Αλιεία στις Κυκλάδες: Παρόν και Μέλλον

07 Μαϊος 2013 15:32

Η Επιτροπή που ανέλαβε να οργανώσει το διήμερο αλιείας στην Πάρο μετέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ενημέρωσε για τις εργασίες και τις συζητήσεις του διημέρου.

Ο Γιάννης Χανιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης κι ο Χρίστος Γεωργούσης διάβασε το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο. Οι προτάσεις προς τα Δήμο και τις άλλες υπηρεσίες θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ «ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ»

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Στην Πάρο των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε συνάντηση ψαράδων στις 30 και 31 Μαρτίου 2013 με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών (διήμερο αλιείας με τίτλο «Αλιεία στις Κυκλάδες: Παρόν και μέλλον»). Οι συζητήσεις έγιναν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος». Παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη, ο λιμενάρχης Πάρου, εκπρόσωποι της περιφέρειας, ψαράδες από την Πάρο, Αντίπαρο και τις άλλες Κυκλάδες και άλλοι, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που επισυνάπτουμε.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε την απρόβλεπτα μεγάλη συμμετοχή των ψαράδων και την ανάγκη τους να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους εδώ και τώρα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επισημάνθηκαν τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα τα οποία θέτουμε υπόψη της αυτοδιοίκησης των νησιών μας και των αρμοδίων υπηρεσιών:

Α) Τα ιχθυοαποθέματα στο χώρο των Κυκλάδων έχουν σημαντικά μειωθεί και οι αιτίες είναι πολλές. Υπεραλίευση, παράνομες δραστηριότητες και άλλες πολλές.

Β) Η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες ψαράδες και γενικά σε όσους ζουν από τη θάλασσα, που στα νησιά μας είναι πολλοί.

Γ) Η παράκτια με τη μέση αλιεία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν έχουν ακόμα βρεθεί τρόποι να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της συνεργασίας και των τρόπων επίλυσης των μεταξύ τους προβλημάτων και ενός διακανονισμού με σεβασμό στα όρια και στις δραστηριότητες της κάθε πλευράς. Εδώ ίσως ευθύνεται και η πολιτεία που δεν φροντίζει να βρει και να εφαρμόσει τη χρυσή τομή.

Δ) Απέραντη, ατελείωτη, περίπλοκη, απαρχαιωμένη, αλληλοκαλυπτόμενη και συχνά ανεφάρμοστη είναι η πολυνομία που ισχύει για την αλιεία. Πολύπλοκος είναι και ο Κανονισμός της Μεσογείου.

Ε) Ουσιαστικά δεν υπάρχει αστυνόμευση. Παρατηρείται το φαινόμενο, ενώ υπάρχει η σχετική νομοθεσία το ένα λιμεναρχείο να υιοθετεί διαφορετική πολιτική από το άλλο, λες και είναι στη δικαιοδοσία τους η εφαρμογή των νόμων κατά την προσωπική αντίληψη του κάθε λιμενάρχη.

ΣΤ) Τα θηλαστικά (δελφίνια και φώκες) δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και προξενούν καταστροφές στα δίχτυα και τα μηχανήματα της αλιείας. Η πολιτεία δεν έχει αξιοποιήσει σχετικές ρυθμίσεις για την αποζημίωση των ψαράδων για ζημιές που παθαίνουν από προστατευόμενα είδη.

Ζ) Από τις συζητήσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη εκπαίδευσης των αλιέων, αλλά και της εισαγωγής «θαλασσομαθημάτων» στα σχολεία των νησιών. Ανάγκη εκπαίδευσης υπάρχει και για τους ασχολούμενους με τον έλεγχο.

Η) Το επάγγελμα του ψαρά είναι απροστάτευτο και παρά το ότι αυτό έχει επισημανθεί εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ακόμα οργανωμένο και ενημερωμένο Μητρώο Αλιέων. Κίνητρα για την είσοδο στην αλιεία νέων ανθρώπων δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα το επάγγελμα να φθίνει. Τα μικρότερα σκάφη που αποτελούν πλειοψηφία δεν προστατεύτηκαν.

Θ) Το κύκλωμα εμπορίας δρα ανεξέλεγκτα και χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Ψαραγορές οργανωμένες σε τοπικό περιβάλλον δεν λειτουργούν κι έτσι συχνά δεν προωθούνται τα προϊόντα.

Ι) Η θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων έχει μια ιδιαιτερότητα και χρειάζεται επειγόντως ένα μεγάλο πρόγραμμα μελέτης, ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας όπως είναι οι τόποι αναπαραγωγής, οι θέσεις ποσειδωνίας, οι τραγάνες, τα κοράλλια κ.λ.π.

ΙΑ) Προγράμματα σύνδεσης της αλιείας με τον τουρισμό δεν έχουν προχωρήσει.

ΙΒ) Η μείωση, η εξαφάνιση ορισμένων ειδών και η είσοδος στις θάλασσές μας ψαριών άλλων θαλασσών καθώς και η εξάπλωση άλλων ειδών και φυκών απαιτούν περαιτέρω έρευνες και μελέτες τόσο για τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά όσο και για την αντιμετώπισή τους.

ΙΓ) Η ερασιτεχνική αλιεία δρα ανεξέλεγκτα και συχνά ανταγωνίζεται την επαγγελματική ακόμα και στην εμπορία.

Πάρος 23 Απριλίου 2013-04-23

Η Επιτροπή που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Παναγιώτης Κουτσουράκης, αντιδήμαρχος

Χρίστος Γεωργούσης, μέλος του «Αρχίλοχου»

Μαρία Μαύρη, χημικός

Σπύρος Μητρογιάννης, μέλος του «Αρχίλοχου»

Μαρία Μπιρμπίλη, γεωλόγος

Γιάννης Περαντινός, καπετάνιος

Μαρία Πούλιου, ιχθυολόγος

Γιάννης Χανιώτης, ιχθυολόγος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos