×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία - Απομακρύνθηκαν στρατιώτες

24 Φεβρουαρίου 2015 13:55

Στρατιωτική επέμβαση με άρματα, αναγνωριστικά αεροπλάνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες πραγματοποίησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία -την πρώτη από την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα πριν από περίπου τέσσερα χρόνια- για να απομακρύνει 38 στρατιώτες οι οποίοι φρουρούσαν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο επέστρεψαν όλοι τους στην Τουρκία. Κανονικά η φρουρά αλλάζει κάθε έξι μήνες, αλλά οι στρατιώτες παρέμεναν παγιδευμένοι στην περιοχή για οκτώ μήνες λόγω της δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

 Ο τάφος, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί έδαφός της με βάση μια συνθήκη του 1921, μεταφέρθηκε κοντά στα τουρκικά σύνορα, εντός της Συρίας. Ωστόσο τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ μεταφέρθηκαν προσωρινά στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η επιχείρηση ήταν «μια προσωρινή μετακίνηση των στρατιωτών για την προστασία τους και όχι υποχώρηση».

Κατάφωρη επίθεση
Για «κατάφωρη επίθεση εναντίον της Συρίας» μίλησε η Δαμασκός. Η «Τουρκία δεν περιορίζεται να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στις συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, αλλά διεξήγαγε και μια κατάφωρη επίθεση στο συριακό έδαφος», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, που καθιστά την Αγκυρα «υπεύθυνη» για τις συνέπειες.

Στο μεταξύ, η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης, υπό τον Αμπντουλάχ αλ Θάνι, κατηγόρησε την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές που δρουν στη χώρα και ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων με τις ξένες εταιρείες, ενώ αποφάσισε την απομάκρυνση των τουρκικών εταιρειών απ' όλα τα έργα του λιβυκού κράτους.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos