Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου Κ. Μπιζάς προς Υπουργό Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη για το νέο αεροδρόμιο

21 Φεβρουαρίου 2018 14:47

ΘΕΜΑ : << Ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου Πάρου >>

Κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζω ότι το νέο Α/Δ της Πάρου αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο την τελευταία εικοσαετία..

Οι διαδικασίες χωροθέτησης, τεχνικών περιβαλλοντικών μελετών κλπ για την κατασκευή του νέου διαδρόμου ξεκίνησαν από το 1996, ενώ η δημοπράτηση του έργου νέου διαδρόμου μήκους 2000 μέτρων και επιχειρησιακού μήκους 1400 μέτρων , ύψους 15,2 εκ. ευρώ, δημοπρατήθηκε το 2011 με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και παραδόθηκε στις 15 Μαίου 2016.

Κατόπιν με το α.π. Δ7/Γ/7099/2423/ 01-04-2016 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων αποφασίστηκε η έγκριση για την κατασκευή του έργου <<Ανέγερση κτιρίου για την προσωρινή λειτουργία του αεροσταθμού στον νέο αερολιμένα Πάρου, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και οδών πρόσβασης>> με δαπάνες της εταιρείας "OLYMPIC AIR". Το έργο υλοποιήθηκε με βάση τις μελέτες που εκπονήθηκαν από την Α.Μ.Κ.Ε. για την δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων νέου αερολιμένα Πάρου και με την εποπτεία-επίβλεψη του έργου από την Υ.Π.Α.- Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Στις 26 Ιουλίου 2016 προσγειώθηκε η πρώτη πτήση στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου και στις 29 Ιουλίου 2016 εγκαινιάσθηκε η λειτουργία του νέου αεροδρομίου Πάρου με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, την δική σας ως αρμόδιου Υπουργού , των τοπικών Βουλευτών, Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων Υπηρεσιακών παραγόντων .

Κύριε Υπουργέ,

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας στην Πάρο στις 26 Απριλίου 2016 αλλά και κατά την τελετή των εγκαινίων στις 29 Ιουλίου 2016 τόσο εσείς όσο και ο κ. Πρωθυπουργός είχατε υποσχεθεί την άμεση δρομολόγηση της 2ης φάσης εργασιών για τον διπλασιασμό της ωφέλιμης επιφάνειας του αεροσταθμού σε 1500 τετραγωνικά μέτρα για την κάλυψη της επιβατικής κίνησης σε βάθος τετραετίας .

Δυστυχώς όμως δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα οι σχετικές εργασίες για τον διπλασιασμό της επιφάνειας του αεροσταθμού με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τα παράπονα των επισκεπτών μας για την μη επάρκεια των χώρων που εξυπηρετούν τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις του αεροδρομίου.

Ο υπάρχων αεροσταθμός εξυπηρέτησε συνολικά το προηγούμενο έτος 163.117 επιβάτες ( 87487 αφίξεις και 75630 αναχωρήσεις )
Για το έτος 2018 αναμένονται περισσότερα δρομολόγια οπότε αναμένουμε και περισσότερους επισκέπτες.
Είναι προφανές λοιπόν ότι τα παράπονα θα ενισχυθούν με αρνητικές συνέπειες για την λειτουργία του αεροδρομίου και την τουριστική εικόνα της χώρα μας.
Τα παραπάνω καθιστούν απαραίτητη την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την άμεση επέκταση του υπάρχοντος αεροσταθμού στα 1500 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης σας αναφέρω ότι σύμφωνα με το « Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων και Μεταφορών ( ΣΠΕΜ ) 2014-2025 » όπως διαμορφώθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο παράρτημα Γ του ΣΠΕΜ και ειδικά στα στοιχεία προτεινόμενων έργων στην σελίδα 140 με Α/Α 144 αναφέρεται το έργο «Αεροδρόμιο Πάρου» που αφορά κτιριακά 7500 τ.μ. με προϋπολογισμό 10 εκ. € , δηλώνεται ότι οι μελέτες έχουν ανατεθεί, το χρονοδιάγραμμα διαγωνιστικής διαδικασίας θα είναι 8/2017-7/2018 και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα είναι 9/2018-12/2020.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ποιο στάδιο βρίσκονται :
Α) Η 2η φάση των εργασιών για τον διπλασιασμό του αεροσταθμού σε 1500 τετραγωνικά μέτρα και
Β) Η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την ωρίμανση του φακέλου κατασκευής του μεγάλου αεροσταθμού 7500 τ.μ.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου
& Έπαρχος Π.Ε. Πάρου
Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos