγεία και πάνω από την προσωπική τους ζωή. Και για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος πρέπει αρχικά να κατανοήσετε το πρόβλημα. Τι σημαίνει εφημερία;

Πόσες λοιπόν είναι οι εφημερίες που αναλογούν σε κάθε Ιατρό; Πόσοι Ιατροί πρέπει να εφημερεύουν καθημερινά;

Οι εφημερίες χωρίζονται σε ενεργείς (24-ωρο μέσα στο Κ. Υ.) και ετοιμότητας (ο ιατρός εφημερεύει απο το σπίτι). Ο διευθυντής, κος Αποστολόπουλος Ηλίας, βάση νόμου οφείλει να κάνει 5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας. Η επιμελήτρια Β´ Μπάρτζου Θεοδώρα οφείλει να κάνει 7 ενεργείς και 4 ετοιμότητας. Οι Αγροτικοί Ιατροί οφείλουν να κάνουν 7 ενεργείς. Κάθε μέρα στο Κ. Υ. πρέπει να είναι ο Ιατρός εφημερίας και ετοιμότητα ο ειδικός. Επίσης, ο Ιατρός που εφημέρευε την προηγούμενη, δικαιούται μετά το πέρας της εφημερίας, ανάπαυση.

Και εκτός αυτού είναι τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία κατά μέσο όρο είναι 50 ημερησίως και η συνταγογράφηση 25-40 βιβλιάρια επίσης ημερησίως (κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμοί αυτοί τριπλασιάζονται).

Οπότε τα κουκιά δεν βγαίνουν, χάνονται στο μέτρημα.

Και όπως και να το προσπαθήσουν, δεν καλύπτονται τα κενά...

Οι νέοι Ιατροί δεν πάνε στην επαρχία και πόσο μάλλον σε νησιά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης και το στρες για τα επείγοντα περιστατικά που πρέπει να διακομιστούν είναι πολύ χειρότερα! Διότι όπως και να το κάνουμε, στη στεριά έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στα κατά τόπους Νοσοκομεία.

Οπότε και πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον, ΕΝΑΣ παραπάνω λόγος για να διαλέξουν τα νησιά για να εκπληρώσουν την θητεία τους. Ποιοί λόγοι θεωρούνται ελκυστικοί; Σ αυτό μπορεί να βοηθήσει η φαντασία του καθενός....

Στην παρούσα φάση, στο δικό μας νησί, στη Μήλο μας, που έχει ξεχάσει παντελώς η Πολιτεία, παρατηρείται μια εγρήγορση στα θέματα του νερού και του λιμανιού των Πολλωνίων με «μη ρεαλιστικά αποτελέσματα»..

Αλλά.. άμα δεν έχουμε την υγεία μας, ποιος θα χρειάζεται το νερό και το λιμάνι; Τα εν λόγω ζητήματα είναι ίσως από τα πιο σοβαρά θέματα για το νησί της τελευταίας 5ετίας τουλάχιστον μιας και πρόκειται για έργα υποδομής ,και στήριξης του μέλλοντος όλων μας, αλλά δεν πιστεύετε ότι η Υγεία μας είναι πάνω απ´ όλα;

Το κέντρο Υγείας είναι δικό μας, είναι του νησιού μας , δεν είναι μια ελεγκτική η οικονομική υπηρεσία, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί ..

Η αδιαφορία του κράτους να λύσει βασικά ζητήματα του Κ.Υ.Μ. , δείχνοντας μας πως (όπως τόσες άλλες Δημόσιες υπηρεσίες σε νησιά) προφανώς ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ, πρέπει να μας βρει αντιμέτωπους και τουλάχιστον ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ.

Η εποχή που οι επιστολές και οι διαβεβαιώσεις, ήταν και «πιστευτές», έχει περάσει!

Ανεξαρτήτως θεσμών και δικαιωμάτων, και με όλο τον σεβασμό σε αυτούς, σαν σύλλογος αλλά και σας πολίτες αυτού του τόπου, ζητάμε να αναγνωστεί η παρούσα επιστολή και να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης , στο σημερινή έκτακτη 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τιμή για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Αριστόδημος Μ. Δεληβασιλείου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos