Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 - Το αναλυτικό πρόγραμμα εορτασμού

15 Μαρτίου 2016 13:50

Σύμφωνα με τα υπ’αρ. πρωτ.6780 & 6781 / 05-03-2015 έγγραφα του ΥΠ.ΕΣ & Δ/κής Ανασυγκρότησης./Γεν. Δ/νση Οικ. Υπηρ. & Διοικ/κής Υπ/ξης – Δ/νση Διοικ/κής Υποστήριξης – Τμ. Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών και Εθιμοτυπίας αναφορικά με τον εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, σας γνωρίζουμε τα εξής :


1. Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 θα εορτασθεί και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στα Σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.

2. Παρακαλούνται όλες οι Θρησκευτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πολιτικές Αρχές, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, οι Οργανώσεις, τα Σωματεία και όλοι οι Δημότες και κάτοικοι των Δήμων Πάρου & Αντιπάρου να συμμετάσχουν στον Πανηγυρικό Εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

3. Να πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου ως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου και να φωταγωγηθούν όλα τα Δημόσια, Περιφερειακά, Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα, καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών , Οργανισμών και Ιδρυμάτων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2016.

 

Η 25η Μαρτίου είναι η Εθνική Εορτή που μέσα της ενσαρκώνει όλο το μεγαλείο, όλα τα ιδανικά της φυλής μας.
Από τη μάχη του Δραγατσανίου το 1821, με αρχηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη μέχρι τη μάχη της Πέτρας το 1829, με στρατηγό το Δημήτριο Υψηλάντη και κυβερνήτη τον εθνομάρτυρα Καποδίστρια, φανερώθηκαν όλες οι αρετές του γένους αλλά και όλα τα ελαττώματα του.

Γι' αυτό η βαθύτερη έννοια του οκτάχρονου αγώνα είναι ο παραδειγματισμός.
Εάν η ομόνοια αποδειχθεί επικρατέστερη από τη διχόνοια και η σωφροσύνη από την αφροσύνη, εάν γίνουμε σε όλα Έλληνες μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την ανοδική πορεία της φυλής μας.
Τα δραματικά, τα φωτεινά και τα σκοτεινά γεγονότα της Εθνεγερσίας μας πρέπει να είναι το κρυφό Σχολειό κάθε Έλληνα που θέλει να στοχάζεται σωστά για την μοίρα του τόπου του.
Σήμερα λοιπόν 25η Μαρτίου πρέπει να στρέψουμε τη μνήμη μας προς τους πατέρες μας που εδώ και 195 χρόνια αποφάσισαν το μεγάλο ξεσηκωμό.
Σήμερα έχουμε καθήκον να θυμηθούμε, να χαρούμε και να συγκινηθούμε.

Ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου

Κων/νος Ν. Μπιζάς

Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει :

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

- Ώρα 09:00

Εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

- Ώρα 11:30

Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, στο μνημείο της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους από αντιπροσωπείες μαθητών Γενικού Λυκείου Πάρου, 1ου ΕΠΑ.Λ Πάρου, Γυμνασίου Πάρου και Δημοτικών Σχολείων Παροικίας, προσερχόμενους με επικεφαλής καθηγητές και δασκάλους, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

- Ώρα 07:30

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης.

- Ώρα 10:00

Επίσημη δοξολογία στο Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρουσία Αρχών, μαθητών των Σχολείων της Παροικίας, Οργανώσεων, Σωματείων και κατοίκων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δημοτικός Σύμβουλος και Καθηγητής του 1ου ΕΠΑ.Λ Πάρου κ. Χαράλαμπος Μαλινδρέτος.

- Ώρα 10:30

Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων, Σχολείων, Εφεδροπολεμιστών, αντιστασιακών Οργανώσεων, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Συλλόγων κλπ.

Σιγή ενός λεπτού - ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

- Ώρα 11:00

Παρέλαση των μαθητών των Σχολείων της Παροικίας στην Παραλιακή Λεωφόρο, Ακτή Γιάννη Πάριου.

Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Μαούνης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου και βοηθός Τελετάρχη ο κ. Ευάγγελος Μήτσκας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου.

- Ώρα 20:00

Συγκέντρωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Παροικίας για την αναβίωση του Εθίμου της Λαμπαδηφορίας στην μνήμη της ΜΑΝΤΩΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Συμμετέχουν :
- Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πάρου
υπό την Διεύθυνση του Ιωάννη Κούρτη
- Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πάρου
υπό την Διεύθυνση της Ρένας Τσακίρη

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos