Ομιλία με θέμα, ''Από τις Αστρονομικές γνώσεις στα Κυκλαδικά Τηγανόσχημα, στο μηχανισμό των Αντικυθήρων''

11 Νοεμβρίου 2014 20:05

Πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 1-11-2114 (στο χώρο του Αρχίλοχου), με ομιλητή τον κ. Ξενοφώντα Μουσά, καθηγητή Φυσικής Διαστήματος, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής).

Με εκθέσεις και διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων μεταξύ των οποίων και από τη ΝΑΣΑ

Την ομιλία διοργάνωσε η Ο.ΠΑ.Σ (Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων), σε συνεργασία με τον σύλλογο ''Αρχίλοχος'' και τον Δήμο ''Πάρου''.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ο.ΠΑ.Σ κ. Βαγγέλης Φράγκος σημειώνοντας

''Μια βραδιά λοιπόν ανασκαφής στην <πνευματική Αμφίπολη> των Κυκλάδων και του Αιγαίου και φόρος τιμής στους πρωτοπόρους του πνεύματος, κατά την ανάδυση του πολιτισμού στο Αιγαίο που συγκλονίζει και εκπλήσσει μέχρι τις ημέρες μας''

Τέτοιες εκδηλώσεις είναι μέσα στο πνεύμα της ''Ο.ΠΑ.Σ'' για γνωστοποίηση των κατακτήσεων του ανθρώπου και της ιστορικής μας μνήμης.

Θα ακολουθήσουν και άλλες, τόσο στην Αθήνα όσο και στο νησί μας.

Μέρος της ομιλίας:

«...Οι αστρονομικές γνώσεις των κατοίκων του Αιγαίου απεικονίζονται στα τηγανόσχημα και στις διάφορες πυξίδες (αγγεία) στις οποίες σημειώνουν τις κινήσεις των αστεριών και πλανητών.

Τα τηγανόσχημα, αποτελούν ένα είδος τέχνης, στα οποία φαίνεται ότι τα χρησιμοποιούσαν για να συσχετίζουν δραστηριότητες και συμβάντα του βίου τους, της ύπαρξης τους και του περιβάλλον τους, με τις κινήσεις των πλανητών και ειδικά με την κίνηση του πλανήτη Αφροδίτη.

Είναι φανερό, ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα σεληνοηλιακά ημερολόγια, όπως αυτά που έχει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων...»

Το κλείσιμο μετά την τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή, έκανε ο κ. Πατέλης Αντώνης, αντιπρόεδρος της ''Ο.ΠΑ.Σ'' και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου ''Εκατονταπυλιανή'' λέγοντας:

Σας ευχαριστούμε κ. Μουσά, γι' αυτές τις τόσο σημαντικές γνώσεις που μας αναπτύξατε.

Είναι σημαντικό στις μέρες μας αλλά και πάντα, οι κατακτήσεις που είχαν κάνει οι προγονοί μας, αλλά και άλλοι λαοί, πάνω στη γη, να γίνονται γνωστές στον κόσμο και προπαντός στους νέους μας.

Τίθεται όμως το ερώτημα:

Τι κάνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα για να προβάλλει:

Αυτές, τις εκτός εκπαιδευτικού προγράμματος επιστημονικές γνώσεις και να τις αξιοποιήσει δημιουργικά προς όφελος των παιδιών μας, αλλά... και της πατρίδας μας;

Προβάλει ως πρότυπα προς μίμηση, εκείνους τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει με ανιδιοτέλεια το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην επιστήμη, στα γράμματα, στις τέχνες, με στόχο την πρόοδο της κοινωνίας;

Oδηγεί τα παιδιά μας, να αναπτύξουν φιλοσοφική σκέψη και μεθοδολογία, να μην βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος;

Τα βοηθά να μην παρασέρνονται από την καθημερινότητα και τον ατομικό τους εμπειρισμό;

Τα κάμει ικανά να ξεχωρίζουν το ωραίο και ποιοτικό από το ευτελές και την υποκουλτούρα.

Τα ωθεί να αποκτήσουν συναίσθηση και γνώση της ύπαρξης και του προορισμού τους επάνω στη Γη.

Να αντιλαμβάνονται την σχέση του εγώ, με αυτό του εμείς.

Να συνειδητοποιούν ότι αποτελούν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά μέσα τους κλείνουν το παρελθόν και ότι είναι ένας ενδιάμεσος κρίκος στην εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας.

Όσο η κοινωνία εξειδικεύει την γνώση, τόσο ποιο απαραίτητη και αναγκαία γίνεται η κατάκτηση της φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και η απόκτηση ιστορικής μνήμης, γιατί, μόνο τότε θα μπορέσουν να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν σωστά προς όφελος του ανθρώπου και του οικοσυστήματος οι εξειδικευμένες γνώσεις.

Αν κάποτε η φιλοσοφική σκέψη ήταν προνόμιο των ολίγων, που όμως ήταν αρκετοί για να συμβάλουν θετικά στην πορεία εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας, σήμερα η φιλοσοφική σκέψη έχει γίνει όρος επιβίωσης της ανθρωπότητας.

Ο καθένας από εμάς κατακτώντας το παρελθόν και εμπλουτίζοντας το με την δική του προσωπική εμπειρία και γνώση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κατανόηση της ουσίας της ζωής και του ρόλου του, στο ανθρώπινο γίγνεσθαι...

Διαφορετικά, γινόμαστε ένα μικρό γρανάζι αναπαραγωγής της συνειδησιακής αλλοτρίωσης, που οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο το άτομο και την κοινωνία.

Στους επιστήμονες, στους εκπαιδευτικούς, στην εκάστοτε κυβέρνηση, στη δημοτική αρχή, αλλά και σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, είτε είναι οργανωμένοι, είτε όχι, πέφτει το βάρος, οι γνώσεις αυτές και οι αξίες που πρεσβεύουν να γίνουν κτήμα των νέων μας, .

Όλοι μαζί θα πρέπει να το προσπαθήσουμε, γιατί η νέα γενιά είναι το μέλλον της κοινωνίας, και

Επιβάλλεται! Να γίνει υπόθεση όλων μας!

Έχει σημασία... γιατί αν οι νέοι είναι σωστά εξοπλισμένη, μπορούν να διαχειριστούν υπεύθυνα το σήμερα και να διαμορφώσουν όραμα για το αύριο.

Ελπίζουμε με κάποιους τρόπους, αυτή την σημερινή ομιλία, να την γνωστοποιήσουμε στους νέους μας και στην τοπική κοινωνία.

Και πάλι σας ευχαριστούμε κ. Μουσά γι' αυτό το ωραίο ταξίδι που μας οδηγήσατε να κάνουμε μέσα στο χρόνο και το νόημα που του προσδώσατε.

Ο.ΠΑ.Σ 2 – 11 - 2014

Φώτο αρχείου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos