Πάμφθηνα προσθετικά μέλη από πλαστικά ποτήρια!

23 Αυγούστου 2016 12:42

Τρίμματα από πλαστικά ποτήρια, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής και ένα απλό λογισμικό προσφέρουν ελπίδα για φθηνά προσθετικά μέλη, κυρίως στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα πανάκριβα τεχνητά άκρα.


Οι μελέτες σε αυτό το πεδίο είναι πολλές και τον Οκτώβριο θα δημοσιοποιηθεί έκθεση όπου θα περιγράφεται η πρόοδος και τα προβλήματα, που συναντούν οι ερευνητές.

Μια πολλά υποσχόμενη περίπτωση είναι το λογισμικό που έχει δημιουργήσει ο Κριστιάν Τσάγκελ, πληροφορικάριος στο Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης, ο οποίος επιδιώκει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να βρει τρόπο κατασκευής προσθετικών μελών για τις αναπτυσσόμενες χώρες, με κόστος μόλις 10 ευρώ. Στόχος είναι να μπορούν οι γιατροί να μετρήσουν τις απαιτούμενες διαστάσεις με μια απλή κάμερα κινητού τηλεφώνου και τα υλικά να είναι φθηνά, όπως τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.

Για να μετρήσει ο γιατρός τις διαστάσεις μιας γάμπας, για παράδειγμα, πρέπει να τραβήξει 20 έως 30 φωτογραφίες από το συγκεκριμένο κομμάτι του σώματος. Οι φωτογραφίες θα αποστέλλονται στον υπολογιστή, ο οποίος με το συγκεκριμένο λογισμικό θα μπορεί να υπολογίσει και να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο εικονικό «καλούπι».

Κάθε προσθετικό μέλος είναι απολύτως μοναδικό, γιατί μόνο όταν εφαρμόζει τέλεια αποφεύγονται οι πόνοι αλλά και η πρόκληση φλεγμονών. Το σύστημα που έχει φτιάξει ο Τσάγκελ είναι πολύ απλό και δεν απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για να μπορέσει κάποιος να το αξιοποιήσει. Το προσθετικό μέλος «τυπώνεται» στον τρισδιάστατο εκτυπωτή και η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 ώρες, μέχρι να ολοκληρωθεί. Η επιλογή της πρώτης ύλης ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια για την κατασκευή πολύ φθηνών προσθετικών μελών.
Το πλαστικό υλικό που διατίθεται έτοιμο για τρισδιάστατους εκτυπωτές πωλείται σε τεράστιες ποσότητες για 20 ευρώ το κιλό. Οπότε ο Τσάγκελ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τα πλαστικά ποτήρια, τα οποία έκοψε ο ίδιος σε πολύ μικρά κομμάτια. Το ζητούμενο είναι το υλικό να μπορεί να αντέξει τις επιβαρύνσεις και τις πιέσεις που ασκεί το σώμα ενός ενήλικα άνδρα, κάτι όχι τόσο απλό, όπως εξηγεί ο επιστήμονας.

Τα προσθετικά μέλη του Τσάγκελ δοκιμάζονται φέτος και του χρόνου θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ωστόσο το αρχικό τους κόστος δεν πρόκειται να είναι τόσο χαμηλό.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Handicap International, ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε χώρες όπου άνθρωποι μένουν ανάπηροι εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων και ναρκοπεδίων. «Αντί να μεταφέρουμε τους ασθενείς στα κέντρα αποκατάστασης, μπορούν οι ειδικοί να σκανάρουν τα μέλη τους, να πάρουν τα μέτρα τους και να στείλουν τα δεδομένα στους χειριστές των τρισδιάστατων εκτυπωτών» εξηγεί ο επικεφαλής της ορθοπεδικής τεχνικής της οργάνωσης, Ζερόμ Κανκάβ.
Δυσβάσταχτο
Στην πιλοτική προσπάθεια της οργάνωσης σε Τόγκο, Μαδαγασκάρη και Συρία, που απαιτεί τη συνεργασία ειδικών φυσικοθεραπευτών και επιστημόνων, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν προσθετικά μέλη τα οποία εκτυπώνονται στην Ευρώπη. Εάν καταφέρουν να εκτυπώνουν τα μέλη επιτόπου, το κόστος θα μειωθεί δραματικά, καθώς αυτήν τη στιγμή ξεπερνά τα 150 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για τους ασθενείς στα φτωχά μέρη του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού χρειάζεται κάποιο τεχνητό άκρο, αλλά λιγότεροι από το 20% εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos