Το 15ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ -για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και το 8ο Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού

13 Οκτωβρίου 2017 13:38

θα πραγματοποιηθούν από 25 έως 30 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο "Αegialis Hotel & Spa" στην Αμοργό.

Οργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων- Αιγιάλη, Αμοργού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» -ΕΣΠΑ 2014-2020 ,του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ και του Δήμου Αμοργού.

Το θέμα του συνεδρίου είναι : «Ο Κινηματογράφος – Πρόκληση για την Τοπική Προβολή και Οικονομική Ανάπτυξη».
Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το « Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους ΑΜΟΡΓΟΥ» φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Δια βίου μάθηση». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Περιβάλλον και Δια Βίου Μάθηση» με προβολή 5 περιβαλλοντικών ταινιών και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας που θα ενθαρρύνει τον παγκόσμιο τουρισμό μέσω των οπτικοακουστικών μέσων.
• Το φετινό Φεστιβάλ είναι επίσης αφιερωμένο στον Γάλλο σκηνοθέτη Luc Besson με την ευκαιρία των 30 ετών από τα γυρίσματα στην Αμοργό της ταινίας του «Το απέραντο Γαλάζιο» . Ομιλία θα παρουσίασει ο παραγωγός της ταινίας Νίκου Γιαννόπουλου.
Θα αναπτυχθούν επίσης τα θέματα: Film Commission - Eργαλείο έλξης για διεθνείς παραγωγές, O ρόλος των Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για διεθνή προβολή – Υπόθεση CIFFT, Κινηματογραφικός Τουρισμός στην Ελλάδα: Tα νομικά και οικονομικά πλαίσια για δυνατότητα επένδυσης ενός παραγωγού στην Ελλάδα, Ακαδημία Κινηματογράφου: Σεμινάρια για νέους και μελλοντικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες.
Σημαντική θα είναι η συμμετοχή:
Alexander Kammel- Director of CIFFT, Michael Wood – σκηνοθέτης/παραγωγός BBC, Leon Eaton – Filmmaker, Rebecca Dobbs – Producer/director – UK, Margarita Peric- Croatian Film Commission, Bas van der Ree- Netherlands Film Commission, Βένια Βέργου- Hellenic Film Commission, Kαλογερόπουλος- Hellenic
Film Οffice Στερεά Ελλάδα, Spomenka Saraga- Croatian Film Producer.
Στο θέμα " Κινηματογράφος: ένα διεθνές οικονομικό αναπτυξιακό εργαλείο" θα αναφερθούν :
• Κωνσταντίνος Tσέγας, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ: Οι οικονομικές ευκαιρίες και δυνατότητες στην Ελλάδα για οπτικοακουστικές παραγωγές
• Γιώργος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων: Η επένδυση στη Σύρο
• Aντώνης Κιούκας, Film director and producer: Μovies, high return on investment

Η εκδήλωση περιέχει επίσης :
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: παρουσίαση του φεστιβάλ και της σημασίας του για το νησί στους μαθητές της Αμοργού
.• Master Class: κινηματογραφική δημοσιογραφία, από τον John Driedonks, Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ουτρέχτης και τον Ελληνα σκηνοθέτη Αντώνη Κιούκα.
• Πολλαπλές προβολές ταινιών: στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων, στο Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων, στην πλατεία της Αιγιάλης, στο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αμοργού.

Σημαντικές ομιλίες από συνέδρους Έλληνες και ξένους, ταξιδιωτικές ανακοινώσεις, ταξιδιωτικές ταινίες υψηλής αισθητικής από πολλές χώρες του κόσμου, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, συμπράξεις, προτάσεις, συνεργασίες, γευσιγνωστικές προκλήσεις και μουσική ψυχαγωγία είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που συνθέτουν το ενδιαφέρον μωσαϊκό και του φετινού οράματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και της προέδρου του Ειρήνης Γιαννακοπούλου.
Το όραμα αυτό δεν εξαντλείται στις συνήθεις τουριστικές τακτικές, αλλά επενδύει έμπρακτα στον πολιτισμό, την παιδεία και την οικολογία. Δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική εκοαίδευση, τον εναλλακτικό και τον βιώσιμο τουρισμό, με την πραγματοποίηση δράσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων που ως στόχο έχουν την εκπαίδευση και την ενίσχυση της προβολής του Αιγαίου, των Κυκλάδων, της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης ιστορίας της Αμοργού, όπως και των υλικών και των πολιτισμικών αγαθών που έχει να προσφέρει στους επισκέπτες που κάθε χρόνο αυξάνονται.
Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού θα διαγωνιστούν 60 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο για τα 5 Βραβεία του Φεστιβάλ, που θα απονείμει η Κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους:

• Σεμίνα Διγενή – Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια – Συγγραφέας, Ελλάδα.
• John Driedonks, Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ουτρέχτης -
• Alexander Kammel, Διευθυντής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Κανών, Αυστρία
• Ewa Kotus, διοργανώτρια του Φεστιβάλ "Film, Art & Tourism" στην Πολωνία -
• Παναγιώτης Μήλας, Δημοσιογράφος, Ελλάδα
• Spomenka Saraga
• Luka Benko

Τα βραβεία των ταινιών, κυκλαδικά ειδώλια, θα φιλοτεχνηθούν από τον γλύπτη Νίκο Καρπούζη.
Από φέτος το "Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού" είναι επίσημο μέλος του CIFFT – Διεθνoύς ομοσπονδίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Τουρισμού, που σκοπεύει να διατηρήσει και να ενθαρρύνει το οπτικοακουστικό έργο στη διεθνή τουριστική βιομηχανία.
Όλες οι προβολές και οι διαλέξεις είναι δωρεάν , ανοιχτές στο κοινό και προσβάσιμες για ΑΜΕΑ ώστε όλοι οι κάτοικοι της Αμοργού και οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να αντλήσουν πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το παράλληλο πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα προβάλλουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Αμοργού:
- Ο Αρχαιολογικός Τουρισμός, με επισκέψεις σε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία της Αμοργού, όπως ο Πύργος Αγίας Τριάδας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Πύργος του Γαβρά), στη Χώρα της Αμοργού, με τη σπουδαία Αρχαιολογική Συλλογή.
- Ο Γαστρονομικός τουρισμός, με εκδηλώσεις παρουσίασης και προβολής της τοπικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και των τοπικών συνταγών του νησιού, στην Αρκεσίνη, στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη , για την ενημέρωση των ξένων καλεσμένων.
- Ο Περιπατητικός Τουρισμός, ξενάγηση στο δίκτυο ιστορικών μονοπατιών της Αμοργού με την αναπάντεχη ποικιλία βοτάνων.
- Ο Θρησκευτικός Τουρισμός, επίσκεψη και ξενάγηση στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, υποψήφιο για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO , καθώς και στον Αι Γιώργη Καταπόλων.
- Ο Τουρισμός Wellness, ανερχόμενη τάση ταξιδευτών για τουρισμό Υγείας και ευεξίας. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του "ELYSIA" 1ου Διεθνούς Συνεδρίου YOGA στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό από 5 -11 Απριλίου του 2017

ΘΕΜΑ: Ο κινηματογράφος πρόκληση για την τοπική οικονομική ανάπτυξη
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
08:00-10:00- Πρωινό.
10:00-10:30- Καλωσόρισμα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων κ. Ειρήνη Γιαννακοπούλου & τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού κ. Αντώνη Κιούκα .
10:30-12:00 Αφιέρωμα ‘’Προστασία του περιβάλλοντος, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση’’ με προβολή 5 ταινιών για το περιβάλλον, στο πλαίσιο του ανωτέρω Επιχειρησιακού Προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Προστασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος - από τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Αρχέλων» – Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
12.00 – 13.00 Ακαδημία Κινηματογράφου για φοιτητές από τον καθηγητή John Driedonks
Παράλληλες δραστηριότητες:
Προβολή ταινιών στο Λύκειο Αμοργού από 11.00 έως 13.00 για τους μαθητές. Σεμινάριο για δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ από τον κ Αντώνη Κιούκα.
13:30 – 15.30 Εκδήλωση της Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού. Γεύμα στο Λακκί με επίδειξη μαγειρικής και διάλεξη για την τοπική γαστρονομία από την κ. Κατερίνα Μαρινάκη..
18:00-20:00 ΣΥΝΕΔΡΙΟ Α’ ΗΜΕΡΑ Film Commission
- Margarita Peric Επιτροπή Κινηματογράφου Κροατίας
- Bas van der Ree Επιτροπή ταινιών Κάτω Χωρών
- Βένια Βέργου - Ελληνική επιτροπή ταινιών
- κ. Καλογερόπουλος - Γραφείο κινηματογράφου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
20:00-21:00- Προβολή ταινιών του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού στο Aegialis Hotel & Spa – κατηγορία Ντοκιμαντέρ
21.30 Δείπνο καλωσορίσματος στο ξενοδοχείο - «Ambrosia Gallery Restaurant».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

08.00 - 09: 30- Πρωινό.
10: 00 - 11: 00- Κινηματογραφική προβολή του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού στο Aegialis Hotel & Spa - κατηγορία Ντοκιμαντέρ
11:00-11.30 Παρουσίαση του Αmorgos Υoga Convention
11.00 – 12.00 Ακαδημία Κινηματογράφου για φοιτητές από τον καθηγητή John Driedonks .
12: 00- Μεταφορά στο χωριό Λαγκάδα, αρχή πεζοπορίας για το χωριό Θολάρια μέσω Παναγίας Πανωχωριανής. Επίσκεψη στην Εκκλησία των Αγ. Αναργύρων και του Βυζαντινού Μουσείου στα Θολάρια. Γνωριμία με τα τοπικά βότανα.
Ομιλία: Γιώργος Λεκάκης – Διαδρομές ευεξίας. Η ευζωία στην Αρχαία Αμοργό.
14:30 - Γεύμα στην ταβέρνα «Πανόραμα»
16: 30- Αναχώρηση για το Aegialis Hotel & Spa.
19: 00-20:30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ Β’ ΗΜΕΡΑ Παραγωγή και Διανομή Τουριστικών Ταινιών
- Νίκος Γιαννόπουλος, παραγωγός, για τα 30 χρόνια του “Big Blue”
- Spomenka Saraga Παραγωγός ταινιών Κροατίας
- Alexander Kammel Director της CIFFT
- Michael Wood - BBC
20: 30-21: 30 - Προβολή ταινιών του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού στο Aegialis Hotel & Spa - κατηγορία Ταξίδια
21.30 - Δείπνο στο ξενοδοχείο

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

08.00 – 09:30- Πρωινό
09:30 - Αναχώρηση για τη Χώρα, την πρωτεύουσα της Αμοργού.
10:00-12:30- Περπάτημα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και στο Μουσείο.
Παράλληλες δραστηριότητες:
11.00 – 12.00 ΧΩΡΑ ΑΜΟΡΓΟΥ: Ακαδημία Κινηματογράφου για φοιτητές από τον καθηγητή John Driedonks -
13:00 - 15:00 - Εκδήλωση της Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού (ΙΙ). Μεσημεριανό στο εστιατόριο Marouso / Επίδειξη τοπικής κουζίνας
16: 30- Άφιξη στο Aegialis Hotel & Spa.
18: 00-19.00 Προβολή ταινιών του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού στο Aegialis Hotel & Spa – κατηγορία Ταξίδια.
19: 00-20: 30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ Γ’ ΗΜΕΡΑ Κινηματογράφος: Ένα διεθνές εργαλείο ανάπτυξης
Κωνσταντίνος Τσέγκας, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ
«Οι οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας για οπτικοακουστικές παραγωγές».
Γιώργος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. "Η επένδυση στη Σύρο".
Αντώνης Κιούκας: Σκηνοθέτης - παραγωγός " Ταινίες, επενδύσεις υψηλής απόδοσης"
20.30 - Αναχώρηση για το λιμάνι της Αιγιάλης - δημόσια προβολή ταινιών
Παρουσίαση Τυροκομεία Κυκλάδων σε συνεργασία με Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού (ΙΙΙ).: Κρασί & Τυριά - Τυροκομείο Κουφοπούλου - Νάξος
21.00 - Δείπνο με παραδοσιακή ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία.
23.00 - Επιστροφή στο Aegialis Hotel & Spa

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

08.00 – 09:30 Πρωινό.
Παράλληλες δραστηριότητες:
09:30 – Αναχώρηση για περιήγηση στην Αμοργό.
10.30 – 12.00 – Επίκεψη στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας
Ομιλία: Ελένη Μεθοδίου - θρησκευτικές και προσκυνηματικές διαδρομές πολιτιστικού τουρισμού – η περίπτωση της Αμοργού. Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, στο δρόμο για την UNESCO.
12:00-14:00 Επίσκεψη στα Κατάπολα – Περιήγηση – ξεναγήσεις.
12.30 – 13.30 Ακαδημία Κινηματογράφου για φοιτητές από τον καθηγητή John Driedonks
14.00 – 16:00 - Γεύμα
17:00- Άφιξη στο ξενοδοχείο Aegialis Ηotel & Spa
19: 00-20.00 Προβολή ταινιών του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού στο Aegialis Hotel & Spa – κατηγορία Ελληνικές ταινίες
20:00 -20.30 - Συμπεράσματα του Yperia
20.30 – 21.30 Λήξη και ανακοίνωση των νικητών του 8ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού.
21.30 – Αποχαιρετιστήριο δείπνο στο Ambrosia Gallery Restaurant.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ & ΠΡΟΒΟΛΕΣ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΑ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos